واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: لايحه نجات بانكها در آمريكا
پس از قريب دو هفته كش و قوس بين وزير خزانهداري و كنگره آمريكا، تصويبنامه سهصفحهاي هنري پالسون كه طي آن قرار بود 700 ميليارد دلار از جيب مالياتدهندگان آمريكايي به بانكهاي داراي مشكل آمريكا پرداخت شود به يك گزارش 110 صفحهاي كه از سوي كارشناسان اقتصادي و كنگره آمريكا تهيه شده تبديل گرديد كه قرار است روز چهارشنبه اين هفته به راي گذاشته شود. بايد اين لايحه روز جمعه گذشته به تصويب ميرسيد تا براي امروز دوشنبه كه بازار بورس نيويورك فعاليت خود را از سر ميگيرد به والاستريت بازگردد ليكن به جهت طولاني شدن مذاكرات بين دولت، كنگره و اقتصاددانها كار به روز دوشنبه كشيد و چون فردا سهشنبه تعطيلات يهوديان است، شماري از نمايندگان كنگره آمريكا كه يهوديند در مجلس قانونگذاري حضور ندارند نهايتا روز چهارشنبه كار رايگيري شروع ميشود.
اصل قضيه از اين قرار است كه چون بانكهاي بزرگ آمريكا در بازار مسكن اين كشور متضرر شدهاند و ميلياردها دلار آنها كه به خريداران مسكن وام داده بودند بازنگشته و هزاران خانه مصادره شده روي دست بانكها مانده است بانكها نه به يكديگر و نه به مردم آمريكا وام نميدهند و اين ممانعت موجب پيداشدن مشكلات بسياري در جامعه آمريكا شده بهگونهايكه علاوه بر صاحبان شركتها و موسسات توليدي كه نياز به اعتبارات بانكي دارند خانوادههاي آمريكايي حتي براي پرداخت شهريه دانشگاه فرزندانشان نياز به وام بانكي دارند و كشاورزان آمريكائي براي كشت محصولات زمستاني نيز محتاج گرفتن وام ميباشند. با احساس نيازهاي مردم بانكها پايشان را در يك كفش كرده و از دادن وام خودداري ميكنند مگر اينكه دولت آمريكا به كمك آنها بشتابد و آنها را خريداري نمايد. و براي پاسخ به درخواست بانكهاي بزرگ آمريكا بوده است كه وزير خزانهداري و رئيس كل بانك مركزي آمريكا مشتركا تصميم گرفتند كه يك كمك 700 ميليارد دلاري در اختيار بانكها قرار دهند.
نمايندگان دموكرات كنگره و نيز نمايندگان جمهوريخواه كه در آستانه انتخابات رياست جمهوري نياز به جلب آراء مردم دارند به محض اعلام برنامه وزير خزانهداري به دفاع از مالياتدهندگان آمريكايي برخاستند و با اين استدلال كه نبايد پول مالياتدهندگان آمريكايي را به بانكهاي بزرگ و ثروتمندان فربه بورس باز والاستريت داد، تلاش كردند با محدود كردن نحوه هزينه مبلغ يادشده دست و پاي وزير خزانهداري را در پوست گردو بگذارند. دموكراتها به سبب مرام حزبي خود به اين اقدام پرداختند و جمهوريخواهان نيز كه نوعا مدافع سرمايهداران هستند براي اينكه در انتخابات از دموكراتها عقب نمانند سنگ طرفداري از مردم عادي و مالياتدهندگان را به سينه ميزنند.
رئيس جمهور آمريكا كه در هفتههاي آخر زمامداري خود تلاش ميكند از نمد مالياتدهندگان براي سرمايهداران بانكي كلاهي ببافد به تلاش مضاعف پرداخته و سخن از بازگرداندن ثبات و اطمينان به بزرگترين بازار بورس جهان به ميان ميآورد و اين در حالي است كه در شهرهاي مختلف سراسر آمريكا مردم با اين اقدام دولت مخالفند و طرفداران و نظريهپردازان اقتصاد و بازار آزاد نيز كه در نظام مالي آمريكا اشكالات ساختاري ميبينند فرياد ميزنند كه دولت نبايد در بازار مالي و اقتصاد دخالت كند. البته اين موضوع تنها متوجه اقتصاد آمريكا نبوده و در كشور انگليس نيز به تبع آمريكا اشكالات مشابه پيدا شده و دولت انگليس نيز تاكنون به ملي كردن دو بانك بزرگ داراي مشكل اقدام ورزيده است و به قرار اطلاع بانكهاي بلژيك و لوكزامبورگ نيز دارند دچار مشكلات مشابه آنچه بانكهاي آمريكايي با آن درگيرند، ميشوند.
آنچه يكسال پيش در بازار مسكن آمريكا اتفاق افتاد عملا تمامي كشورهاي بزرگ و كوچك دنيا را متضرر و گرفتار كرده است و حتي چينيهاي حسابگر كه 3 تريليون ذخيره ارزي داشتند ميلياردها دلار در بازار مسكن آمريكا از دست دادهاند. و در دو هفته اخير كه سرمايه گذاران آمريكايي در بازار سهام كره جنوبي اقدام به فروش سهام و خريد دلار كرده و مبالغ حاصله را به آمريكا منتقل كردند دولت كره مجبور شد ده ميليارد دلار به بازار تزريق كند. در هنگكنگ وضع بدتر است و مقايسهها نشان ميدهد كه ارزش سهام در پايان ماه سپتامبر امسال در مقايسه با ماه اكتبر گذشته يعني تقريبا يك سال پيش تا 45 درصد كاهش يافته است و در اين ميان شايد بانكهاي آلمان در وضع بهتري قرار دارند.
آنگلا مركل در سخنان پر نيشي گفته است كه يكسال پيش به متحدان اروپايي و آمريكايي آلمان هشدار داده كه نظام مالي غرب دارد دچار بحران ميشود ولي كسي به حرف او توجهي نكرده و با اشاره به رهنمودهاي صدراعظم آلمان وزير اقتصاد اين كشور گفته است كه آمريكا ديگر ابرقدرت مالي جهان نميباشد. از سوي ديگر دولت آمريكا با كسر بودجههاي سرسامآور 8/1 تريليون دلار مواجه شده كه براي جبران آن از چينيها و ديگر كشورها كمك گرفته است به گونهاي كه به گفته سناتور باراك اوباما دولت آمريكا 500 ميليارد دلار به چينيها بدهكار است.
در هر حال هر چقدر هم كه مالياتدهندگان آمريكا فرياد بزنند يا نظريهپردازان اقتصادي و مالي دخالت دولت آمريكا براي نجات بانكها را با فلسفه وجودي نظام مالي اقتصاد آزاد در مقابله ببينند واقعيت اين است كه وقتي بانكها اعتبارات را قفل كنند و به مردمي كه تمام هستي آنها به زندگي قسطي عادت كرده است وام ندهند بالاخره دولت مجبور به دخالت ميشود. ضمن اينكه چنين راه چارهاي در زمان پرزيدنت روزولت نيز در آمريكا تجربه شده و راهحل پيشنهادي آقاي جورج بوش در واقع در تاريخ امريكا مسبوق به سابقه است.
براساس آخرين اطلاعات قرار است كه پس از تصويب كنگره بلافاصله مبلغ 250ميليارد دلار در اختيار وزير خزانهداري قرار گيرد و پس از مدتي 100 ميليارد دلار ديگر از طرف دولت تامين و بقيه مبلغ از سوي كنگره فراهم آيد تا بانكها مجددا به فعاليت بپردازند. و دولت نيز ميبايست با خريد هزاران خانه و مستغلات كه روي دست بانكها مانده است آنها را در زمان مناسب بفروشد و سود موردنظر خود را نيز بدست آورد.
آنچه در هفتههاي اخير در آمريكا رخ داده و لااقل پنج بانك بزرگ سرمايهگذاري غولپيكر آمريكا يا ورشكسته شدهاند، يا فروخته شدهاند و يا تغيير ماهيت دادهاند نشان از اين دارد كه اولا نظام مالي آمريكا بيمار است و به گفته يكي از تحليلگران مالي، اقتصادآمريكا به مريضي ميماند كه در ICU خوابيده و هر لحظه حال وي وخيمتر ميشود. ثانيا اينكه به علت بزرگي بازار آمريكا ديگر كشورهاي غربي در همان قايقي سوار شدهاند كه آمريكاييها آن را ميرانند و عليرغم تلاشهاي دولتمردان آمريكا بايد پذيرفت كه اقتصاد آمريكا وارد ركود شده و رشد اقتصادي چين تا هند و برزيل نيز رو به كندي نهاده است.
با اين حال آنچه در حال حاضر بازارهاي بورس بدان نياز دارند اطمينان است و نخستوزير چين در اجلاس اخير اقتصاد جهاني بدرستي گفته است كه
دوشنبه 8 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 92]