واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: نويسنده و دانشپژوه الجزايري:بلاغت؛ تنها جنبهاي از اعجاز قرآن كه بر سر آن جدلي نيست
گروه بينالملل: تنها اعجازي كه در قرآن كريم بر سر آن جدل و اختلافي ميان مفسران قرآن و دانشمندان لغت نيست، اعجاز بلاغي و بياني است؛ اختلاف موجود نيز ميان فرقههاي اسلامي در وجوه اين نوع اعجاز است.
«مصطفي اكرور» استاد حفظ، قراءات، روشهاي تفسيري و علوم قرآني دانشگاه الجزاير در گفتوگوي اختصاصي با خبرنگار بخش بينالملل خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا) با بيان اين مطلب گفت: «ابوبكر باقلاني» ـ صاحب كتاب اعجاز القرآن بهامش الاتقان ـ وجوه ديگري را همچون خبردادن از امور غيبي، احوال امتهاي گذشته و سرگذشت پيشينيان را اضافه و «زركشي» در «البرهان» دوازده مورد را اشارهميكند.
وي بر پرداختن به مباحث اعجاز علمي تأكيد و آنرا جزء مباحث روز عنوانكرد و آيه «مَا فَرَّطْنَا فِي الْكِتَابِ مِن شَيْءٍ« (الأنعام: 38) دلالتي است بر اينكه قرآن در همه زمانها و مكانها قابليت استفاده و كاربرددارد.
وي در تعريف تفسير گفت: تفسير دانشي است كه با آن كتاب خدا فهميدهميشود و معاني آن تبيين و احكام و حكمتهاي آن استخراجميشود؛ تفسير را از روايت، و تأويل را از درايت ميگيريم.
وي همچنين كتابهاي «التيسير في قواعد التفسير» محمد الكافيجي، «اصول التفسير و قواعده» خالد العك، «قواعد التدبر الامثل لكتاب الله عزوجل» عبدالرحمن حبنكه الميداني، «قواعد و فوائد لفقه كتاب الله تعالي» عبدالله الجوعي و «القواعد الحسان لتفسير القرآن» عبدالرحمن السعدي را مهمترين آثار نگاشته شده در زمينه قواعد و اصول تفسير برشمرد.
مصطفي اكرور، فارغ التحصيل دانشكده قرآن كريم و مطالعات اسلامي دانشگاه اسلامي مدينه منوره، قواعد تفسير را برگرفته از قرآن، سنت، اقوال صحابه، اصول فقه، لغت، بيان، نحو و صرف دانست.
وي در تعريف علوم قرآني چنين بيان كرد: منظور از علوم قرآني هر علمي است كه در خدمت و در ارتباط با قرآن باشد همچون علم اسباب نزول، علم اعجاز قرآن، علم قراءآت، علم خط الرسم عثماني، علم ناسخ و منسوخ و علم اعراب.
چالش پيش روي مطالعات قرآني
وي چالش پيش روي مطالعات و پژوهشهاي قرآني را نبود انگيزه در دانشجويان و طلبههاي علوم قرآني عنوانكرد و گفت: مسئولان و متوليان امر بايد چارهاي براي مهار پديده مدركگرايي در رشتههاي قرآني بيانديشند.
اكرور در همين زمينه افزود: از مشكلات ديگر پيش روي مطالعات و پژوهشهاي قرآني رويكرد مقطعي دانشجو به آنهاست كه بايد در رفع اين مشكل تدابيري فراهمشود تا شاهد شكوفايي معاني و مفاهيم قرآني باشيم.
استاد حفظ، قراءات، روشهاي تفسيري و علوم قرآني دانشگاه الجزاير در ادامه بررسي مطالعات قرآني گفت: برخلاف آنچه برخي معتقدند كه مطالعات و پژوهشهاي قرآني جايگاهي ضعيف و سطح پاييني دارد، امروزه به اين نوع پژوهشها به ويژه در دانشگاه الازهر مصر توجه و عنايت زيادي ميشود.
وي به تأليف خود تحت عنوان «لطائف البيان في علوم القرآن» چاپ مؤسسه انتشاراتي «دار الامام مالك» الجزاير سال 2004 اشارهكرد و گفت: من در اين كتاب به مبحث ناسخ و منسوخ اشاره و تأكيدكردم كه هر كس قصد تفسير قرآن را دارد در ابتدا بايد ناسخ و منسوخ را بشناسد و در ادامه نيز به تعريف «فخرالدين رازي» ـ رفع حكم شرعي به دليل شرعي ـ كه تعريف دقيقي است، پرداختم.
اكرور با اشاره به تأليف ديگر خود با نام «التفسير الفقهي» كه توسط «دار المعرفه» منتشر شدهاست، توضيحداد: در اين اثر به معرفي تفسير، بيان جايگاه قرآن، فرق آن با تأويل، قواعد تفسير، ضابطههاي تفسير فقهي، تأثير فقه بر تفسير، معنا و مراحل فقه، نصوص فقهي در قرآن و سنت، تنوع تفسير فقهي، اسباب اختلاف فقهي، فوائد آن، تفسير فقهي نزد مذاهب فقهي و تفسير فقهي در عصر نوين پرداختهام.
وي به فعاليتهاي گوناگون قرآني و اهتمام مردم الجزاير به قرآن كريم اشارهكرد و گفت: در الجزاير مدارس قرآني براي حفظ قرآن كريم وجود دارد كه در آن هزاران حافظ مشغول به تعليم هستند و در هر مسجدي يك كميته جهت حفظ قرآن به دو روايت ورش و حفص داير شدهاست.
اكرور در پايان با اشاره به اينكه در الجزاير مركزي براي تربيت ائمه جمعه و جماعت به نام مركز«قراءات قرآن» تشكيلشده و در حال حاضر اكثر قريب به اتفاق ائمه جمعه، حافظ، قاري و مدرس قرآن هستند، يادآورشد: در الجزاير بهصورت سالانه يك مسابقه و نشست بينالمللي در زمينه قرآن برپا ميشود كه امسال دور پنجم آن توسط وزارت امور ديني و اوقاف الجزاير برگزارشد.
جمعه 5 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 297]