واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: اي كاش اسير فراموشي نشويم
چند سال پيش بود كه جانبازان جنگ هشت ساله، با پلاكاردي كه روي آن نوشته بود: در مقابل نهاد رياست جمهوري تجمع كردند تا صدايشان به گوش مسئولان برسد. از پايان جنگ تحميلي هشت ساله سالها ميگذرد و هنوز خيلي از بازماندگان، آن معترض هستند و از كمبودهاي هميشگي مينالند. هفته دفاع مقدس مناسبتي است كه خيليها در طول آن، از اين افراد ياد ميكنند، اما گله جانبازان از مستمر نبودن رسيدگيهاست. هفته دفاع مقدس فرصت خوبيست براي مروري هرچند كوتاه بر مشكلات جانبازان و خانوادههاي شهدا. خيابانهاي شهر تهران، هنوز آنطور كه بايد براي جانبازان مناسبسازي نشده است، با وجود اين كه مسئولان از برطرف شدن مشكلات دارو و درمان جانبازان ميگويند، آنها هنوز هم از وضعيت درماني شكايت دارند. بسياري از جانبازان به خاطر مشكلات جسمي، در جايي مشغول به كار نميشوند و همواره با مشكلات معيشتي دست و پنجه نرم ميكنند. مشكلات مسكن و رفاه هم به رغم تلاشهاي بنياد جانبازان هنوز وجود دارد و هستند كساني كه براي پرداخت هزينههاي اجاره خانه، تحت فشار قرار ميگيرند. در كنار تمام اين مشكلات مادي، با تغييرات فضاي اجتماعي و گذشت سالها از جنگ تحميلي، توجه معنوي به آنها كم شده. بسياري از جانبازان شيميايي در آسايشگاهها در تنهايي به سر ميبرند و ماه به ماه كسي به ملاقاتشان نميرود و دلخوري بزرگشان، فراموش شدن است و گلايه دارند از مردمي كه انگار يادشان رفته سالها پيش افرادي روزهاي شادابي و جوانيشان را در جبهههاي جنگ گذراندهاند و با پايان جنگ با جسمهاي زخمي به ميان خانوادههايشان برگشتند.
آنها زخمي بر جسم دارند. زخمي كه با تمام زخمها متفاوت است. اين زخم از بد حادثه نيست بلكه نشان از مقاومت و ايثار آنان دارد. كساني كه به عشق خدا و براي دفاع از كشورشان جنگيدهاند.
بنياد شهيد و امور ايثارگران مركزيست كه به نيازهاي جانبازان و خانوادههاي شهدا رسيدگي ميكند اما رسيدگي به جانبازان در شهرهاي مختلف و مراكز مختلف كيفيتهاي گوناگون دارد. اين كيفيت بستگي دارد كه مدير آن مركز چه نوع نگاهي داشته باشد و چطور بتواند ارتباط فرهنگي عاطفي با جانبازان و خانواده شهدا برقرار كند. بارها در گزارشهايي كه منعكس كننده وضعيت اين افراد بودهاند، خواندهايم كه در كنار نيازهاي مالي و درماني، نيازهاي عاطفي نيز دارند كه تغييرات فضاي اجتماعي و كمرنگ شدن ارزشها و باورهاي ديني در بين مردم، باعث شده خيليها با نگاهي ديگر به كساني كه بنگرند كه از جان براي اين كشور مايه گذاشتند. امير مرادي، رئيس بنياد شهيد و امور ايثارگران شهرستان دماوند در اين باره ميگويد:
جانبازي كه در موقعيتهاي سخت و اضطراري به بنياد جانبازان مراجعه ميكند، بزرگترين مشكلي كه روبروي خودش ميبيند، طي كردن روند بوروكراسي و كارهاي اداريست. طولاني بودن اين روند شايد براي مردم عادي خيلي مشكلزا نباشد، اما كسي كه مشكل جسمي و نياز به دارو و درمان دارد، برايش انتظار به مراتب سختتر است. مديريت بومي در اينگونه موارد به كمك جانبازان و خانوادههاي شهدا ميآيد. خصوصاً اگر مديرها سعي نكنند در كمك به اين افراد همه چيز و همه خدمات را صرفاً در قالب بخشنامهها و روال خشك اداري ارائه كنند. مرادي با سابقه ده ساله مديريت بومي بنياد شهيد و امور ايثارگران دماوند در اين باره معتقد است: مدير بومي بودن در كمك به مراجعان خيلي ارزشمند است. به جهت شناخت منطقه و افراد، مدير بومي خيلي راحت ميتواند با مراجعان ارتباط برقرار كند. ما در اين جا سعي ميكنيم مشكلات را به صورت اداري حل نكنيم. خيلي وقتها از طريق ارتباطات محلي و خانوادگي رايزني ميكنيم و تلاشمان اين است كه كساني كه براي اين كشور از جانشان مايه گذاشتهاند، درگير كارهاي اداري نشوند. وقتي ما مراجعان را ميشناسيم و ميتوانيم به واسطه شناختي كه ازشان داريم، از تلف شدن وقتشان جلوگيري كنيم.
در هفته دفاع مقدس و در كنار بررسي مشكلات جانبازان، به مشكلات خانوادههاي شهدا نيز بايد توجه كرد. خانوادههايي كه برخي از آنها چند تن از عزيزان خود را در جنگ از دست دادهاند. خانوادههايي كه نانآور خانهشان در جنگ شهيد شده و نياز به توجه و كمك ديگران دارند. سواي مشكلات معيشتي، اين خانوادهها نيز احتياج به توجه و رسيدگي روحي و معنوي دارند. ساماندهي گلزار شهدا، ديدار با خانوادهها و شنيدن مشكلاتشان از جمله اين كمكهاست. رئيس بنياد شهيد و جانبازان دماوند از طرح ساماندهي و بازسازي متحدالشكل گلزارهاي شهدا خبر ميدهد: تعداد زيادي از گلزارهاي شهدا ساماندهي شدهاند و با بودجهاي كه براي بازسازي آنها در نظر گرفته شده، قرار است معماري سنتي و مذهبي با هم تلفيق شوند و گلزارهاي شهدا همهجا يك شكل باشند تا بعدها و پس از پايان طرح، كساني كه اين نوع معماري را ميبينند، به ياد شهدا بيافتند.
مشكلات و درد جانبازان و خانوادههاي شهدا قطعاً بيشتر از اينهاست كه در اين گزارش از آنها نوشته شد. نوشتن از موفقيتهاي مراكزي كه وظيفهشان رسيدگي به اين اشخاص است اما اگر هيچ فايدهاي نداشته باشد، دستكم ميتواند نمونهاي باشد براي ديگر مراكز و مردمي كه علاقهمند به كمك به ايثارگران هستند و كاش با پايان هفته دفاع مقدس، فراموشي اسيرمان نكند و يادمان نرود كه هنوز هم در گوشه و كنار اين كشور، هستند كساني كه چشم ياري به سوي ما دارند.
شنبه 6 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 50]