واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: / امروز روز بزرگداشت مولانا است/ منوچهر جوكار: درك غرب از عرفان مولانا در سطح بسيار نازلي است
خبرگزاري دانشجويان ايران - اهواز
سرويس: فرهنگ و ادب
منوچهر جوكار معتقد است: زندگي امروز و آشفتگي بازار انديشههاي رنگارنگْ مردم را چنان فريب ميدهد كه كمتر در جستجوي انديشههاي افرادي چون مولانا برميآيند اما انديشههاي مولانا آن قدر درخشان و پر نور هستند كه در اين وادي پرغبار افراد مشتاق آنها را مييابند.
اين عضو هيات علمي دانشگاه شهيد چمران اهواز در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در خوزستان با بيان اين كه يافتن انديشههاي مولانا چندان دشوار نيست، خاطرنشان كرد: كافي است يك سري مقدماتي را فراهم و پوششهايي را برداشت تا بتوان به انديشههاي عميق مولانايي پي برد. درك اين مساله قطعا براي مردم ايران كه هم فرهنگ، هم دين و هم زبان مولانا هستند بسيار ساده است.
او تصريح كرد: با از دست دادن بزرگان شعر و ادب فارسي كه در راه شناخت افكار مولانا تلاش خستگيناپذيري را آغاز كرده بودند در راه ترويج و شناساندن مولانا به مردم خلئي به وجود آمد و تا جوانان ادبيات بتوانند به جايگاه اين افراد دست يابند راه زيادي در پيش است و تا اين خليء پر شود زمان زيادي نياز خواهد بود.
جوكار برداشت ساير ملل را از عرفان مولانا برداشتي سطحي دانست و تاكيد كرد: ديدگاه غرب و آمريكا به انديشه و افكار مولانا به مثابه يك بودايي با يك برهمن است كه ميخواهد خواست انسان را تقويت و روح او را قوي كند و درك درستي از عرفان اسلامي ايراني اين عارف بزرگ ندارند.
عضو هيات علمي دانشگاه شهيد چمران اهواز خاطرنشان كرد: درك غرب از عرفان مولانا در سطح بسيار نازلي است و تنها افراد انگشتشماري توانستند پس از تلاش مضاعف در سالهاي بيشماري به اين حقيقت انديشههايش دست يابند. اما در نهايت هر چقدر انديشه غرب در راه شناخت مولانا گام بردارد، نميتواند به اندازه ملت ايران كه زبان، دين و پيشينه فرهنگ يكساني با مولانا دارند اين عارف بزرگ را بشناسند.
جوكار با ابراز نارضايتي از كم توجهي برخي مسؤولان در دفاع از ايراني بودن مولانا يادآور شد: چند سال پيش مباحثي راجع به انتساب مولانا به كشوري تركيه مطرح بود كه ايران كمترين كوشش را در جهت اثبات هويت ايراني مولانا انجام دهد. اين كم توجهي جاي نگراني دارد.
وي تصريح كرد: مولانا متولد خراسان است و به راحتي ميتوان تاثير زبان و فرهنگ خراساني را در اشعار اين شاعر بزرگ مشاهده كرد. در حالي كه در سراسر كتابهاي او حتي يك بيت شعر به زبان تركي يافت نخواهيد كرد.
عضو هيات علمي دانشكده ادبيات و علوم انساني دانشگاه شهيد چمران اهواز افزود: انديشه مولانا نه كهنه ميشود، نه ميميرد و نه كسي نميتواند سد راه گسترش انديشههاي او شود. آنچه در مجامع بينالمللي در رابطه با گسترش انديشه مولوي مطرح است شناساندن حقيقي او در بين جهانيان به عنوان يك ايراني است كه ميبايست از ارتباط عرفان او با ايراني بودن او با يكديگر پاسداري كرد.
دوشنبه 8 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 156]