واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: ايجاد ناامني براي جلوگيري از تدوين استراتژي دفاعي لبنان
همزمان با آغاز اين گفتوگوها، سلسله ترورها در لبنان نيز آغاز شد. در نخستين گام، «صالح العريضي»، از عناصر بارز در دفتر سياسي حزب دمكراتيك لبنان كشته شد. اين ترور در برابر منزل او در روستاي «بيصور» در منطقه دروزي نشين «عاليه» صورت گرفت. فضاي عمليات بيشباهت به عمليات ترور حاج عماد مغنيه نبود. خودرو صالح عريضي از پيش بمبگذاري شده بود و او كه درصدد روشن كردن خودرو بود، با انفجار آن در دم كشته ميشود.
فردا چهارده نفر روي چهارده صندلي در سالن استقلال رياست جمهوري لبنان، دور يك ميز مستطيل شكل در سمت راست و چپ ميشل سليمان، رييس جمهور اين كشور مينشينند (در كنار عمرو موسي، دبيركل اتحاديه عرب و نمايندهاي از سوي دولت قطر) و گفتوگوهايي را كليد ميزنند كه براي اين كشور و ديگران و از جمله سوريه و ايران مهم است. اين چهارده نفر همانهايي هستند كه توافقنامه «دوحه» را قبلا امضاء كردهاند. اين مذاكرات موسوم به ملي، استمرار همان مذاكراتي است كه در 29/6/2006 در بين گروههاي لبناني تحت عنوان گفتوگوهاي ملي متوقف شده بود، توقفي كه پيامد آن جنگ سي و سه روزه يا همان جنگ تموز بود.
شايد هم اين گفتوگوها براي اسرائيليها مهم تر از بقيه باشد. البته قابل كتمان نيست كه براي همه كشورهاي خاورميانه ميتواند با اهميت باشد. اين اهميت از آنجا ناشي شده است كه لبنان از نگاه اسرائيليها «درب ورودي خاورميانه» است. با آن كه سالهاي سال است كه آنها در تلاشند تا يك درب ديگر در يك جايي مثلا در شمال عراق و به شكل خاص در كردستان عراق پيدا كنند، اما واقعيت امر و تحولات نظامي و امنيتي نشان داده است كه آنها تا كنون هيچ جايگزيني براي لبنان پيدا نكردهاند. اين درب به اسرائيل كمك ميكند تا راههاي ورود به مرزهاي نظامياش را ببندد و يا آنكه راههاي ورود به ديگر كشورهاي خاورميانه را از همين درب باز كند تا به همراه اجراي فرضيههاي نظامي و امنيتياش، حفظ امنيت ملي داخلياش را نيز مستحكمتر سازد...
همين شرايط باعث شده است تا لبنان در صف مقدم برخورد با اسرائيل قرار گيرد. همه كساني كه از اين حالت دلخور يا ناراحتند، خود به خوبي ميدانند كه اين شرايط هرگز تغيير نخواهد كرد. از لبنان و از زبان برخي لبنانيها مانند وليد جنبلاط يا سعد حريري، بارها شنيدهايم كه چرا لبنان بايد همه قيمت كشورهاي عربي و يا عناصر منطقهايي را يك تنه در برابر اسرائيل پرداخت كند؟ و چرا لبنان بايد به تنهايي حامل پروژه مقاومت در بين تمام اعراب باشد؟ البته اينها پرسشهايي است كه ميتوان به آن پاسخ داد، اما به رغم اين كه اين جريانات و شخصيتها، هيچ ارتباطي با مقاومت ندارند و بدشان نميآيد كه اين پرونده نيز در لبنان همچون بسياري از ديگر كشورهاي عربي بسته شود، اما واقعيت اين است تا زماني كه معجزهاي نشود و لبنان از جايي كه هست كنده نشده و به جايي ديگر انتقال نيابد و نقشه جغرافيايي لبنان به هم نخورد، هرگز جايگاه كليدي لبنان در برابر اسرائيل تغيير نخواهد يافت. به بيان ديگر، حتي اگر لبنانيها هم نخواهند كه ارتباطي با موضوع فلسطين داشته باشند، اسرائيل آنها را راحت نخواهد گذارد، زيرا تكليف پرونده لبنان در برنامههاي استراتژيك نظامي و امنيتي اسرائيل كاملا روشن است.
همزمان با آغاز اين گفتوگوها، سلسله ترورها و انفجارات در لبنان نيز آغاز شد. در نخستين گام، «صالح العريضي»، يكي از عناصر بارز و مهم در دفتر سياسي حزب دمكراتيك لبنان به رهبري طلال ارسلان، كشته شد. اين ترور در برابر منزل او در روستاي «بيصور» در منطقه دروزي نشين «عاليه» صورت گرفت. فضاي عمليات بيشباهت به عمليات ترور حاج عماد مغنيه (حاج رضوان) نبود. خودرو صالح عريضي از پيش بمبگذاري شده بود و او كه درصدد روشن كردن خودرو بود، با انفجار آن در دم كشته ميشود. اخبار و تحليلهاي برخي منابع غير رسمي در جريان ترور «حاج عماد مغنيه» نيز نشان ميدهد كه ماشين او نيز بمب گذاري شده بوده، اما براي اطمينان از ترور وي، ماشينهاي ديگري در مسيرهاي احتمالي عبور وي نيز بمبگذاري شده بوده است.
هرچند انعكاس ترور عماد مغنيه قابل مقايسه با انعكاس ترور صالح عريضي نيست، اما شكل عمليات شبيه هم است، ترورهايي از يك دست و يك شكل كه در لبنان در سالهاي اخير و از جمله در ترور«جورج حاوي»، رهبر حزب كمونيست لبنان و ترور«ميشدياق» مجري برنامههاي سياسي تلويزيون LBC مشاهده شده است. پس از ترور حاج عماد مغنيه، وابسته نظامي عربستان سعودي در سوريه، يك روز پس از ترور حاج رضوان، در حالي كه سوار بر هواپيماي مسافربري سعودي در آسمان سوريه در حال بازگشت به رياض بود، به فرودگاه دمشق بازگشت داده شده و بازداشت ميشود و تأثيراتي مهم بر كنفرانس سران عرب در دمشق ميگذارد، به گونهاي كه ملك عبدالله، پادشاه سعودي در اين كنفرانس حاضر نميشود. اين در حالي بود كه از پيش اعلام شده بود كه اگر اين وابسته نظامي سعودي آزاد شود، او در كنفرانس شركت ميكند، اما سوريه زير بار اين درخواست نرفت. از سوي ديگر، همزمان با اين اقدام، يك زن اهل يكي از كشورهاي مغرب عربي در شمال آفريقا در بيروت توسط حزبالله دستگير ميشود و تعداد قابل توجهي از نيروهاي امنيتي سوري نيز بازداشت ميشوند تا نشان داده شود كه ترور حاج عماد مغنيه، داراي انعكاسهايي كاملا منطقهاي بوده است.
اما دايره انعكاس ترور صالح عريضي از اين فراگيري برخوردار نيست و تا كنون نيز همچون ترورهايي ديگري كه در لبنان صورت گرفته، هيچ فردي بازداشت نشده و رد پايي از آن به جا نمانده است...
روشن و آشكار است كه بار ديگر اين حزبالله خواهد بود كه زمام امور را در اين گفتوگوها به دست ميگيرد، زيرا نخستين و شاخصترين طرف طرح استراتژي دفاعي در لبنان، كسي است كه سرزمينهاي اشغالي لبنان را آزاد كرده و سپس اسراي لبناني و عربي را به كشورشان تحويل داده است...
متن كامل را در ستون «يادداشت» بخوانيد.
دوشنبه 25 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 73]