واضح آرشیو وب فارسی:ایسکانیوز: گنج پنهان در بازار مناطق جنوبي عراق
تهران- خبرگزاري ايسكانيوز: شرايط ويژه و مزيت هاي نسبي خليج فارس بازار مناطق جنوبي عراق را تبديل به گنجي پنهان براي ايران و كالاهاي ايراني كرده است.
به گزارش روز يكشنبه خبرنگار باشگاه خبرنگاران دانشجويي ايران "ايسكانيوز"، برخي اقتصاددانان دو عامل راهيابي به آب هاي آزاد و منابع زير زميني را ملاكي براي توسعه اقتصادي كشورها مي دانند.
كشورهاي حاشيه خليج فارس كه به لطف وجود اين خليج كهن به آب هاي آزاد دسترسي دارند و از منابع غني هيدروكربني برخوردارند نيز در زمره اين كشورها جاي مي گيرند.
حاشيه نشين هاي خليج فارس در كنار تاكيد بر توسعه صادرات خود، نوعي بازار مصرف براي ديگر كشورها به شمار مي آيند و در اين ميان كشورهاي عربي نمود بيشتري دارند.
آنچه در پي مي آيد رايزنان ايراني از پتانسيل هاي وارداتي يكي از همين كشورهاست كه هم به آب هاي آزاد و منابع زير زميني دسترسي دارد و هم بازار هدف بسيار مهمي براي ايران به شمار مي آيد.
استان هاي نه گانه جنوبي كشور عراق كه هم به آب هاي آزاد، راه دارند و هم از وجود منابع عظيم نفت جهان بهره مي برند به دليل وجود بحران در مناطق مركزي كه خود مانعي براي ورود كالا از مرز كشورهاي تركيه وسوريه است و قرابت هاي فرهنگي با ايران، وجود عتبات عاليات، خطوط ريلي و دهها عامل منحصر به فرد از يك سو و بازار صرفا مصرفي اين مناطق كه از جمعيت قابل توجهي نيز برخودار است، از سوي ديگر به يك فرصت صادراتي بي نظير براي توليد كنندگان و بازرگانان ايراني تبديل شده اند.
استراتژيك ترين استان مناطق جنوبي عراق (بصره) كه با وسعت بيش از يكصد هزار كيلومتر مربع و حدود سه ميليون نفر جمعيت به دليل وجود تنها شاهراه ارتباط آبي با خليج فارس و همسايگي سه كشور ايران، كويت و عربستان از قديم الايام از مهمترين مراكز تجاري عراق قلمداد مي شود.
ارزان بودن حمل دريايي در كل كشورهاي جهان اين شهر بندري را از امتياز ويژه اي برخوردار مي كند. همچنين با ادامه ناامني در مناطق مركزي عراق به ويژه بغداد اين شهر ميزبان مهاجران به ويژه بازرگانان و شركت هاي تجاري است.
در فاصله بين دو گمرك ايران و عراق در شلمچه محوطه بدون استفاده و مناسبي موجود است كه از ديگر مشكلات صدور كالا در اين منطقه، مشكل عبور كاميون هاي حامل كالاي فساد پذير است كه هيچ تفاوتي در رويه و تسريع امور گمركي آنها نسبت به كالاهاي بادوام تر مشاهده نمي شود.
اما گمرك عراق بازرسي نسبتا ساده و سريعي را براي ترخيص كالاهاي گمركي دارد. تعرفه ورودي هم از 5/3 تا 5/5 درصد است. اگر چه وجود كمي فساد اداري در كشور درگير جنگ عراق طبيعي است، با اين حال به طور كلي در اين منطقه شاهد ترخيص بدون مشكل صدها كاميون و تريلي حامل بار كالاهاي صادراتي ايران هستيم.
در مجموع بازار 9 استان جنوبي عراق كه ساكنان شهرنشيني دارد و همجوار ايران است امروز مي تواند به طور انحصاري در تسخير صادركنندگان و توليد كنندگان كشورمان باشد.
بازارهايي كه تشنه همه نوع كالا و محصولات مصرفي هستند و بهاي اجناس درخواست شده را پرداخت مي كنند در كوتاه مدت دولت ايران بايد باز كردن درهاي خروجي كشور به روي تجار و زائران اين مناطق و تسريع و روان سازي تعاملات و تردد افراد وسايل نقليه و نيز ايجاد انگيزه و تامين براي صادر كنندگان به صورت تاسيس بانك و بيمه هاي صادراتي و ضمانتي از اين فرصت ويژه نهايت بهره برداري را به عمل آورد و در ميان مدت به تشويق ايجاد كارخانه هاي ايراني در خاك عراق مبادرت ورزد تا در بازار مصرفي آينده اين كشور تثبيت شود. با اين حال گفتني است گنج پنهان در ويرانه هاي استان هاي جنوبي عراق قطعا پيشكش تجار و صادركنندگان جسوري است كه با مغتنم شمردن اين فرصت بي مانند در تاريخ اقتصادي ايران و عراق به انتظار حمايت هاي بخش دولتي نبوده و در تصاحب سهم خود از اين بازار پيشتاز هستند./02/125
يکشنبه 7 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسکانیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 191]