واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: عيد فطر است، عيدي كه جشن پيروزي بر نفس سركش است
فرهنگي. عيد سعيد فطر . شهرستانهاي استان تهران . نماز
امروز روز عيد صيام، عيد فطر است، عيدي كه جشن پيروزي بر نفس سركش و عيدي كه دلها شستشو شده از پليدي و ناپاكي است. عيدي است كه مسلمانان جهان بعد از يك ماه روزه داري، دلهاي صيقل داده از گناهان چركين شده را پذيراي نور تازهاي از انوار الهي كرده اند.
در معني فطر در اقرب الموارد آمده است كه عيد روزه گشادن. جشن بزرگ اسلامي است كه همه ساله در روز اول ماه شوال توسط مسلمانان با شور و شعف خاصي گرامي داشته ميشود.
((از آنجا كه فطر پايان صوم(روزه) است، به عيد فطر عيد صيام نيز گفته مي شود.))
اين عيد، روزي است كه مسلمانان پس از يك ماه روزه داري وعبادت پروردگار چشم به راه اين روز بزرگ هستند و اين روز را جشن ميگيرند.
عيدفطر بدرقهاي است بر ماه رمضان. گويي پس از يك ماه اطاعت از پروردگار همگان در ضيافتي كه از سوي رب العالمين تدارك ديده ميشود، شركت ميكنند.
در اين روز مسلمانان جهان با ظاهري آراسته و پاك در نماز عيد فطر شركت مي جويند و خداوند را به خاطر نعمتهاي اين ماه مبارك سپاس ميگويند.
در همه شهر و روستاهاي سرزمينهاي اسلامي نماز عيد فطر با تشريفات خاص خود برگزار ميشود. برپايي نماز عيد فطر و مراسم ويژه آن در نقاط مختلف كشورهاي اسلامي بسيار زيبا و ديدني است.
در اين روز صدها ميليون مسلمان از كوچك و بزرگ و پير و جوان در سراسر اين كره خاكي در حالي كه با اجابت فرمان خداوند و شركت در يك دوره ۳۰روزه تمرين تشنگي و گرسنگي و خويشتن داري درمقابل تمايلات دروني و پيشه كردن تقواي الهي، هريك به درجهاي از درجات رشد معنوي و فضايل اخلاقي دست يافته اند، بعد از طلوع آفتاب، با قلبهايي آكنده از ايمان و اميد و با قدم هايي استوار و اميدوار به رضاي خداوند سبحان، در محلها و مراكز برپايي نماز عيد حضور مييابند.
بي شك آنان كه در ماه مبارك رمضان ميهمان خدا بودند و واقف بر باز بودن درهاي بهشت در اين ماه، شبهاي پرعظمت قدر را به راز و نياز با خداي خود پرداختند، دوري از گناهان را تمرين كردند تا ناپاكي و پليدي را از خود جداسازند.
فطريه، از سنتهاي حسنه روز عيد فطر است كه در شرع مقدس اسلام بر واجب بودن آن تاكيد شده است. در واقع فطريه يا زكات فطر آنچه پس از روزه رمضان براي سلامت تن در آغاز ماه شوال به فقيران دهند، است.
اهميت فطريه در دين اسلام تا اندازهاي است كه با وجود واجب نبودن شركت در نماز عيد فطر، اما دادن زكات فطره فطريه از واجبات است.
امام صادق (ع) درباره زكات فطره ميفرمايند: تكميل روزه به پرداخت زكات يعني فطره است ، همچنانكه صلوات بر پيامبر كمال نماز است.
اما يكي از نكات جالب توجه در روز عيد سعيد فطر، مراسم و آئينهاي خاصي است كه مسلمانان در مناطق مختلف كشور و جهان دارند.
مردم شهرستانهاي استان تهران هم نيز با اجراي آئينهاي ويژه اي، در بزرگداشت اين عيد سعيد شركت ميكنند.
مردم روزه دار پس از رويت هلال ماه شوال و اعلام عيد سعيد فطر، شب عيد در تمام مساجد ضمن برپايي نماز، به راز و نياز با خداي خويش ميپردازند.
بعداز برگزاري نماز عيد در مصلايهاي شهرستانها ، سپس براي گرامي داشت شهداء و درگذشتگان به گلزار شهدا رفته و براي اهل قبور طلب آمرزش و مغفرت ميكنند.
همچنين افراد هر محله به اتفاق بزرگ خاندان به ديدار اقوام رفته و عيد فطر را تبريك ميگويند و طلب حلاليت ميطلبند.
در اين روز كساني كه قبل از عيد يكي از بستگان خود را از دست داده اند، پذيراي مردمي هستند كه براي دلداري و پايان عزاداري به منزل آنها ميآيند كودكان و نوجوانان نيز در اين روز فرخنده، با لباسهاي نو و آراسته به در منازل رفته و باصداي بلند عيدي درخواست ميكنند و صاحبخانه سكه و شيريني به آنها عيدي ميدهد.
برخي از مردم در صبح روز عيدفطر، به قصد تبرك از خاك تربت امام حسين(ع) كه به نحوي آن را تهيه كرده اند، افطار ميكنند. صبح روز عيد، در تمام خانهها حلواي مخصوص به نام كاچي پخته ميشود كه بچهها بابردن ظرفي از آن به خانه همسايگان و اقوام، عيدي دريافت ميكنند.
در آخرين شب از ماه مبارك رمضان، بسياري از مردم استان تهران براي استقبال از عيد سعيد فطر در نقطهاي بلند به افق چشم ميدوزند تا با رويت هلال ماه شوال با ماه مبارك رمضان وداع كنند.
ديدن هلال ماه شوال هر چند در ره آوردهاي زندگي جديد و تيرگي غبارآلود افق براي بسياري از مومنان غيرممكن شده است، ولي بسياري ازمردم هنوز براي ديدن هلال ماه شوال از تجربيات خود استفاده ميكنند.
نذر و نياز نيز سنتي است كه همانند ديگر مناطق كشور در استان تهران نيز مرسوم است و اهالي در اين روز با پختن شله زرد و آش رشته، قرباني كردن گوسفند، مرغ و خروس و تقسيم آن در بين همسايگان، دوستان و آشنايان خود را در شادي اين روز بزرگ سهيم ميسازند.
برگزاري مراسم ازدواج و جشنهاي نامزدي زوجهاي جوان يكي ديگر از مراسم بسيار مباركي است كه در اين روز برگزار ميشود.
در اين ايام بسياري از پيوندهاي خانوادگي فراهم شده و زوجهاي جوان به مباركي ماه صيام در روز عيد فطر، فصلي جديد را در زندگي خود ميگشايند. ك ۶۸۷ /۴
چهارشنبه 10 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 248]