واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: این روزها برای تماشای فیلمهای سینمایی روی پرده سینماها باید بسته به كیفیت سینمای نمایش دهنده مبلغی بین 1000 تا 3000 تومان پرداخت كنید. پیگیریهای دستگاههای سینمایی و تلاشهای پلیس باعث شده تا دیگر امكان «عرضه سریع» فیلمهای ایرانی روی پرده در شبكه نمایش غیر قانونی به حداقل ممكن برسد.
اما شبكه دیگری با حداكثر سرعت، فیلمهای روز دنـیــا را تـهـیــه، زیـر نـویـس فـارسـی و در فروشگاههای زنجیرهای خود كه این روزها در گوشه و كنار هر پیادهرویی برپا میشود، عرضه میكنند. استقبال مردم از این بازار غیر قانونی و پر رونق نشان میدهد در میان مردم زمینه وسیعی برای دیدن «فیلم خارجی» وجود دارد اما در طول 4 ماه گذشته تنها « دو فیلم خارجی» آن هم فقط در 3 سینما و سه سئانس به نمایش درآمده است.
عدم تمایل به حضور رقیب
فیلمهای كینه 2 و فرار از گوانتانامو تنها فیلمهای خارجی است كه طی سال 1388 در سینماهای تهران روی پرده رفته است. طبق آماری كه بنیاد سینمایی فارابی در اختیار ما قرار میدهد، این فیلم در سه هفته اكران و در یك سئانس با صدای اصلی و زیر نویس فارسی یك میلیون تومان فروش داشته است. فیلم «كینه 2» در طول سه ماه نمایش نیز حدود24 میلیون تومان فروش داشته كه تقسیم این عدد بر مبلغ بلیت دو هزار تومان نشان میدهد این فیلم 12 هزار مخاطب داشته است. این روزها هم كه پردیس سینمایی زندگی فیلم كینه 2 را در یك سئانس به نمایش گذاشته، 70 تا 80 درصد مخاطب دارد. تا این لحظه شهرستانها همچنان از نمایش فیلم خارجی محروم هستند. در تهران هم جز چند تالار، بقیه سینماها فیلم خارجی نمایش نمیدهند. یكی از كاركنان سینما سپیده نیز كه مدتی فیلم خارجی نمایش میداد، در پاسخ به سوال خبرنگار ما میگوید: «مدتی است فیلم خارجی نمایش نمیدهیم و فقط روزهای یكشنبه در قالب برنامه نمایش «سینما تك» فیلمهای كلاسیك سینمای دنیا به روی پرده میرود كه بیشتر مخاطبان آن دانشجو هستند و در سالنی با گنجایش 100 نفر، بین 20 تا 30 نفر حضور پیدا میكنند.» وقتی این مسائل را در كنار هم قرار میدهیم مشخص میشود كه ظاهرا سینمای ایران تمایلی به پذیرش رقیبی جدی و تازه ندارد و ترجیح میدهد با همین فیلمهای آپارتمانی، امور خود را رتق و فتق كند و همچنان با «دست دراز» مقابل دولت امكانات و نقدینگی طلبكند و از طرف دیگر بابت عدم حمایت دولت از سینما گریه و زاری سر دهد. نكته جالب توجه این است كه در جبهه مقابل، دولت نیز ظاهرا بی میل به عدم اكران فیلمهای خارجی نیست. در شرایطی كه فیلمهای مختلفی مطابق با معیارهای جامعه ما از سوی مسوولان بنیاد سینمایی فارابی انتخاب و به «اداره كل نظارت و ارزشیابی» جهت صدور پروانه نمایش ارائه شده، هیچ كدام از این فیلمها موفق به دریافت «پروانه نمایش» نشدهاند. نكته جـالـب تـوجـه ایـن اسـت كـه به گفته یكی از دستاندركاران این بنیاد، با توجه به خرید «حق نمایش» این آثار و در شرایطی كه معاونت سینمایی این فیلمها را «شایسته» نمایش ندانسته، صدا و سیما پـیـگـیـر در اخـتـیـار قـرار گـرفتن حق نمایش این فیلمهاست. فیلم وسترن كرهای «خوب، بد، عجیب» كه سال 2008 بیش از هشت میلیون نفر در كره به دیدن آن رفتهاند و «قتل عادلانه» با بازی آل پاچینو و رابرت دنیرو دو نمونه از چنین فیلمهایی است. سینمای ایران در شرایطی درهای خود را به روی فـیـلــمهــای خــارجـی بـسـتـه كـه ایـن روزهـا فـیـلـم «ترانسفورمر» در شهر دبی و در همسایگی ما دو میلیون دلار فروش داشته است. یعنی در یك شهر بیش از 200 هزار نفر به دیدن این فیلم رفتهاند! البته مـخـالـفـان نـــمـــایـــش فــیــلــمهــای خـــارجــی هـمــواره بــه استدلالهایی مانند: عدم تناسب این فیلمها با فرهنگ جامعه ایرانی اشاره میكنند اما به گفته یك كارشناس فیلم خارجی، از میان 4000 فیلم خارجی كه هر سال در دنیا راهی اكران عمومی میشود، حداقل 40 تا 50 فیلم قابلیت نمایش در سینماهای ایران به صورت همزمان با خارج از كشور را دارد و این مساله میتواند بخشی از مردم را كه به عنوان مخاطبان خاموش سینما، مخاطب این فیلمها در رسانههای دیگری مانند: مـاهـواره و شبكه قاچاق هستند به سینماها بكشاند. تجربه تلویزیون در این سالها نیز نشان میدهد از میان حجم بالای فیلمهای خارجی میتوان آثار مناسبی را برای نمایش انتخاب و عرضه كرد.
سینمای ایران امسال درهای خود را به روی فیلمهای خارجی «شش قفله» كرده است. در چنین وضعیتی معاونت سینمایی نیز بنا به دلایل نامعلومی پشتیبان چنین وضعیتی هستند تا روز به روز سینمای ایران بی رقیبتر بماند و آثار ضعیف یكی پس از دیگری بر پرده سینماها «منت» بگذارند و ردیف سینماها را «مزین» كنند تا تماشاچیهای ناراضی از فیلمهای ضعیف و تكراری، راه «گوشه پیاده رو» را برای یافتن فیلمهای دلخواه خود دنبال كند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 75]