واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: لزوم استفاده از انرژي خورشيدي و فوايد آن آينده روشن محيط زيست
مهدي سعيدي پور
همواره و با پيشرفت جوامع بشري و توسعه جنبه هاي مختلف حيات انسان، «انرژي» يكي از مهم ترين دغدغه هاي مطرح شده در محافل علمي و كارشناسي بوده است. در عصر جديد و پس از اثبات رو به پايان بودن ذخاير منابع فسيلي و معدني انرژي همچون نفت، زغال سنگ و... تلاش مداوم نظريه پردازان و دانشمندان در راستاي يافتن منابعي نو براي انرژي كه علاوه بر دسترسي نه چندان پيچيده، قابليت استفاده و بازتوليد طولاني نيز داشته باشند، نتايج زيادي در پي داشته است. شايد علاوه بر تلاش هاي قرن گذشته دانشمندان علوم طبيعي كه سرانجام با آزادسازي انرژي هسته اتم، تحولي شگرف در مسير تامين انرژي هاي لازم به روشي مقرون به صرفه به وجود آورد، بتوان از انرژي خورشيدي به عنوان جايگزين مناسبي براي منابع پايان پذير فسيلي نام برد.
دو مساله بسيار مهم در اين زمينه، دائمي و قابل دسترس بودن اين انرژي در تمام قسمت هاي كره زمين است كه مسلماً بسته به فاصله از خط استوا و نحوه تابش خورشيد، مقدار آن متغير خواهد بود. همچنين اهميت كاهش آلودگي محيط زيست كه امروزه يكي از دغدغه هاي مهم جوامع صنعتي دنياست و رايج شدن انرژي خورشيدي با اثرات منفي مصرف پايين تا حدودي مي تواند آينده روشني را براي محيط زيست دربر داشته باشد. تحقيقات دانشمندان در قرن هاي گذشته ثابت كرد تابش خورشيد بر سطح يك نيمه رسانا از جنسي خاص و عبور از آن، قابليت ايجاد جريان برق در آن را دارد. به طوري كه هرچه بتوان سطح بيشتري از يك نيمه رسانا را در برابر نور مستقيم خورشيد قرار داد، انرژي الكتريكي بيشتري توليد مي شود.
اساس كار سلول هاي خورشيدي بر پايه همين مطلب است، هرچند به دليل چگالي انرژي كمي كه اين سلول ها دارند، امروزه مشاهده مي شود كه مراكز صنعتي بزرگي در سراسر جهان علاوه بر توليد؛ به بازطراحي سلول هاي خورشيدي براي دستيابي به بازدهي بالاتر مي پردازند.
طي سال هاي گذشته و با فراگير شدن اين ايده، نيروگاه هاي خورشيدي در قسمت هاي مختلف دنيا ساخته شدند. به عنوان نمونه آلمان كه از نظر شرايط اقليمي كلاً كشوري با آب و هواي ابري و باراني است، با سرمايه گذاري و تبليغات وسيع، رفته رفته به بزرگ ترين حامي صنعتي و توليدكننده سلول هاي خورشيدي براي توليد انرژي در جهان تبديل مي شود. همين طور براساس تصميمي كه دولت آلمان آن را از سال 2000 ميلادي به اجرا گذاشته است، تمام رآكتورهاي اتمي خود را به مرور زمان از چرخه فعاليت خارج مي كند و نيروگاه هاي خورشيدي جايگزين آن مي شود، به طوري كه هيچ رآكتور هسته يي ديگر مجوز ساخته شدن يا نصب شدن در آلمان را ندارد.
علاوه بر نيروگاه هاي خورشيدي، كاربردهاي انرژي خورشيدي در زمينه هاي ديگر علوم و صنايع موثر در زندگي روزمره به چشم مي خورد. در صنايع پيشرفته فضايي، سلول هاي خورشيدي نقش ثابت و تعيين كننده يي در ساخت فضاپيماها و ماهواره ها ايفا مي كند. به طوري كه امروزه تقريباً تمام ماهواره هاي ارسالي به فضا، انرژي الكتريكي مورد نياز خود را از نور خورشيد مي گيرد.
ماه گذشته نيز يك هواپيماي بدون سرنشين خورشيدي ساخت محققان انگليسي، بيشتر از سه شبانه روز در آسمان پرواز و ركورد تداوم پرواز يك هواپيماي بدون سرنشين را از آن خود كرد. اين پرنده بدون سرنشين كه به منظور متقاعد كردن ارتش ايالات متحده براي استفاده جهت پشتيباني نيروهاي نظامي در جنگ ها آزمايش شده است، حدود 18 كيلومتر از زمين ارتفاع گرفت. علاوه بر نمونه هاي فوق، كاربردهاي عمومي تري نيز براي انرژي خورشيدي وجود دارد. به عنوان مثال برق مصرفي بسياري از واحدهاي صنعتي كوچك با ولتاژهاي نه چندان بالا، نيز از طريق آرايه هاي خورشيدي نصب شده در بام آنها تامين مي شود. همه ما ماشين حساب ها و ساعت هايي را كه با نور خورشيد كار مي كنند، ديده ايم.
اخيراً نيز يك شركت امريكايي با ابداع آجرهاي ساختماني خورشيدي، تحول جديدي در تلفيق تكنولوژي و معماري ايجاد كرده است، به طوري كه اين بلوك ها با قرار گرفتن بر سطح ساختمان يا سطح زمين، بدون اتصال به هيچ منبع برقي، صرفاً با توليد و ذخيره انرژي برق در طول روز و استفاده از آن در شب، جهت توليد برق مصرفي ساختمان به شيوه يي كاملاً ايمن به كار مي روند و از آنجايي كه در رنگ هاي متنوعي ساخته مي شوند، روي زيبايي نماي ساختمان نيز اثر جالب توجهي خواهند داشت.
به علاوه اين بلوك ها براي ساخت فرودگاه در مناطق روستايي و بياباني نيز به كار مي رود. كاربردهاي فوق تنها نمونه هايي كوچك از مصارف انرژي خورشيدي است كه تاكنون مورد استفاده قرار گرفته است و مسلماً با پيشرفت سريع فناوري هاي نو، ايده هاي نويني در كاربرد آن به عنوان منبع توليد انرژي و به مرور به عنوان اصلي ترين منبع توليد انرژي در جهان تبديل خواهد شد.
اما آنچه بايد به آن توجه داشت اينكه ايران، با مساحت وسيعي از مناطق بياباني و خشك كه در معرض تابش شديد نور خورشيد قرار دارد، پتانسيل بسيار عظيمي در استفاده از انرژي رايگان خورشيدي دارد و بايد هرچه سريع تر نسبت به جايگزيني نيروگاه هاي سوخت فسيلي با نيروگاه هاي خورشيدي در كشور اقدام كرد و حتي در درازمدت با سرمايه گذاري روي اين انرژي، از مزيت هاي آن نسبت به نيروگاه هاي هسته يي بهره مند شد؛ مدلي كه هم اكنون كشورهاي توسعه يافته يي چون آلمان پس از حدود نيم قرن توليد انرژي هسته يي آن را دريافته اند و درصدد اجراي آن هستند.
چهارشنبه 3 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 88]