واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: در گفت وگو با كارشناسان اعلام شد دلايل افت قيمت ها در بورس
گروه اقتصادي؛ مدتي است كه شاخص هاي بورسي روند نزولي در پيش گرفته اند تا بازار سهام مانند شهريور هر سال در ركود فرو رود. پايان يافتن فصل مجامع، نگراني سهامداران از اجراي طرح تحول اقتصادي و تاثير آن بر صنايع مختلف، عدم وجود تحليل گر حرفه يي، حركت بي منطق و غيراصولي بازار، دنباله روي سهامداران از يكديگر، كمبود نقدينگي آزاد در بازار، تداخل شهريور با ماه مبارك رمضان، كاهش تقاضا و به تبع آن افت قيمت فولاد و بحث هاي مطرح پيرامون سنگ آهن، همگي دست به دست هم دادند تا شرايطي كسل كننده براي سهامداران به وجود آيد. در اين بين عواملي چون ديد كوتاه مدت سرمايه گذاران به خصوص شركت هاي سرمايه گذاري به سهام، سياست هاي بانك مركزي درخصوص رفع مشكلات بازار پول و تاثير منفي آن بر بازار سرمايه، عرضه هاي اوليه بدون توجه به كشش بازار و سياست هاي انقباضي بانك مركزي نيز در رابطه با اعطاي تسهيلات به شركت هاي بورسي به مشكلات بورس اوراق بهادار دامن زده است. به علاوه كاهش قيمت هاي جهاني و افزايش ريسك سيستماتيك در بازار هم موجب شده تا تقريباً هيچ سهامداري، بلندمدت به بازار فكر نكند. در اين بين تحركات سهامداران حقوقي مقوله يي جداگانه است. همواره در شرايط بحران چشم اميد بازار به اين سهامداران بود تا با حضور و حمايت به موقع خود مانع از ريزش شاخص و قيمت ها شوند اما اين روزها، سهامداران حقوقي هم به دنبال سهامداران حقيقي در صف هاي خريد و فروش قرار مي گيرند تا اين صف ها را طويل تر كنند.
افت شاخص طبيعي است
در اين رابطه علي رحماني مديرعامل شركت بورس با اشاره به اينكه به محض انتشار اطلاعات لازم در خصوص فولاد مباركه اصفهان نسبت به بازگشايي نماد اقدام خواهد شد، به ايسنا گفت؛ «اطلاعات مربوط به كاهش قيمت فولاد، افزايش قيمت سنگ آهن و تاثير آن بر سودآوري و اينكه آيا در برنامه توليد شركت تغييري رخ داده است يا نه و همچنين موضوع قطعي برق كه با برنامه پيش بيني شده آنها تفاوت داشته و اثرات آن بر ميزان توليد و سودآوري شركت بايد در اختيار بازار قرار گيرد، زيرا اطلاعات جديد ناشي از افزايش توليد شركت براي مردم و بازار مهم بوده و بايد به اطلاع عموم برسد تا نسبت به بازگشايي نماد اقدام شود.»
وي در مورد تاثير فولاد در منفي شدن شاخص اظهار كرد؛ «تاثير اين شركت روي شاخص مهم نيست زيرا زماني كه شاخص دو هزار واحد افزايش مي يابد بايد پذيرفت كه كاهش آن طبيعي است و زماني كه شاخص افزايش يافت اعلام شد كه اين افزايش ناشي از افزايش سهم و تعديلات آن بوده است.» رحماني با بيان اينكه سلامت بازار و نقدشوندگي مهم ترين عامل براي بورس است تاكيد كرد؛ شرايط اقتصادي و ده ها عامل ديگر نظير كاهش قيمت نفت، تقويت دلار روي سود و محيط اقتصادي شركت ها تاثيرگذار بوده و نمي توان بر اين پديده ها سرپوش گذاشت.
وي تاكيد كرد؛ «براي شركت بورس حفظ شاخص مطرح نبوده و موضوع سلامت بازار از اهميت ويژه يي برخوردار است يعني بايد اطلاعات شركت ها در اختيار عموم قرار گرفته و معاملات مبتني بر اطلاعات نهاني صورت نگيرد و قيمت ها دستكاري نشود همچنين نقدشوندگي موضوع بسيار مهمي است ولي طبيعتاً افت شاخص تاثيرگذار است كما اينكه پيش بيني شده بود از مرداد به بعد روند نزولي خواهيم داشت و در حال حاضر بايد ديد كه با انتشار گزارش شش ماهه شركت ها چه وضعيتي از سود نمايان مي شود.» مديرعامل شركت بورس در مورد وضعيت مابقي سهام شركت مخابرات اظهار كرد؛ در حال حاضر منتظر برگزاري مجمع شركت هستيم زيرا طبق اعلام قبلي قرار بود تا پايان شهريور نسبت به برگزاري مجمع اقدام شود و اين شركت در حال آمادگي براي برگزاري مجمع عادي است. عرضه مابقي سهام مخابرات مشكلي نداشته و به شرايط بازار بستگي دارد زيرا در بازار كمبود نقدينگي شديدي وجود دارد كه اثر خود را روي سهام شركت ها گذاشته است.
معاملات استقراضي افزايش يابد
محمدرضا رهبر نيز در مورد شرايط فعلي بازار سهام به سنا گفت؛ «بازار سرمايه در روزهاي اخير تحت تاثير عوامل مختلف، دوران ركود خود را پشت سر مي گذارد.»
وي كاهش بهاي فلزات اساسي در بورس هاي جهاني را يكي از دلايل افت بازار سرمايه ايران عنوان كرد و گفت؛ «كاهش قيمت هاي اين گونه فلزات باعث شده است برخي از شركت هاي ايراني تحت تاثير اين موضوع قرار گيرند. نبود تحليل منطقي در بازار از ديگر علت هاي مهم روند كنوني بورس هستند. در حال حاضر شاهد آن هستيم كه به دليل نبود تحليل صحيح در بازار، شركت هايي كه تعديل مثبت داشته اند با كاهش قيمت روبه رو هستند. به طور مثال، با اينكه شركت هاي چادرملو و توكا فولاد به ترتيب 25 و 23 درصد تعديل مثبت داشتند اما با صف فروش مواجه شدند كه اين امر نشان دهنده نبود تحليل درست و منطقي در بازار است.»
اين كارشناس بازار سرمايه قيمت را محل تلاقي عرضه و تقاضا دانست و ادامه داد؛ «به تازگي عرضه سهام در بورس افزايش يافته كه متعاقب آن، سهام برخي از شركت ها كاهش يافته است.»وي به كمبود نقدينگي شركت ها اشاره كرد و اظهار داشت؛ «شركت ها در گذشته از طريق بازار پول نقدينگي مورد نياز خود را تامين مي كردند اما آنها در ماه هاي اخير نتوانسته اند منابع مالي خود را از طريق بانك ها به دست آورند. فقدان نقدينگي شركت ها موجب شده است آنها اقدام به فروش دارايي ها خود از جمله سهام كنند.»اين در حالي است كه در ماه هاي اخير نقش بازار پول در بازار سرمايه كم رنگ شده است. همچنين علاوه بر شركت هاي بورسي كه با كمبود نقدينگي روبه رو هستند، نهادهاي فعال در بازار سرمايه نيز با كمبود نقدينگي روبه رو هستند به طوري كه نتوانسته اند سرمايه گذاري هاي لازم را در افزايش سرمايه و حق تقدم شركت ها انجام دهند. سياست هاي انقباضي بانك مركزي نيز باعث كاهش توليد و EPS برخي شركت ها شده كه اين امر بازار را تحت الشعاع قرار داده است.
روزنگار شاخص
گروه اقتصادي؛ در معاملات ديروز بازار سهام برخلاف روند روزهاي اخير شاخص بورس (سود نقدي و قيمت) با 51/287 واحد افزايش به 46 هزار و 624 رسيد. شاخص كل قيمت سهام در پايان معاملات روي عدد 11 هزار و 680 متوقف شد كه نسبت به آخرين روز معاملاتي قبل از آن 02/17 واحد افزايش داشت. شاخص بازار اول با 01/19 واحد افزايش به 10 هزار و 78 رسيد. شاخص بازار دوم با 46/10 واحد كاهش در پايان معاملات روي عدد 13 هزار و 475 متوقف شد. شاخص صنعت هم با 95/8 واحد افزايش عدد 9 هزار و 183 را تجربه كرد. ديروز مخابرات ايران با 18 ميليون و 40 هزار سهم بيشترين متقاضيان خريد را به خود اختصاص داد. همچنين سرمايه گذاري غدير با هفت ميليون و 981 هزار سهم، سايپا با سه ميليون و 374 هزار سهم، ايران ترانسفو با 379 هزار سهم، سرمايه گذاري توسعه شهري توس گستر با 317 هزار سهم، صنعتي دريايي ايران با دو ميليون و 328 هزار سهم، رايان سايپا با 423 هزار سهم و مخابرات ايران با يك ميليون و 500 هزار سهم بيشترين متقاضي خريد را داشتند. در مقابل فولاد خوزستان با شش ميليون و 745 هزار سهم در صدر جدول بهترين تقاضاهاي فروش قرار گرفت. همچنين كشتيراني جمهوري اسلامي ايران با شش ميليون و 936 هزار سهم، فولاد مباركه با 11 ميليون و 377 هزار سهم، سيمان شرق با دو ميليون و 234 هزار سهم، سيمان سپاهان با دو ميليون و 701 هزار سهم، سيمان تهران با يك ميليون و 694 هزار سهم، كالسيمين با 885 هزار سهم، بانك اقتصاد نوين با يك ميليون و 565 هزار سهم، خدمات دريايي تايدواتر خاورميانه با 453 هزار سهم و سرمايه گذاري بوعلي با چهار ميليون و 924 هزار سهم بيشترين متقاضي فروش را در بازار به خود اختصاص دادند. ديروز مخابرات با 24/18 واحد بيشترين تاثير منفي را بر روند شاخص داشت. در معاملات ديروز بازار سهام پالايش نفت اصفهان، حق تقدم داروپخش، حق تقدم صنعتي بهشهر، ليزينگ ايران، فيبر ايران، آلومينيوم ايران، صنعتي دريايي ايران، بانك پارسيان، سرمايه گذاري صنعت و معدن و زامياد بيشترين افزايش قيمت را ميان ساير شركت هاي بورسي تجربه كردند. در مقابل بسته بندي پارس، داروسازي اكسير، نيروكلر، كربن ايران، حق تقدم لوله و تجهيزات سديد، خدمات دريايي تايدواتر خاورميانه، معادن منگنز ايران، باما، توسعه صنايع بهشهر و ساختمان اصفهان بيشترين كاهش قيمت را داشتند.
سه شنبه 26 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 50]