واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: درصورت موافقت پروتون صورت ميگيرداستفاده از موتور پايهگازسوز پرايد در خودرو مشترك سايپا و پروتون
حميدرضا بهدادمراسم رونمايي از موتور پايه گازسوز پرايد سايپا روز گذشته در حالي برگزار شد كه مقامات ارشد اين شركت از احتمال استفاده از اين موتور در خودروي مشترك سايپا و پروتون مالزي خبر دادند.
در اين مراسم كه ميزبانش شركت مگاموتور به عنوان طراح و سازنده موتور پايه گازسوز سايپا بود سردار محمد رويانيان رييس ستاد مديريت حملونقل و مصرف سوخت و همچنين مهرداد بذرپاش مديرعامل سايپا نيز حضور داشتند كه سردار بار ديگر و به بهانهاي ديگر ايرانخودرو را مورد انتقاد قرار داد و سايپا را به خاطر طراحي و توليد موتور پايه گازسوز تكريم كرد.
در اين مراسم جواد نجمالدين – مديرعامل شركت مگاموتور و رييس هياتمديره سايپا با بيان اينكه گاز طبيعي يكي از پاكترين سوختهاي خودرو در جهان محسوب ميشود گفت: اين سوخت برخلاف بنزين سرب نداشته و ميزان مونوكسيد كربن و اكسيدهاي نيتروژن توليدي آن نيز كمتر از بنزين است.
وي با اشاره به اينكه با وجود منابع عظيم گاز در ايران، استفاده از موتورهاي پايه گازسوز و سوخت سيانجي در كشور امري ضروري به نظر ميرسد، عنوان كرد: با استفاده از موتور پايه گازسوز علاوه بر اينكه بحث افت توان موتور خودرو منتفي ميشود، ميزان آلايندگي موتور نيز كاهش يافته و طول عمر موتور خودرو افزايش مييابد. اين مقام مسوول توضيح داد: اجراي پروژه توليد موتور پايه گازسوز شركت سايپا در مجموع 12ماه طول كشيده و 5/3ميليون يورو و 5/1ميليارد تومان نيز در اين پروژه سرمايهگذاري شده است؛ ضمن اينكه 80درصد از مرحله طراحي اين موتور توسط كارشناسان داخلي صورت گرفته است.
نجمالدين با ارائه مثالي در اين زمينه گفت: در پرايد پايه بنزيني زماني كه دوگانهسوز ميشود، توان موتور خودرو از 45كيلووات به 5/42كيلو وات كاهش مييابد؛ اين درحالي است كه در پرايد با موتور پايه گازسوز در صورتي كه بنزين نيز در آن استفاده شود، توان موتور از 2/49كيلووات به 5/46كيلووات كاهش مييابد.
رييس هياتمديره سايپا خاطرنشان كرد كه ظرفيت توليد موتور پايه گازسوز سايپا 150هزار دستگاه در سال است كه امكان افزايش اين ظرفيت به 300هزار دستگاه در سال بدون سرمايهگذاري جديد وجود دارد.
مديرعامل مگاموتور با بيان اين كه 88درصد از قطعات موتور پايه گازسوز سايپا داخليسازي شده است، خبر داد: بهزودي توليد و عرضه موتور پايه گازسوز نيسان نيز در دستور كار مگاموتور قرار ميگيرد.مديرعامل سايپا نيز با اشاره به توليد موتور پايه گازسوز پرايد اظهار داشت: اين موتور از هفته آينده روي تمام محصولات دوگانه سوز سايپا نصب خواهد شد و فقط به پرايد اختصاص ندارد.
بذرپاش ظرفيت توليد اين موتور را 300هزار دستگاه عنوان كرد و گفت: با نصب موتور پايه گازسوز ميزان مصرف بنزين خودرو شش درصد و مصرف گاز نيز حدود 10درصد كاهش خواهد يافت و ارزبري اين موتور نيز نسبت به موتورهاي دوگانهسوز كمتر است.رييس ستاد مديريت حملونقل و مصرف سوخت نيز با اشاره به لزوم استفاده از سوخت گاز در كشور گفت: هماكنون سوخت گاز (CNG) به عنوان سوختي كليدي در كشور به حساب ميآيد و بايد براي توسعه آن همه دستگاههاي ذيربط در مسيري هماهنگ با يكديگر همكاري كنند. رويانيان با بيان اينكه گاز از جهاتي نسبت به بنزين مزيت دارد افزود: آلايندگي سوخت CNG كمتر از نصف بنزين است و قيمت آن نيز مناسب به نظر ميرسد. از طرفي هماكنون اين سوخت در 600 شهر كشور به صورت شبكه متصل لولهاي در دسترس است كه اين نيز مزيتي بسيار مهم در مباحث حملونقل و ايمني در مقايسه با بنزين به حساب ميآيد. اظهارات رويانيان در شرايطي است كه هماكنون اگرچه گاز به عنوان عنصر شماره يك سبد سوخت كشور در ذهن مسوولان كشور جاي گرفته و همواره بر استفاده بيشتر از آن تاكيد ميشود، اما زيرساختهاي لازم براي تجلي اين ذهنيت فراهم نيست. به هرحال اولين و مهمترين زيرساخت لازم براي استفاده هرچه بيشتر و مطلوب از گاز، توسعه جايگاههاي اين سوخت است؛ چرا كه به هر حال مشترياني كه خودروي دوگانه سوز ميخرند بايد نسبت به تامين سوخت خودرو مطمئن باشند. در حالي كه هماكنون آمار جايگاههاي CNG در كشور راضي كننده به نظر نميرسد. به نحوي كه علاوه بر مردم، خود مسوولان امر نيز در اين زمينه ناراضياند. از سويي ديگر خودروسازها نيز كه محصولات دوگانهسوزشان با استقبال كم مشتريان روبهرو است به تازگي اعتراضاتي كرده و از فراهم نبودن زيرساختهاي لازم گلهمند هستند. از طرفي تجربه زمستان سال گذشته كه منجر به تعطيلي برخي از جايگاههاي CNG شد نيز خود موجبات بياعتماد مشتريان نسبت به تامين سوخت خودروهاي گاز را فراهم آورده و تا زماني كه تعداد جايگاههاي سوخت گاز و پراكندگي منطقهاي آنها به تعداد مناسبي نرسد نميتوان رفع اين بياعتمادي را شاهد بود.
شباهت پمپ بنزين و سوپرماركت
رييس ستاد مديريت حملونقل و مصرف سوخت در مراسم روز گذشته خود از عدم توسعه جايگاههاي CNG به حد مطلوب، انتقاد كرد. وي با انتقاد از برخي مانعتراشي و عدم همكاريها در زمينه توسعه اين جايگاهها گفت: ممكن است امروز كه ما از موتور پايه گازسوز سايپا رونمايي ميكنيم، مردم بگويند دمتان گرم، ولي سوخت گاز اين موتورها را چطور تامين خواهيد كرد؟ مسلما هماكنون اين پرسش در ذهن آنها تداعي شده كه با وضعيت فعلي تعداد جايگاههاي CNG و نحوه تامين سوخت اين جايگاهها، چگونه ميتوان به آينده موتورها و خودروهاي گازسوز اميدوار بود؟ كه من براي اين پرسش، پاسخ دارم. رويانيان ادامه داد: رييسجمهور طي دستوري ويژه اعلام كرده كه موضوع توسعه جايگاه و عرضه سوخت گاز بايد به طور جدي دنبال شود و ما در ستاد مديريت حملونقل و مصرف سوخت به شدت پيگير اين موضوع هستيم. وي تاكيد كرد: اگر دستگاههاي مسوول در اين زمينه كوتاهي كنند، ستاد پيگيري خواهد كرد و گزارش ميدهد كه اميدوارم همه وظايف خود را در باب توسعه جايگاههاي CNG بشناسند و قصور به خرج ندهند. رويانيان در ادامه با بيان اينكه اهميت و حساسيت پمپ بنزين به اندازه سوپرماركت است گفت: همانطور كه مردم براي تامين مايحتاج خود نيازمند سوپرماركتاند، براي تامين سوخت خودرو خود نيز به جايگاههاي سوختگيري نياز دارند. بنابراين توسعه اين جايگاهها، جزو مصالح ملي به حساب ميآيد و هيچكس نبايد با آن شوخي كند. رويانيان تاكيد كرد: تا پايان سالجاري به ازاي هر 1000 خودرو گازسوز، يك جايگاه CNG احداث ميشود. وي در عين حال تاكيد كرد: CNG، سوخت اصلي خودروها در آينده نيست و مكمل سوخت در حوزه حملونقل به حساب ميآيد.
جريمهها براي حفظ جان مردم است
سردار رويانيان كه در مراسم روز گذشته با لباس پليس حضور يافته بود در بخشي از گفتوگويش گريزي به مسووليت خود در راهور ناجا نيز زد و اظهار داشت: پليس راهنمايي و رانندگي براي حفظ جان مردم سالي 50ميليون تومان قبض جريمه مينويسد وگرنه اين پول نه به جيب ما ميرود و نه پليس حوصله جر و بحث با مردم را دارد و نه دلمان ميخواهد كه مردم از ما ناراحت شوند.
از ايرانخودرو ناراضيام
سايپا در حالي روز گذشته از موتور پايه گازسوز اين شركت رونمايي كرد كه ايران خودروييها حدود دو سال پيش اين مهم را انجام دادند، اما تا به امروز نتوانستند كه موتور پايه گازسوزشان با نام EF7 را به توليد انبوه برسانند. البته اين شركت موتور مذكور را روي چند صد دستگاه سمند نصب و پيشفروش كرد. اما تيراژ توليد فعلي EF7 به هيچ وجه شايسته و در خور توجه به نظر نميرسد و ظاهرا مسائل و مشكلات مالي مانع اصلي به توليد انبوه رسيدن آن است. اين در شرايطي است كه رييس ستاد مديريت حملونقل و مصرف سوخت روز گذشته از ايران خودرو به دليل عدم توسعه موتور پايه گازسوزش انتقاد كرد و گفت: از اين شركت انتظار بيشتري در زمينه توليد موتور پايه گاز سوز داشتيم كه متاسفانه برآورده نشد و من به عنوان رييس ستاد مديريت حملونقل و مصرف سوخت از اين موضوع ناراضيام. وي در عين حال اقدام سايپا در طراحي و توليد موتور پايه گازسوز را ستود.
موتور پايهگاز سوزدر خودروي سايپا و پروتون
تفاهمنامه سايپا و پروتون مالزي در شرايطي به امضا طرفين رسيد كه برخي كارشناسان اين تفاهمنامه را به ضرر بازار ايران دانسته و عنوان كردند كه سايپا آوردهاي در تفاهمنامه مذكور ندارد و در واقع اين شركت مالزيايي است كه ميخواهد با عرضه محصولات خود اعم از موتور و خودرو، بازار كشور را در دست گيرد. اين در حالي است كه نجمالدين روز گذشته از احتمال استفاده موتور پايه گازسوز سايپا در خودروي مشترك اين شركت با پروتون خبر داد. وي گفت: اين موتور قابليتهاي مناسبي دارد و از هر پيشنهادي براي استفاده از آن، چه در داخل و چه در خارج استقبال ميكنيم. رييس هيات مديره سايپا تاكيد كرد: در قرارداد سايپا و پروتون استفاده از موتور پايه گازسوز ما پيشبيني نشده، اما ميتوانيم با شركت مالزيايي مذاكره كرده و در صورت موافقت آنها، موتور پايهگازسوز سايپا را روي محصولات آنها و حتي خودروهايي كه قرار است به طور مشترك به طراحي و توليد برسانيم، نصب كنيم، گفتههاي نجمالدين در حالي است كه مدير عامل سايپا نيز از احتمال استفاده از اين موتور در خودروي مشترك شركت متبوعش با پروتون خبر داد.
تفاهمنامه سايپا و پروتون براي مجلس محرمانه نيست
در حالي كه چندي پيش يكي از مسوولان ارشد سايپا در واكنش به تاكيد مجلس شوراي اسلامي مبني بر ارسال تفاهمنامه اين شركت با پروتون، اعلام كرد كه تفاهمنامه مذكور محرمانه است، رييس هيات مديره سايپا گفت: اين تفاهمنامه محرمانه محسوب ميشود، اما نه براي مجلس، وي افزود: ما متن تفاهمنامه را براي كميسيون صنايع و معادن فرستادهايم تا آن را مورد بررسي قرار داده و نظرشان را اعلام كنند. مطمئن هم هستيم كه آنها امانتدار خواهند بود.
سه شنبه 9 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 225]