واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: هنري ايراني در خدمت قرآن
«خوشنويسي هنري ايراني است نه عربي و پيش از ظهور اسلام در ميانه عصر ساساني به حد اعلاي خود رسيد و بعد از اسلام در خدمت وحي و كتابت قرآن درآمد. »
مطلبي را كه از نظر گذرانديد ديدگاه استاد «غلامحسين اميرخاني» رئيس انجمن خوشنويسان ايران است كه در گفتوگوي متفاوت خود به لحاظ نگرش به خاستگاه هنر خوشنويسي با خبرگزاري قرآني ايران ابراز كرد.
استاد اميرخاني درباره پيوند هنر خوشنويسي با وحي گفت: هنر خوشنويسي سهم عمدهاي به عنوان هنر ريشهدار در مكتب وحي در ايران و جهان اسلام دارد. اما آيا براي اين كه ما بخواهيم مسالهاي را به درستي بشناسيم بايد تنها به بعد خاصي توجه كنيم يا بايد تمام ابعاد آن را در نظر بگيريم؟
وي بـعد از طـرح ايـن سـوال گفت: خود «عليبنمقله فارسي» كه ابداعكننده 6 خط (ثلث، نسخ، رقاع، ريحان، توقيع و محقق) در تاريخ خوشنويسي است درباره چگونگي ابداع اين خطوط ميگويد كه امام علي(ع) را به خواب ديده و حضرت 6 خط را به او آموخته است ولي ما ميدانيم كه «خوشنويسيِ هنري» در نمونههاي متنوع از ميانه عصر ساساني در ايران وجود داشته و توسط ماني به رتبه اعلاي خود رسيده و اين نمونهها در چين پيدا شده است، بنابراين، اين ريشه، مايه و دستاورد كه مربوط به ايران بوده به الهامات متصل شده است. در اينجا ما اختلافي با هيچكس نداريم.
استاد اميرخاني با ديدي انتقادي نسبت به نگرش به خوشنويسي به عنوان هنري عربي گفت: فرهنگ و تمدن و هنر در ايران، آمريكاي ميانه، چين، هند، عربستان و اروپا بوده يعني در تمام دنيا بوده ولي ما اين را چگونه بيان ميكنيم. اگر همه ابعادش را مطرح كنيم يك حرف درست و خداپسندانه است، ولي در عمل اين كار را نميكنيم، خوشنويسي را كه مرسوم ما و منطقه ما است صرفا به يك دوره نسبت ميدهيم و اين يك اشتباه است. درواقع ظلم به فرهنگ و تمدن خودمان است.
رئيس انجمن خوشنويسان ايران در پاسخ به نقد خبرنگار ما مبني بر اين كه خوشنويسي به پس ازاسلام به وجود نيامده ولي نگرش ما چنين است كه خوشنويسي هنري است كه در خدمت وحي است، گفت: اين سخن، سخن منطقي و درستي است و من آنچه كه واقعيت دارد را بيان ميكنم و آن اين است كه بسياري از استـادان طـراز اول مـا بـا تـوجـه به اين كه قرآن كريم را كتابت ميكنند هنرشان تجلي درخشاني پيدا كرده؛ اين يك طرف قضيه است اما طرف ديگر قضيه آن حالت يكجانبهنگري است كه در كشور ما به وجود آمده است.
*نقش هنرمند در خلق هنر متعالي
وي در رابطه با نقش هنرمند به عنوان فاعل افزود: خلق هنر و از جمله خوشنويسي برميگردد به انسانهاي متعالي و به استعداد ذاتي و فضاي فرهنگي سياسي و اجتماعي هنرمند و به اين دلايل بوده كه اين هنر توانسته در كنار ديگر هنرها و دستاوردهاي ديگر انساني رشد كند. ما بايد نقش اين انسانهاي متعالي را بيان كنيم. اما اينگونه برخوردكردن كه در جامعه ما رسم شده يك جور عوامفريبي است. من حاضر نيستم كه در اين ماجرا سهمي داشته باشم كه اين بازار بتواند پررونقتر شود.
استاد اميرخاني در پايان به شفافسازي سخنان خود پرداخت و عنوان كرد: من آن جنبههايي از دين را كه در هنر موثر بوده با تخصص خودم بيان ميكنم ولي همه قضيه اين نيست. من نقش اسلام را در تعميق و گسترش معنويت، فلسفه و تعقل قبول دارم ولي اين كه همه چيز را به اسلام نسبت دهيم ،غلط است. نقش عربستان در هنر اسلامي بسيار ناچيز است. اصل خوشنويسي اسلام براي ايران است و در اين عرصه نقش ايران خيلي بيشتر از ديگران است در حالي كه امروزه به غلط، خوشنويسي را هنر عربستان ميدانند.
يکشنبه 14 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 119]