واضح آرشیو وب فارسی:بازتاب آنلاین: توكلي: انصاف در سياست سخت است
احمد توكلي گفت: آدميزاد با سه نوع جبر احاطه شده است و آزادگي گوهري است كه نتيجه شكستن اين جبرهاست.
احمد توكلي، رييس مركز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي در مراسم افطاري دفتر تحكيم وحدت (طيف شيراز) كه به ميزباني انجمن اسلامي دانشجويان دانشگاه صنعتي اميركبير شب گذشته(سهشنبه) در سلف اساتيد اين دانشگاه برگزار شد، اظهار كرد: يكي از جبرهايي كه انسان با آن روبرو است جبر طبيعت است؛ چراكه انسان ابتدا به ساكن در برابر قواي طبيعي ناتوان است و هرچه علم و دانش بشر افزايش يابد قواعد طبيعت را پيدا ميكند و قدرت كسب فنوني را مييابد تا بتواند اين جبر را بشكند، بنابراين كار شما بچههاي انجمن اسلامي دانشجويان اميركبير ناظر به جبرشكني است.
وي افزود: جبر ديگري كه انسان را احاطه كرده است جبر اجتماعي است؛ چرا كه در اجتماع همه به حقوق خود آشنا نيستند و به حقي كه دارند نيز قانع نيستند و بيش از حق خود را ميخواهند، بنابراين قدرتها معمولا براي تامين منافع گروهي شكل ميگيرند و ميخواهند انسانهارا به بردگي بگيرند كه البته هميشه اين طور نيست.
اين نمايندهي مجلس شوراي اسلامي اضافه كرد: حقوق اجتماعي و سياسي انسانها به وسيلهي جباران اجتماعي شكسته ميشود و انسان براي اينكه آزادي خود را حفظ كند مجبور است با اين جبر مبارزه كند.
وي افزود: جبر عجيبتري كه انسان را احاطه ميكند، جبر خود آدم است؛ يعني آدم بردهي خود ميشود و جبر معنوي است كه در مقابل آزادي معنوي وجود دارد؛ چرا كه انسان اسير خود ميشود.
توكلي بيان كرد: انسان برخلاف موجودات ديگر دو جنبه دارد؛ يكي جنبه مادي كه متشكل از شهوات ، غرايز و اميال نفساني است كه اين اميال بر وجود آدمي سلطه مييابد و ديگري جنبهي معنوي و خدايي است كه تشكيل ميشود از انصاف، عدالتخواهي، صدق، آزادگي و غيره، بنابراين اين تركيب وجود آدم است كه همهي اديان و فلاسفه آن را باور دارند.
وي افزود: دو گوهره بودن انسان از زميني و الهي به اين علت است كه به تعبير قرآن انسان از گل خلق شده و روح خدا در آن دميده شده است بنابراين اين امكان به وجود ميآيد كه انسان بردهي خود باشد.
رييس مركز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي گفت: آزادي معنوي در برابر جبر روحي و معنوي است و انسان بالذات خود تشخيص ميدهد كه آزادي ممدوح است و اسير شدن مذموم. البته نه به اين معنا كه داشتن و دارا بودن از امكانات، معناي بدي داشته باشد.
وي ادامه داد: اين سه نوع جبر و آزادگي هر سه به هم مرتبط است و بشر امروز بيشتر در مبارزه با جبر طبيعت و اجتماعي است اما از جبر معنوي غافل شده است كه انسان را اسير ميكند.
توكلي تصريح كرد: جبر معنوي و اجتماعي با يكديگر همسو هستند و وقتي انسان اسير ميشود يا جبرانه حق ديگران را ميگيرد و يا ذليلانه حق خود را واگذار ميكند و بايد بدانيم براي اينكه آزادگي سياسي به وجود آيد اول بايد آزادگي معنوي داشته باشيم وگرنه سياست را پلهاي براي رشد (كسب مقام ، قبيلهگرايي و ....) خواهيم كرد.
وي اضافه كرد: موضع گيري انسان تحت تاثير ادراكات و تمايلاتش است و هرچه انسان آزادتر باشد موضع آن تابع ادراك ميشود و كمتر به نفس خود رجوع ميكند .
وي با بيان حكايتي از مثنوي افزود: اگر آدميزاد اسير نفس خود شد ظالم پرست ميشود ويا خود ظالم ميشود بنابراين آزادي اجتماعي محقق نخواهد شد.
اين نمايندهي مجلس اظهار كرد: دوگانه بودن وجود آدمي باعث ميشود طبيعت نيز از انسان در امان نباشد در نتيجه آزادي انسان از طبيعت نيز ناپايدار ميشود؛ چرا كه بشر امروز به طبيعت ظلم ميكند بنابراين به خود ظلم كرده چرا كه براي طبيعيت حقي قائل نيست.
وي افزود: همهي كشورهاي سياسي كه آزادي سياسي دارند به لحاظ ملي به شدت خودپرست هستند و آزادي را براي ديگران نميخواهند؛ چرا كه زيادهخواهي آنها ناشي از آزاده نبودنشان باعث ميشود به منابع خود راضي نباشند و چشم به منابع ديگران داشته باشند و در نتيجهي آن بردگي ديگران را بخواهند، اما چون بردگي در نظام حقوق بينالملل امري مذموم است از نظام پيچيدهي شركتهاي چند مليتي و غيره استفاده ميكنند.
وي افزود: به طور مثال در صندوق بينالمللي پول آزادي يك فرد و يك راي در بين كشورها حاكم نيست و قدرت تعيين كننده است و حرف اول را ميزند، بنابراين شش كشور صنعتي دنيا 48 درصد راي را در صندوق بين المللي پول دارند. پس بايد بدانيم اگر انسان آزاده شد پول پرست ، شهرت پرست و غيره نميشود ومنصف خواهد شد.
رييس مركز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي با اشاره به بيانات اخير مقام معظم رهبري در نماز جمعه تهران مبني بر اينكه انصاف در سياست رعايت شود، گفت: رعايت انصاف در سياست سخت است؛ چرا كه انسان ميخواهد خود در سياست گل كند و اگر اين طور نباشد به جاي دنبال كردن شهرت خود آزاده و خادم ميشود.
توكلي افزود: انسان دادگاهي است كه متهم، شاكي و قاضي آن خودش است و خود انسان شكايت ميكند و وجدان پاكش قضاوت كرده و اگر منصف باشد عليه خود حكم ميدهد. پس بايد بدانيم كه تمام كاري كه حكما و پيغمبران كردند اين است كه آزادگي را فراهم كنند تا آزادي ايجاد شود و اگر آزادگي فراهم نشود يا جزء جابران هستيم و يا جزء ظالمپرستان.
وي افزود: پيامبران آمدند ما را قاضي عادل درون خود قرار دهند تا زير بار زور نرويم و خود نيز زور نگوييم.
چهارشنبه 3 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: بازتاب آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 66]