واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: بخت بلند موراكامي و يوسا
سرمايه : در حالي كه كمتر از يك هفته به آغاز اهداي جوايز نوبل مانده، هوراس اينگدهال دبير دائمي جايزه ادبي نوبل در گفت وگويي درباره ادبيات امروز ايالات متحده آمريكا، نويسندگان و منتقدان آمريكايي را براي پانزدهمين سال از دريافت اين جايزه در سال 2008 نااميد كرد.
به گزارش روزنامه گاردين چاپ لندن، «هوراس اينگدهال» دبير دائمي هيات داوران جايزه ادبي آكادمي سوئدي نوبل كه شهرت زيادي به واسطه اعلام برندگان نهايي جايزه نوبل دارد در گفت وگويي درباره ادبيات امروز كشور آمريكا كه خشم آمريكايي ها را به دنبال داشت، گفت: «در تمام فرهنگ هاي بزرگ هنوز ادبيات غني و قدرتمندي حضور دارد اما نمي شود به اين نكته توجه نكرد كه هنوز اروپا مركز ادبي جهان است و نه ايالات متحده آمريكا.»
او همچنين به كاستي هاي ادبيات امروز آمريكا اشاره كرد و گفت: «آمريكا امروز فوق العاده منزوي و گوشه گير است. آمريكاي ها به اندازه كافي (آثار ديگر كشورها) را ترجمه نمي كنند و به اندازه كافي در گفتمان ادبي بزرگ جهان شركت ندارند و غفلت زيادي در اين زمينه دارند.»
آكادمي نوبل 15 سال است كه به هيچ نويسنده آمريكايي جايزه نوبل اهدا نكرده است و به همين خاطر گفته هاي اخير دبير هيات داوران آن موضع رسمي اين آكادمي را نسبت به ادبيات امروز آمريكا مشخص مي كند. توني ماريسون نويسنده سياه پوست آمريكايي در سال 1993 آخرين آمريكايي بود كه اين جايزه را دريافت كرد.
اين در حالي است كه پيش از اين احتمال معرفي «جان آپدايك»، «جويس كرول اوتس»، «فيليپ راث» و «پل آستر» در گمانه زني برندگان احتمالي جايزه ادبي نوبل مي رفت.
گاردين با اشاره به اظهارات اخير دبير هيات داوران جايزه نوبل در مطلبي نوشته كه با توجه به اين گفته ها امسال هم اميدي به اهداي نوبل به نويسندگان آمريكايي وجود ندارد.
اين در حالي است كه ادبيات آمريكا پيش از اين يكي از مخاطبان هميشگي آكادمي نوبل بوده است و نويسندگاني چون «ارنست همينگوي» و «ويليام فاكنر» از مهم ترين نويسندگان آمريكايي محسوب مي شوند كه در فهرست برندگان تاريخ نوبل حضور دارند.
«هارولد اوگنبروم» نويسنده و منتقد درباره اظهارات «اينگدهال» به خبرگزاري فرانسه گفت: «چنين نظري به اين معناست كه اينگدهال ادبيات مستقل امروز آمريكا را به خوبي مطالعه نكرده است و با توجه به سابقه كاري و سن اش ديد خوبي در اين رابطه ندارد.»
«مايكل ديردا» منتقد ادبي برنده جايزه پوليتزر نيز در همين رابطه گفت: «عكس العمل كلي من اين است كه ايشان در مقابل كشوري به اين گوناگوني تنها به گوشه گيرهاي ادبيات آن توجه كرده است.»
«ديويد رمنيك» از مجله معتبر «نيويوركر» نيز در همين رابطه گفته است: «هميشه تصور اين است كه دبير دائمي چنين آكادمي بايد آدمي باهوش باشد اما وقتي به چشم پوشي آنها از پروست، ناباكوف و بعضي از نويسندگاني كه نوبل نبردند نگاه مي كنيم، مي فهميم با توجه به تاريخ نوبل اين اظهارات كاملاً قابل پيش بيني است.»
در ميان جوايز ادبي، جايزه نوبل ارزشمند ترين و افتخارآميزترين آنهاست. اين جايزه يكي از چند جايزه اي است كه بنا به وصيت آلفرد برنهارد نوبل (1899- 1833)، شيميدان سوئدي، به وجود آمد. بنا بر وصيتنامه نوبل، از درآمد سرمايه
9 ميليون دلاري او، پنج جايزه در رشته هاي فيزيك، شيمي، پزشكي، ادبيات و صلح به وجود آمد تا هر سال به مردان و زناني- صرف نظر از مليت آنها- اعطا شود كه خدمات ارزنده اي به «نفع بشريت» انجام داده باشند. اين جوايز نخستين بار در سال 1901 به برگزيدگان اعطا شد. در 1969 هم جايزه اي براي علوم اقتصادي به وجود آمد.
در حوزه ادبيات جايزه نوبل به شخصي تعلق مي گيرد كه در زمينه ادبيات، برجسته ترين اثر با ماهيت معنوي را آفريده باشد. اين جايزه شامل مدال طلا، ديپلم و مبلغي پول است كه مبلغ آن از چهل و دو هزار دلار در 1953 به يك ميليون و چهارصد هزار دلار در 1993 افزايش يافته است. جايزه در دسامبر هر سال، سالگرد مرگ نوبل، توسط آكادمي سوئد در استكهلم، با حضور پادشاه سوئد، اعطا مي شود. معمولاً هم جايزه به مجموع آثار چاپي نويسنده تعلق مي گيرد، نه به يك اثر خاص. گاهي هم جايزه به دو يا سه نويسنده به طور مشترك داده مي شود.
اهداي جوايز نوبل در بخش هاي مختلف از ششم اكتبر(16 مهرماه) با اهداي جايزه نوبل پزشكي آغاز مي شود. البته هيات برگزاري اين جايزه معتبر جهاني هنوز زمان دقيقي را براي اهداي جايزه نوبل ادبيات اعلام نكرده است اما به نظر مي رسد اين جايزه تا 15 اكتبر اعلام شود.تا كنون براساس
گمانه زني هاي منتقدان ادبي جهان انجام شده بخت «هاروكي موراكامي» نويسنده ژاپني رمان «كافكا در ساحل» - كه امسال چندين كتاب او از جمله همين كتاب با ترجمه هاي گوناگون به فارسي منتشر شد- ، «ماريو بارگاس يوسا» نويسنده و منتقد معروف پرويي و نويسنده آثاري چون سال سگ و «ميشل هولبك» نويسنده فرانسوي از افرادي هستند كه براي جايزه آكادمي نوبل سال 2008 شايستگي دارند البته سال گذشته برخلاف گمانه زني ها اين جايزه به دوريس ليسينگ انگليسي رسيد. برنده 2006 نيز اورهان پاموك اهل تركيه بود.
شنبه 13 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 104]