واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: سوزاندن كاه و كلش برنج در گيلان سرمايه اي كه دود مي شود
در پايان فصل برداشت شالي در استان گيلان، سوزاندن كاه و كلش مزارع علاوه برايجاد آلودگي هاي شديد زيست محيطي، سبب مي شود كه بخشي از سرمايه هاي كشور دود شده و به هوا برود.
همه ساله متخصصان و كارشناسان نسبت به عواقب اين آتش زدن ها و خطرات گازهاي حاصل از آن هشدار مي دهند ولي شماري از كشاورزان به اين هشدارها توجهي ندارند.
در بعضي اوقات سوزاندن ساقه برنج و نيزارهاي حاشيه برخي شهرها در عصرها آنچنان فضاي خفه كننده و دودآلودي ايجاد مي كنند كه نفس كشيدن در اين مناطق را دشوار مي سازد.
گرچه كارشناسان جهادكشاورزي استان گيلان معتقدند كه هشدارهاي كارشناسي و توصيه هاي زيست محيطي درسال هاي قبل موثر واقع شده و از شدت اين مساله نسبت به قبل كاسته شده ولي اين پديده فصلي همچنان معضلي است كه در ماه هاي مرداد ، شهريور و مهر بر فضاي برخي از مناطق گيلان حاكم است.
كارشناسان محيط زيست ضمن هشدار نسبت به عواقب بد زيست محيطي سوزاندن كاه و كلش در استان گيلان، كاه و كلش را سرمايه هايي مي دانند كه بخوبي مي توان از آنها استفاده كرد.
به گفته آنان كاربرد ساقه و ته مانده هاي كاه برنج در صنايع سبك، فيبرسازي و كاغذ مشخص بوده و مي توان از آنها به عنوان علوفه براي دام مورد استفاده قرار داد.
آنچه پر واضح است با آتش زدن كاه و كلش نه تنها كار مفيدي صورت نمي گيرد بلكه برخطرآلودگي هاي تنفسي و گوارشي درمناطق مختلف استان افزوده مي شود.
يك استاد محيط زيست با هشدار نسبت عواقب آلودگي هاي زيست محيطي آتش زدن كاه و كلش گفت: آتش زدن اين كاه وكلش ها سبب ايجاد گازهاي مضر وسمي مي شود كه اين امرضمن برهم زدن تعادل جو، بر زندگي مردم تاثير منفي گذاشته و در نهايت تغييرات آب وهوايي را بدنبال دارد.
"كريم ثابت رفتار" به خبرنگار ايرنا افزود: در كشورهايي مانند ويتنام ، هند و بنگلادش روي دود ناشي از كاه و كلش تحقيقاتي انجام شده و خطرناك بودن گازهاي توليد شده از اين دودها و اثرآنها در تغييرات آب و هوايي به اثبات رسيده است.
وي اظهارداشت: گاز حاصل از اين آتش سوزي ها بسيار سمي و خفه كننده بوده و علاوه بر انسان بر روي گياهان و جانوران نيز تاثير منفي مي گذارد.
اين استاد دانشگاه گيلان يادآورشد: اين ذرات معلق در هوا موجب برونشيت و بروز بعضي از سرطان ها مانند سرطان ريه مي شوند و نيز بر سلسله اعصاب انسان و جانوران اثر گذاشته و افزايش فشارهاي عصبي را در پي دارند.
وي اظهار داشت: منوكسيد و دي اكسيدكربن ناشي از دود كاه و كلش ها با بخار آب تركيب و باران هاي اسيدي ايجاد مي كنند كه مي تواند روي جنگل ها و محيط ـ هاي آبي اثر بگذارد و موجب نابودي آنها شوند.
وي تاكيد كرد: گازهاي متصاعد از اين دودها مي تواند بر آب و هواي استان هاي همجوار گيلان و حتي استان تهران نيز اثرگذار باشند.
به گفته كارشناسان امر، بسياري از كشاورزان گيلان با داشتن يك تصور غلط، گمان مي كنند كه با سوزاندن كاه و كلش آفت هاي به جا مانده در ساقه گياه برنج نظير كرم ساقه خوار در شاليزارها درفصل زراعي سال آتي از بين مي روند.
اين در حالي است كه مطالعات و تحقيقات كاملا اين ادعاي شاليكاران را رد مي كند و كارشناسان مي گويند با آتش زدن اين ساقه و علف هاي حاشيه مزارع بسياري از ميكروارگانيسم هاي مفيد خاك نيز نابود خواهند شد.
معاون بهبود توليدات گياهي سازمان جهاد كشاورزي استان گيلان دراين باره مي گويد: سوزاندن اين كاه و كلش ها موجب ضعيف شدن خاك مزرعه شده و تركيب ساختاري آن را از بين مي برد و از ميزان حاصلخيزي خاك مي كاهد.
"ايرج بنيادي" گفت: در حالي كه اين كاه و كلش ها مي توانند به كاغذ تبديل شوند و كاربردهاي صنعتي آنها مشخص شده است ولي همچنان درگيلان به عنوان يك معضل ذهن كارشناسان را به خود مشغول كرده است.
وي افزود: ستادي از سال گذشته در سازمان جهادكشاورزي گيلان تشكيل شده است تا با همكاري اداره كل حفاظت محيط زيست و مركز علم و فناوري استان نسبت به جلوگيري از سوزاندن اين مواد اقدام و راهكار مناسبي براي آن ارايه شود.
وي خاطر نشان كرد: خريد كاه و كلش توسط انجمن دامداران استان گيلان و شروع و ذخيره سازي و توزيع آن بين دامداران گام مثبتي در جهت جلوگيري از آتش زدن آنها تلقي مي شود.
وي همچنين سوزاندن كاه و كلش را يك تخلف دانست و خواستار تصويب قانوني شد تا بتوان به آن رسيدگي كرد.
معاون امور دام سازمان جهاد كشاورزي استان گيلان مي گويد: در حالي كه استان گيلان با كاهش علوفه مواجه است آتش زدن كاه و كلش كاري غيرمنطقي است و اينها مي توانند به يك منبع درآمدي براي شاليكاران تبديل شوند.
سازمان جهاد كشاورزي استان گيلان نيز با صدور اطلاعيه به دامداران توصيه كرده است كه با جمع آوري كاه برنج و انباركردن اصولي آن هم منبع درآمد فوق العاده اي براي خود و هم غذاي مناسب براي دام ها در فصل سرد سال را فراهم سازند.
در اين توصيه آمده است: دستگاه گوارش نشخواركنندگان براي تحريك ساخت ويتامين هاي گروه "B" نياز به كاه دارند كه عامل مهمي در كاهش هزينه هاي تغذيه در پرواربندي نيز مي باشند.
اين كارشناسان اموردام پروتئين كاه برنج را بيشتر از كاه گندم و جو مي دانند.
ك/4 619/1552/508 شماره 194 ساعت 12:32 تمام
پنجشنبه 28 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 547]