واضح آرشیو وب فارسی:فارس: اسناد وزارت كشور انگليس (10) جزئيات اشغال سفارت جمهوري اسلامي ايران در لندن پس از 30 سال
خبرگزاري فارس: سند مربوط به جزئيات اشغال سفارت جمهوري اسلامي ايران در لندن در حدود 30 سال پيش حاوي نامهنگاري ميان نهادهاي مسئول و همچنين شرح ماجرا و روزشمار اين حادثه است.
به گزارش فارس، نسخهاي از اين سند رسمي كه درباره حادثه گروگانگيري در سفارت جمهوري اسلامي ايران در 30 آوريل 1980 تدوين شده و پس از حدود 30 سال بنا بر قانون آزادي اطلاعات منتشر شده در اختيار خبرگزاري فارس قرار گرفته كه به شرح زير تقديم ميشود.
14- مطالب اين پاراگراف از بخش مقدمه در سند منتشر شده توسط وزارت كشور انگليس سانسور شده است.
15- در ساعت 13:41 روز 30 آوريل 1980، ناظر پليس "لاف" به ناظر پليس براملي ميپيوندد و مذاكراتي ساده و غيرسازمانيافته با تروريستها آغاز ميشود. هدف از اين كار درك هر چه بيشتر شرايط تروريستها و وضعيت گروگانها است. معلوم شد كه "كرامر" و "هريس" [دو تن از اعضاي شبكه بيبيسي] در ميان آنها هستند. يكي از مقامات وزارت كشور در ساعت 14:06 به صحنه حادثه رسيد. وي و دو تن ديگر كه به صورت شيفتي جاي او را ميگرفتند در تمام مدت حادثه در صحنه حضور داشتند تا رايزنيهاي لازم را با تيم COBR انجام دهند. آنها به فرمانده پليس مشاوره داده و پيشنهادها و سوالات COBR را ارايه ميكردند و در عوض آن اطلاعات درباره تحولات حادثه را به هنگام وقوع دريافت داشته و تاكتيكها را مرور مي كردند. آنها همچنين به عنوان كانال ارتباطي براي هرگونه درخواست كمك و اطلاعات از COBR عمل ميكردند.
16- در ساعت 14:03 تروريستها در تماسي تلفني اضطراري خواستار حضور يك پزشك زن براي رسيدگي به يكي از گروگانهاي زخمي شدند. آنها گفتند كه اين جراحت بخاطر سقوط بوده است. بعداً معلوم شد كه "علي افروز" كاردار سفارت ايران تلاش ناموفقي را براي فرار از صحنه حادثه در ساعات اوليه داشت و تلاش كرده بود از پنجره ساختمان خود را به بيرون پرتاب كند.
تصميم پليس بر اين امر گرفته شد كه نميتوان هيچ پزشكي را به داخل ساختمان راه داد. اما درخواست از سوي مذاكره كنندگان دريافت شد و يكي از گروهبانان پليس پيشنهاد داد كه درمان بايد در ورودي سفارت صورت گيرد. متناوباً درخواست شد كه اين گروگان بيمار آزاد شود. تروريستها به هيچ يك از اين پيشنهادها پاسخ نداند. در ساعت 14:55 آقاي دلو دستور داد كه طرح احتمالي براي موقعي طرحريزي شود كه اگر لازم شود پليس به زور وارد سفارتخانه شود.
17- فرماندهي پليس حدود 14:30 به مدرسه سلطنتي "نيدلورك" (شماره 25 پرنس گيت) منتقل شد. اين مكان براي مدت طولاني مناسب نبود علت اين امر تاحدودي به خاطر كيفيت و اندازه ديوارها بود. از اين رو مركز كنترل در ساعت 14:00 روز بعد يعني اول ماه مه به كودكستاني در شماره 24 پرنس گيت، منتقل شد.
پليس از همان لحظات اوليه مجبور بود به سوالات گسترده رسانهها رسيدگي كند (اين امر توسط "نيونز" در يك مركز خبري در نزديكي "كوئينز گيت" واقع در ورودي "هايد پارك" صورت گرفت). اقدامات آنها با توجه به تظاهرات عدهاي از دانشجويان طرفدار خميني [ره] در نزديكي صحنه پيچيده شد. منابع پليس ميبايست براي رسيدگي به اين امر و در عين حال رسيدگي به خود گروگانگيري اختصاص داده مي شد. تظاهرات اين عده در تمام مدت گروگانگيري ادامه يافت و 200 و حداكثر 300 نفر در آن شركت داشتند و اين تظاهرات دردسرهايي در زمينه مقابله با تظاهركنندگان به همراه داشت. اين تهديد وجود داشت كه ايرانيها ممكن است با شكستن حصر پليس تلاش كنند به داخل سفارت بروند و از اين رو براي سد كردن راه آنها از خودروهاي پليس استفاده شد.
18- دفتر گزارش دفتر كابينه در ساعت 15:00 شروع به كار كرد. در ساعت 15:03 كركوتي، يكي از گروگانها به بيبيسي زنگ زد و درخواستهاي تروريستها را تكرار كرد و تاكيد كرد كه تروريستها ايراني بوده و مهلت 24 ساعته در ساعت 11:00 اول مه 1980 به اتمام ميرسد. درخواستها به صورت يادداشتهايي به زبان انگليسي دست و پا شكسته به دست پليس رسيد. بر بالاي اين برگه ها عنوان "گروه شهيد محيالدين ناصر" نقش بسته بود كه با دست نوشتهاي از فهرست 92 نام عربي همراه بود. (مراجعه شود به پيوست A كه حاوي يادداشتي درباره نام اين زندانيان است.)
.... [سانسور شده] گزارش خبرگزاري رويترز از ايران به ساعت 15:29 مخابره شد كه نشان ميداد تهران نيز به جمعبندي مشابهي رسيده است. "ناصرالسادات صلاحي" يكي از سخنگويان وزارت امور خارجه ايران،عوامل عراقي را مقصر اشغال سفارت دانسته و گفت كه پس از تلاش افراد مسلح مورد حمايت عراق در حمله و ترور كاردار سفارت ايران در 10 روز پيش، به ايرانيها هشدار داده شده بود مواظب چنين اقداماتي باشند.
19- اجماع نظر در COBR در آن زمان اين بود كه اين حادثه بايد از طريق مذاكره با تروريستها با مسالمت خاتمه پيدا كند...[سانسور]. در همين حال، بيانيه كوتاهي براي وزير كشور تهيه شد تا نزد مجلس ارايه كرده و تاييد كند كه گروگانگيري انجام شده است و بگويد كه همه تدابير لازم اتخاذ شده است. بيانيهاي مطبوعاتي نيز در عصر همان روز تدوين شد.
ادامه دارد...
انتهاي پيام/.
دوشنبه 25 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 73]