واضح آرشیو وب فارسی:ایسکانیوز: چهارمين فصل پژوهش هاي ميداني هيات ايراني و بريتانيا در قلمرو ديوار بزرگ گرگان و تميشه
گرگان - خبرگزاري ايسكانيوز : مدير پايگاه پژوهشي ديوار دفاعي گرگان اعلام كرد: چهارمين فصل پژوهش هاي ميداني هيات ايراني و بريتانيا در قلمرو ديوار بزرگ گرگان و تميشه به پايان رسيد.
به گزارش روز سه شنبه گروه فرهنگي باشگاه خبرنگاران دانشجويي ايران " ايسكانيوز " حميد عمراني ركاوندي با اشاره به اين كه اين فصل از هفدهم مرداد با استقرار هيات در گرگان آغاز شد و تا نيمه شهريور ادامه داد داشت افزود: در اين فصل، مطالعه ارتباط فرهنگي و تاريخي محوطه هاي مجاور واقع در ضلع شمالي و جنوبي ديوار گرگان و تميشه، تاسيسات وابسته بر اساس بررسي هاي پيمايشي و از منظر باستان شناسي و تفسير عكس هاي هوايي و ماهواره اي و بررسي هاي ژئوفيزيكي به لحاظ دقت در امر حفاري بدون تخريب و تعيين موقعيت و گسترش سازهاي معماري و حفر گمانه هاي آزمايشي به منظور شناخت ساختارهاي معماري و گونه هاي قطعات سفالي و بقاياي جانوري و برداشت نمونه هاي آزمايشگاهي (ذغال، خاكستر و...) جهت گاهنگاري و تاريخ نگاري مغناطيس باستان باستان شناسي و ادامه بررسي هاي باستان شناسي زير آب و در خزر و خليج گرگان در امتداد ديوار گرگان و تميشه و كسب اطلاعات دقيق تر از گستردگي آجر و سازه هاي معماري در بستر دريا از برنامه پروژه هاي مشترك بوده است كه با همراهي و همكاري تمامي اعضاي محترم هيات در شرايط غيرمتعارف جوي انجام شده است.
به گفته وي؛ در اين فصل هيات در هشت گروه كاري 1- نقشه برداري و بررسي هاي ژئوفيزيكي 2- حفاري به منظور حفر گمانه هاي آزمايشي 3- بررسي هاي باستان شناسي زير آب 4- بانك سفال و يافته هاي كوچك حاصل از حفاري و طراحي و ترسيم مواد فرهنگي و تاريخي 5- مطالعات بقاياي استخوان جانوري 6- بررسي منظر باستان شناسي 7- مطالعات آزمايشگاهي 8- تداركات و پشتيباني با تركيب اعضاي ايراني و بريتانيايي به طور مشترك در اين پروژه همكاري داشتند كه در روند پژوهش هاي ديوار بزرگ گرگان بسيار مهم و ارزنده بوده است.
وي در ادامه خاطرنشان كرد: بخش اعظم فعاليت هاي هيات مشترك در محدوده شهرستان هاي آق قلا، بندرتركمن، كردكوي، مينودشت و كلاله متمركز بود كه دستاوردهاي جالب توجه اي را در برداشته است. كشف يكي از شهرهاي ساساني در ضلع شمالي ديوار با ساختارهاي معماري و شهرسازي به صورت خيابان هاي اصلي و فرعي و ارگ و حصار شهر با وسعت بيش از 50 هكتار، شناسايي كانال به عرض تقريبي 3 متر به جهت شرقي- غربي به منظور تامين آب ساكنين قلعه خرابه به عنوان يكي از قلعه هاي اوليه و پشتيباني كننده ديوار در موانع اضطراري با وسعت 64 هكتار، مطالعات ساختارهاي معماري و شهري دشت قلعه از بزرگترين شهرهاي ساساني واقع در دشت گرگان با وسعت 338 هكتار و بر اساس بررسي هاي ژئوفيزيكي و حفر گمانه آزمايشي و شناسايي بقاياي آجري احتمالاً پايه ستون كه با ملات گل و آهك روي بقاياي آثاري از عصر آهن احداث شده است.
عمراني ركاوندي در بخش ديگري تصريح كرد: در پايان فعاليت هاي ميداني و ثبت و ضبط اطلاعات و داده هاي باستان شناسي تمامي گمانه ها با همان خاك حفاري شده پر شده است. مطالعات باستان شناسي زير آب در خليج گرگان، منجر به شناسايي بقاياي ديوار تميشه در بستر خليج كه به سمت شمال غرب و احتمالاً شبه جزيره ميانكاله امتداد داشته شده است كه بر اثر پيشروي آب درياي خزر و بالا آمدن آب خليج گرگان و سست شدن پايه هاي ديوار فرو افتاده است.وي اظهار اميدواري كرد: اميدواريم در فصول آينده بتوانيم اطلاعات بيشتري در خصوص ارتفاع نسبي ديوار تميشه در زمان ساخت آن بدست آوريم.
مدير پايگاه پژوهشي ديوار دفاعي گرگان يادآور شد: هم چنين مطالعات ميان رشته اي روي بقاياي استخوان جانوري و گاهنگاري به روش OSL و مغناطيس باستان شناسي و راديوكربن از ديگر دستاوردهاي هيات در اين فصل بود كه در تعيين رژيم غذايي ساكنين قلعه و روند تاريخ گذاري و مطالعات گسترده قلمرو ديوار بزرگ و تميشه بسيار حائز اهميت مي باشد.
عمراني ركاوندي در پايان اضافه كرد: چاپ و انتشار مطالعات انجام شده در پايان هر فصل و ارائه مقاله در مجامع علمي و فرهنگي داخلي و خارجي و اطلاع رساني عمومي از ديگر دستاووردهاي هيات مشترك است كه در معرفي و شناخت ديوار بزرگ گرگان و تميشه نقش بسزايي داشته و دارد. /120
سه شنبه 9 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسکانیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 165]