واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: براي كنترل پُر مويي
مدتي بود كه موهاي زائد زير چانه و گردنش زياد شده بود و آزارش مي داد. هر ماه مجبور مي شد كه براي از بين بردن اين موها به آرايشگاه برود، اما ديگر خسته شده بود. بالاخره تصميم گرفت به يك متخصص پوست و مو مراجعه كند. با كلي رفت و آمد و رفتن به آزمايشگاه متوجه شد كه دچار پرمويي يا هيرسوتيسم است. دكتر گفت كه اين موهاي زائد به علت تغييرات هورموني است.
هيرسوتيسم چيست و چرا ايجاد مي شود؟
هيرسوتيسم يا پُر مويي، رويش بيش از اندازه موها در صورت يا بدن زنان است البته در جاهايي كه بيشتر مردها در بدنشان مو دارند، يعني چانه، پشت لب، روي سينه و شكم. اگر چه ممكن است پرمويي در مردان هم ايجاد شود، اما در زنان بيشتر آزاردهنده است. اين موها معمولاً ضخيم تر، تيره تر و متفاوت تر از موهاي معمولي هستند.
دلايل آن كدامند؟
پُر مويي به دنبال توليد بيش از حد هورمونهاي مردانه ايجاد مي شود. نشانگان تخمدان پلي كيستيك، نشانگان كوشينگ، وجود تومورهاي تخمدان يا غده آدرنال هم ممكن است، موجب بروز پُر مويي شود. بعضي از داروها مانند قرصهاي ضد بارداري، داروهاي استروئيدي و هورموني هم ممكن است سبب بروز پُر مويي در زنان شوند. همچنين پُر مويي ممكن است، ارثي باشد.
چه زماني بايد به پزشك مراجعه كرد؟
در صورتي كه رويش موهاي زائد ناگهاني باشد يا به مقدار زياد روي صورت يا گردن باشد و يا همراه با بروز ساير علايم مانند جوش ، قاعدگي نامنظم، ضخيم شدن صدا و افزايش توده ي عضلاني باشد، حتماً بايد به پزشك مراجعه كنيد.
درمان آن چيست؟
توليد هورمونهاي زياد به همراه عدم تخمك گذاري ممكن است در زنان ايجاد شود. بنابراين در صورتي كه مبتلا به اضافه وزن يا چاقي هستيد، حتماً وزن خود را كاهش دهيد.
كاهش وزن، ميزان ترشح هورمونهايي كه سبب رويش موهاي زائد مي شود را كاهش مي دهد.
ساير روشها براي حذف يا كاهش رويش مو روي صورت يا بدن شامل موارد زير است:
قرصهاي ضد بارداري به ميزاني كه پزشك توصيه مي كند، در درمان پُر مويي مؤثر است. گاهي استفاده از داروهاي كاهش دهنده تستوسترون (هورمون مردانه) لازم است.
در صورتي كه هيرسوتيسم در شما خفيف است و مشكلات هورموني خيلي جدي نيست، نيازي به درمان وجود ندارد. گاهي با استفاده از تراشيدن، مي توان موهاي زائد را از بين برد. تراشيدن روشي آسان و ايمن براي از بين بردن موهاست، اما نكتهاي كه در تراشيدن بايد مورد توجه قرار گيرد، اين است كه پوست در حين تراشيدن ممكن است صدمه ديده و ملتهب شود. در صورتي كه پوستتان التهاب پيدا كرد، در جست وجوي روش درماني ديگري باشيد.
جالب است بدانيم تحقيقات دانشمندان در تركيه نشان مي دهد، نوشيدن چاي نعناع به كنترل رشد غيرطبيعي مو در زنان كمك مي كند. به گفته اين محققان، مصرف چاي نعناع موجب كاهش هورمون مردانه تستوسترون آزاد يا فعال در خون شده و چند هورمون زنانه را در بدن افزايش مي دهد. نوشيدن دو بار در روز چاي نعناع، سطح هورمونهاي مردانه را كه موجب رويش موي زائد و غيرطبيعي روي شكم، سينه و صورت زنان مي شود، كاهش مي دهد.
به اعتقاد پژوهشگران تركيه، نعناع متابوليسم هورمونهايي مانند تستوسترون را تحت تأثير قرار داده و يا به طور مستقيم بر هورمون مردانه اثر مي گذارد.
بسياري از پزشكان براي درمان رويش غيرطبيعي مو، اغلب از دارو براي كاهش سطح هورمونهاي مردانه در بدن استفاده مي كنند. در اين تحقيقات آمده است كه نعناع مي تواند يك درمان جايگزين براي داروهاي شيميايي باشد.
گاهي براي تخريب فوليكولهاي مو از ليزر استفاده مي شود. اين كار از رويش دوباره مو نيز جلوگيري مي كند. براي اطمينان از تأثير ليزر، اين كار در چند جلسه و براي چند هفته انجام مي شود، البته ممكن است، ليزر به طور دائم و هميشگي از رويش موها جلوگيري نكند.
اين كار هزينه زيادي دارد و بايد به وسيله متخصص ماهر انجام شود. از عوارض جانبي اين روش درماني، قرمزي، تيره شدن يا روشن شدن پوست محلي است كه روي آن ليزر انجام شده و گاهي نيز باقي ماندن آثار زخم است.
گاهي پزشكان داروهايي به نام داروهاي ضد آندروژن را براي كنترل ترشح هورمونهاي مردانه توصيه مي كنند. اين داروها معمولا حداقل به مدت سه تا شش ماه طول مي كشد تا تأثير بگذارند. اين داروها، رويش موهاي جديد را كاهش مي دهند اما احتمال اينكه ميزان موهاي قبلي را كاهش دهند، كم است.
تجويز بعضي كرمها كه روي صورت و چانه استفاده مي شود هم از ديگر روشهاي درماني است. اين كرمها رشد فوليكولهاي مو را كند مي كنند و اثرات آن چهار تا هشت هفته بعد از شروع درمان ديده مي شود. به خاطر بسپاريد كه نبايد توقع داشته باشيد كه درمان، سريعاً تأثيرات خود را نشان دهد. بعضي از اثرات داروها را نمي توان به سرعت مشاهده كرد و ممكن است، چند هفته طول بكشد تا دارو تأثيرات خود را نشان دهد. نكته مهم در درمان پُر مويي آن است كه به دقت به توصيههاي پزشك معالج خود توجه كنيد.
پُرمويي و بارداري
حاملگي مي تواند به طور هم زمان رشد موها را افزايش دهد و به دورههاي رشد مو و ريزش آن منجر شود. بارداري در بيماراني كه دچار پرمويي هستند، به طور طبيعي ادامه مي يابد، اما در بيماراني كه دچار تخمدانهاي پر از كيست هستند و قبلاً دچار قاعدگي نامنظم بودهاند، خطرناك است. در صورتي كه براي درمان پُرمويي دارو مصرف مي كنيد و مي خواهيد باردار شويد، حتماً بايد داروهاي خود را قطع کنيد و با پزشك تان مشورت نماييد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 183]