واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: آموزش هنرهاي تجسمي به كودكان به كودكان رنگ ، كاغذ و قيچي بدهيد
از : محبوبه آذرخيل // همه انسان ها داراي حس و استعداد زيباشناختي هستند و يكي از مهمترين وظايف نظام هاي تعليم و تربيت در جهان ، شكوفا كردن همين حس است و در اين بين نظام آموزشي ايران نيز با شيوه هاي مختلف به پرورش حس زيباشناختي كودكان در تمام مراحل توجه دارد .
آنچه مسلم است كه هدف از نقاشي ، سفالگري ، مجسمه سازي و طراحي كودك ، هنرمند كردن و نقاش شدن وي نيست بلكه هدف پرورش دقت ، كنجكاوي ، خلاقيت ، حس زيباشناسي ، بيان تصويري ، كشف توانايي و بالاتر از همه انديشيدن است تا در آينده به فردي خلاق ، جسور و توانا تبديل شود .
آموزش هنر به كودك در درجه اول بايد موجب ايجاد علاقه و انگيزه در كودك شود و در اين ميان تعامل متقابل مربي و كودك باعث ايجاد علاقه ، دقت ، پشتكار ، كشف استعداد و بروز خلاقيت در كودك مي شود و يك مربي توانمتد نيز بايد با درايت و شكيبايي مسير آموزش كودك را به پيش ببرد تا زمينه آموزش صحيح هنر را فراهم كند .
اين در حالي است كه امروزه به اعتقاد بسياري از كارشناسان آموزشي ،مربيان و معلمان مدارس ابتدايي نسبت به آموزش هنرهاي تجسمي در مراكز آموزشي بي توجهي مي كنند و با اين كه هنرهاي تجسمي يكي از دروس پراهميت مدارس ابتدايي است ولي مربيان اين رشته هاي هنري آن طور كه بايد ، در اين زمينه از خود مهارت نشان نمي دهند .
**** درس " نقاشي " را جدي بگيريم
اين روزها درس نقاشي در تمامي كلاس هاي ايتدايي يك بار در هفته تدريس مي شود و با وجودي كه اغلب دانش آموزان به آن علاقه نشان مي دهند ولي متاسفانه برخي از اولياي مدرسه آن را جدي نمي گيرند .
" ندا رحيمي " مربي نقاشي يكي از مهد كودك هاي تهران براين باور است كه توجه به نقاشي كودك يعني راهنمايي او به سوي جهان خلاقيت ، از اين رو مي توان با استفاده از هنر ، ذهن پاك كودك را به سوي كشف زيبايي ها هدايت كرد .
وي كه از فارغ التحصيلان رشته نقاشي است ، تاكيد كرد كه دروس هنرهاي تجسمي در زمينه تعليم و تربيت و كشف استعدادهاي خلاقه دانش آموزان، نقش حياتي دارد و دانش آموز در حين فراگيري هنر ، علاوه بر بروز استعدادهاي دروني خود با فرهنگ معاصر و كهن اين هنر آشنا مي شود .
اين مربي كودك توضيح داد : آشنايي كودكان با دنياي هنر نه تنها در پرورش فكري كودكان بلكه در برخورداري آنان از احساسات مثبت ، درك زيبايي ها و نيكي هاي جهان هستي بسيار موثر است وبي اعتنايي به دروس هنرهاي تجسمي و عدم استفاده از امكانات موجود در اين رشته درسي در جريان آموزش صحيح نيست .
**** استفاده از وسايل كمك دهنده در آموزش هنري كودك ممنوع
روانشناسان معتقدند هنر بازتاب دانش و تفكر است . جنبه نمادين و سمبليك هنر ، باعث تقويت فكر و رشد كودكان مي شود و در اين راستا آموزش هنر ، زمينه ساز پيشرفت تحصيلي در مراحل بعدي تعليم و تربيت است.
از اين رو بايد گفت نقاشي هاي آزاد در دوره پيش دبستاني و مقاطع بالاتر، آينه ناخودآگاه كودك است و آنچه كودك در اين دوران سني بر روي كاغذ مي آورد نشات گرفته از تصور او از دنياي اطراف خود است .
در دوره پيش دبستاني ، علاوه بر نقاشي، كاردستي نيز اجرا مي شود. كودك پيش دبستاني در كار هنري ، قادر به برش درست مقواها نيست . به همين دليل ، به والدين توصيه مي شود كه در درست كردن كاردستي با كودك مشاركت داشته و در پرورش استعدادهاي وي كوشا باشند .
ولي در اين بين بايد به كودك آزادي و حق انتخاب داد و او را به كار خاصي محدود نكرد.
" مريم جلالي " كارشناس ارشد رشته روانشناسي در اين مورد گفت : كودك بايد در حين آموزش هنر به خود و كار خود اعتماد داشته باشد و اين آرامش را بايد معلم و مربي در او به وجود آورد و تقويت كند . در اين ميان والدين و مربي بايد از دستكاري ، اعمال نظر مستقيم و سليقه اي و كمك كردن به كودك به شدت پرهيز كنند زيرا اين كار فضاي ذهني كودك را به طور كامل به هم ريخته و خلاقيت و هنر او را فلج مي كند .
اين كارشناس يادآور شد :همچنين به كار بردن خط كش ، شابلون و ديگر وسايل كمك دهنده از خلاقيت كودك مي كاهد اين در حالي است كه نشستن والدين در كنار كودك و كمك به وي در هنگام نقاشي و يا انجام هر كار هنري، موجب امنيت رواني كودك مي شود و در نهايت او بهتر مي تواند كار هنري انجام دهد .
وي تاكيد كرد كه ولي بايد به كودك فرصت فعاليت خلاق و آزاد را داد و از دخالت در كار وي خودداري كنيم ، ولي به او يادآوري كنيم از اشتباه و تكرار نترسد و با رفتار و تاييد ها او را در انجام كار همراه شويم .
**** تعريف نقاشي كودك
در دوره پيش از دبستان و مقطع دبستان ، هنر براي كودك بسيار لذت بخش است و بايد به عنوان يك بُعد بسيار مهم بسط و گسترش داده شود .چنان كه علاقه به رنگ و گذران وقت با قيچي و كاغذ و مدادرنگي ، از جمله نشانه هايي است كه از علاقه كودك به هنرهاي تجسمي خبر مي دهد و والديني كه به رشد هنري فرزندشان اهميت ميدهند، بايد به اين نشانههاي كوچك توجه كنند .
اما امروزه روش هاي مدون براي شناسايي خلاقيت هاي كودكان كمتربراي والدين قابل دسترس است و منابع موجود هم اغلب به زبان فارسي ترجمه نشدهاند و بيشتر منابع موجود ، براي آموزش مربي است. اين در حالي است كه بايد سطح مطالعات خانواده نيز در شناسايي خلاقيت هاي كودكان و زمينه هنرهاي فرزندان افزايش يابد .
" علي رحيمي " يكي از فارغ التحصيلان رشته نقاشي كه امروز به آموزش اين هنر به كودكان در يك آموزشگاه آزاد مشغول است ، در اين مورد گفت : متاسفانه مربيان همواره با يك پرسش عذابآور از طرف خانوادهها روبهرو هستند. مادرهايي كه كودكانشان را براي آموزش ميآورند، مدام ميپرسند بچه ما از كي ميتواند رنگ و روغن ياد بگيرد؟ اين ديدگاه در اغلب خانوادهها وجود دارد. آنها تصور ميكنند نقاشي حتما بايد با رنگ و روغن باشد و بتوان آن را به ديوار خانه آويخت. در حالي كه تعريف نقاشي براي بچهها فراتر از اين است.
وي در مورد تعريف نقاشي كودكان گفت : نقاشي كودك همان پياده كردن تخيل كودكانه كه بازتاب شرايط زندگي و ديدگاه كودك نسبت به زندگي و تجربههاي هنري است كه تاكنون فرا گرفته است. اين كه بچه بتواند آنچه را در فكر و تخيلش هست روي كاغذ بياورد ، بسيار مهم است . بنابراين هدف ما در آموزش نقاشي به كودك اين نيست كه به او بياموزيم چطور يك نقاشي را براي نصب روي ديوار خانه ترسيم كند.
اين مربي خاطرنشان كرد : بايد والدين و مربيان در مورد موضوع نقاشي با كودك صحبت كنند ولي انتخاب رنگ ها ، فرم ها و شكل موضوع را به كودك بسپرند . به عنوان مثال در مورد موضوع " خانه " بايد در اين مورد به كودك توضيح داد و اجزاي تشكيل دهنده خانه را براي او تشريح كرد ولي شكل خانه ، تعداد طبقات و رنگ و فرم آن را به عهده خود كودك گذاشت .
**** رنگ ،كاغذ و قيچي را به كودكان بدهيد
به هر شكل جايگاه هنر در دنياي مدرن غيرقابل انكار است و آموزش كودكان در زمينه هاي هنري همچون نقاشي ،سفالگري ، مجسمه سازي و عروسك سازي ،عكاسي و ديگر هنرها انچنان لازم و ضروري است كه به اعتقاد بسياري از كارشناسان ريشه بيتوجهي به هنر و معماري در آدم بزرگهاي امروز را بايد در روزهاي كودكيشان جستوجو كرد، روزهايي كه هنر در زندگي آنها هيچ جايگاهي نداشته است پس بياييد از امروز رنگ ،كاغذ و قيچي را به كودكان خود بدهيم زيرا فردا دير است .
چهارشنبه 3 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 292]