واضح آرشیو وب فارسی:سياست روز: متكي:غنيسازي حتي با تضمين تامين سوخت نيز متوقف نخواهد شد
وزير امور خارجه كشورمان تاكيد كرد كه ايران حتي اگر براي تامين سوخت هستهاي تضمين نيز دريافت كند غنيسازي را متوقف نخواهد كرد.
به گزارش فارس، منوچهر متكي وزير امور خارجه كشورمان كه روز يكشنبه در نشست خبري مشترك با نيكولاس مادارو همتاي ونزوئلايي خود سخن ميگفت، خاطرنشان كرد كه سفر وزير امور خارجه ونزوئلا به ايران در ادامه مشورتهاي دو كشور در رابطه با موضوعات مورد علاقه دو طرف در زمينه مسائل منطقه خاورميانه، آمريكاي لاتين و موضوعات جهاني است.
وي به ملاقات وزير خارجه ونزوئلا و وزير صنايع و معادن كشورمان اشاره كرد و گفت: در اين ديدار مسائلي كه روساي جمهور دو كشور در تماس تلفني دنبال ميكردند، پيگيري شد و طرفين مجموعه پروژههاي مشترك دو كشور را مرور كردند. وزير خارجه با يادآوري اينكه كميته پيگيري توافقات دو كشور تشكيل شده است، افزود: اراده سياسي رهبران دو كشور در جهت منافع ايران و ونزوئلا و برطرف كردن موانع موجود در زمينه همكاريهاي اقتصادي و ديگر حوزهها است.
وزير امور خارجه كشورمان در خصوص توافقات صورت گرفته در زمينههمكاريهاي اقتصادي با ونزوئلا هم گفت: در حوزههاي مختلف صنعتي، انرژي و بانكي طي دو سال اخير پس از ايده دو رئيسجمهور مبني بر تشكيل صندوق مشترك پيشرفتهاي خوبي صورت گرفته است.
متكي با اشاره به زمينههاي مشترك همكاري ايران و ونزوئلا اظهار داشت: در حال حاضر پروژههاي مختلفي به ارزش ميلياردها دلار ميان دو كشور به امضا رسيده كه بخشي از اين پروژهها در دست اجرا است، اجراي بعضي از آنها به پايان رسيده و برخي ديگر هنوز آغاز نشدهاند. وي افزود: در حوزههاي صنعتي و به خصوص انرژي، تاسيس واحد متانول در كشور ونزوئلا پس از بازديد آقاي چاوز از عسلويه به امضا رسيده است، ايران همچنين در بخشهاي زيربنايي و توسعهاي پروژههاي ديگري را در اين كشور در دست اجرا دارد.
متكي در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به بررسي تحولات آمريكاي لاتين و خاورميانه در مذاكرات دو وزير خارجه گفت: در حوزه مشورتهاي سياسي تحولات آمريكاي لاتين را مرور كرديم، دو طرف همچنين بر اين مسئله كه اراده ملتها بعد از تجربه تلخ شكست ساختار پولي و مالي حاكم بر مناسبات جهاني تفوق پيدا كرده تاكيد كردند، علاوه بر اين تحولات قفقاز، لبنان و فلسطين نيز در اين مذاكرات مورد بررسي قرار گرفت.
وزير امور خارجه در ادامه افزود: دو كشور مواضع يكساني در حمايت از صلح، عدالت و حاكم شدن خاص بر اراده ملتها دارند و با تماسهاي روساي جمهور دو كشور فرصتهاي جديدي در روابط ايران و ونزوئلا فراهم شده است.
متكي با اشاره به سفر آتي هوگو چاوز به ايران گفت: در سفر وزير امور خارجه ونزوئلا به ايران پيرامون سفر آقاي هوگو چاوز به تهران كه قرار است در ماههاي باقي مانده سال جاري ميلادي صورت گيرد هماهنگيهاي لازم را انجام داديم. وي با اشاره به فعاليت كميسيون اقتصادي مشترك ايران و ونزوئلا گفت: اين كميسيون امكانات لازم را براي فعالان دو كشور در زمينه اجراي پروژههاي اقتصادي فراهم ميآورد.
در ادامه يكي از خبرگزاريهاي خارجي با اشاره به اظهارات اخير نماينده ايران در آژانس و برداشتي كه از اين سخنان در رسانههاي غربي صورت گرفته بود از متكي سوال كرد كه اگر كشورهاي مختلف به ايران براي تحويل سوخت هستهاي تضمين بدهند غنيسازي اورانيوم را ادامه ميدهيد؟ كه وي پاسخ داد: همان طور كه آقاي سلطانيه در اين زمينه توضيح دادند ما بارها قول كشورهاي مختلف براي همكاري در زمينه فعاليت صلح آميز هستهاي را تجربه كردهايم، بدقولترين آنها آمريكا بود كه بر اساس قرارداد 1957 تعهد توليد 23 هزار مگاوات برق از طريق نيروگاه هستهاي را در ايران داده بود و بعد از آن آلمانيها با عدم تكميل نيروگاه بوشهر و همين طور كشورهاي مختلف به گونهاي ديگر با ايران برخورد كردند.
وي افزود: دولت جمهوري اسلامي بر اساس مصوبه مجلس موظف به توليد 20 هزار مگاوات برق از طريق نيروگاههاي هستهاي است. ساخت اين نيروگاهها يعني ميلياردها دلار سرمايهگذاري. تجربه تاريخي ما و عملكرد شركاي سابق ايجاب ميكند كه در اين زمينه با تجربه و تدبير عمل كنيم و تدبير تغيير ناپذير ما اين است كه در توليد سوخت هستهاي خودكفا باشيم.
وزير امور خارجه تاكيد كرد: ما در اين مسير بر اساس قانون و حقوق مصرح در NPT مصمم هستيم و ميخواهيم در زمينه فعاليت هستهاي خودكفا باشيم. متكي خاطرنشان كرد: هر زمان كه توليد سوختمان تكميل شد تضمين ميدهيم كه نياز كشورهاي ديگر به سوخت هستهاي را تامين كنيم.
در ادامه اين نشست نيكولاس مادارو وزير امور خارجه ونزوئلا نيز ضمن قدرداني از دولت ايران براي فراهم كردن فرصت اين ديدار گفت: در اين گفتوگوها امكاني فراهم شد كه همكاريهاي اقتصادي ميان دو كشور را به طور دقيق بررسي كنيم. ما در زمينه پروژههاي ايران و ونزوئلا كه در دست اجرا هستند صحبت كرديم. همچنين اجراي پروژه هايي را مورد بررسي قرار داديم كه براي ونزوئلا اهميتي فراوان دارد. وي با بيان اينكه ونزوئلا به دنبال اين است كه از ظرفيتهاي تكنيكي ايران در اين كشور بهره گيرد، گفت: ما ميخواهيم روابط ايران و ونزوئلا به مدلي براي همكاري كشورهاي جنوب تبديل شود.
وزير خارجه ونزوئلا تاكيد كرد: موضع ايران در استقرار عدالت در دنيا قابل تامل است، جمهوري اسلامي ايران كه از طريق انقلاب مردمي به وجود آمده سالهاست كه در مقابل دشمني امپرياليست مقاومت ميكند. روابط ايران و ونزوئلا نشان دهنده استحكام همكاريهاي خوب ميان كشورهاي و ملتهاي جنوب است، اين نمونه براي توسعه و پيشرفت روابط ميان ديگر كشورها نيز ميتواند مورد استفاده قرار گيرد.
وي در ادامه با اشاره به همكاريهاي مشترك اقتصادي ايران و ونزوئلا گفت: ايران ونزوئلا پروژههاي اقتصادي مختلفي را در زمينه صنايع سنگين، كشتي سازي، پتروشيمي و ايجاد واحد متانول در ونزوئلا در دست بررسي دارند، ايران همچنين ظرفيتهاي تكنولوژي و فني خود را به ما منتقل ميكند.
نيكولاس مادارو در ادامه با اشاره به راهاندازي كارخانه تراكتورسازي ايران در ونزوئلا تاكيد كرد: ايجاد كارخانه تراكتور سازي باعث پيشرفت كشور ما شده است و ما براي نخستين بار صادرات تراكتور را به هندوراس و بوليوي انجام داديم. در حال حاضر كارخانه سيمان ايران كه در زمينه پروژههاي زيربنايي اهميت بسياري دارد در كشور ما در حال ساخت است.
وي با اشاره به مذاكرات صورت گرفته در زمينه مسائل بينالمللي گفت: در اين گفتوگوها وضعيت بحرانهاي مختلف جهاني را مورد بررسي قرار داديم، ارزيابي ما اين است كه بحرانهاي سياسي و اخلاقي كه امروز دامن گير جهان شده نتيجه حاكم شدن جهان تك قطبي است.
نيكولاس مادارو با بيان اينكه جهان تك قطي امروز در زمينه اقتصادي دچار شكست شده است به ضعف اقتصاد غرب اشاره كرد و گفت: مدل اقتصادي غرب كه از دهه 1970 به جهان تحميل ميشد امروز به شكست انجاميده است و روشن شده كه اين مدل اقتصادي در جهان امروز ناكار آمد است، امروز هر كس به روشني ميبيند آنچه كه در جهان اتفاق ميافتد نتيجه همين نا كار آمدي اقتصاد غربي است.
وي افزود: آنچه كه آقايان احمدينژاد و چاوز سال گذشته مطرح كردند درستي خود را امروز نشان داد. هم اكنون روشن شده است كه دلار بسيار ضعيف تر از آن است كه در معادلات اقتصادي به كار گرفته شود، بر اين اساس روساي جمهوري ايران و نزوئلا پيشنهاد دادند كه در معادلات اوپك ديگر نبايد از دلار استفاده كرد. وزير امور خارجه ونزوئلا با اشاره به نياز امروز جهان به سازمانهاي جديد اقتصادي گفت: ما نياز به سازمانهاي جديدي داريم كه بتواند چارچوب برتري جويانه اميرپاليسم را بشكند، سرمايه آمريكايي بايد جايگزين داشته باشد اقتصاد غير وابسته دنيا با استفاده از اين سازمانهاي جديد ميتواند رشد كند.
وي در ادامه با اشاره به تشكيل صندوق مشترك اقتصادي ايران و ونزوئلا گفت: تشكيل صندوق مشترك ايران و ونزوئلا و همچنين ايجاد بانك مشترك دو كشور در آينده نزديك به ميتواند تضمين كننده سرمايهگذاريهاي دو كشور در پروژههاي اقتصادي باشد و در اجراي پروژههاي مشترك در ديگر كشورها نيز مورد استفاده قرار گيرد، ما همچنين ميتوانيم سازمانهاي اقتصادي ديگري را به وجود بياوريم كه تبديل به الگوي جهاني شود.
نيكولاس مادارو در پاسخ به سوالي در خصوص فرود دو فروند هواپيماي استراتژيك روسي در خاك ونزوئلا گفت: ونزوئلا داراي قراردادهاي همكاري نظامي با كشورهاي دوست خود در جهان است، ما با روسيه، فرانسه و كشورهاي ديگر همكاريهاي نظامي زيادي داريم، در سال جاري هواپيماهاي روسي مانور مشتركي در آمريكاي لاتين برگزار كردند و در ماه نوامبر و دسامبر ناوهاي روسيه براي مانور به منطقه آمريكاي لاتين ميآيند و اين براي تقويت مواضع ما صورت ميگيرد.
وي افزود: آمريكا در 5 سال گذشته خواهان تحريم نظامي ونزوئلا بود، آنها ميگويند ونزوئلا يك مستعمره نفتي است و نبايد فعاليتهاي نظامي داشته باشد آنها همچنين فروش قطعات يدكي هواپيماييها را كه به ونزوئلا داده بودند متوقف كردند. مادارو با اشاره به همكاريهاي رو به گسترش نظامي ونزوئلا و كشورهاي ديگر نيز گفت: ما توانستيم انحصار آمريكا را بشكنيم و با كشورهاي مانند روسيه توافقات مشترك نظامي داشته باشيم.
وي افزود: در حال حاضر كشورهاي اتحاديه جنوب همكاريهاي خوبي با هم دارند و با به قدرت رسيدن روساي جمهور بوليوي و اكوادور اكثريت كشورهاي اين منطقه به استقلال در زمينه سياست خارجي رسيدند. وزير خارجه ونزوئلا با بيان اينكه سال 2008 سال تثبيت سياست آمريكايي لاتين بود، ابراز اميدوازي كرد كه اين روند در سالهاي ديگر نيز ادامه داشته باشد.
دوشنبه 15 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سياست روز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 81]