واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: عباس در گفتگو با هاآرتص: انتخابات رياست تشكيلات خودگردان 2010 برگزار ميشود درباره بازگشت آوارگان بايد مصالحه صورت گيرد مذاكرات با اسراييل دستاوردي نداشته
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: بينالملل - فلسـطيـن
محمود عباس (ابومازن) كه مقامات غربي از وي به عنوان يك شريك صلح با رژيم صهيونيستي ياد ميكنند، در گفتوگو با روزنامهي اسراييلي هاآرتص اعلام كرد كه وي قصد دارد به رغم مخالفت حماس تا سال 2010 رياست تشكيلات خودگردان را برعهده داشته باشد.
وي همچنين در مصاحبهاش عنوان داشته بايد در مورد حق بازگشت آوارگان فلسطيني به سرزمينهاي اشغالي توافق و مصالحه صورت گيرد با اين حال اذعان داشته كه به دليل كارشكنيها و سياستهاي رژيم صهيونيستي مذاكرات با اين رژيم براي دستيابي به "توافق صلح" دستاوردي نداشته است.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) محمود عباس، رييس تشكيلات خودگردان فلسطين در ابتداي اين گفتوگو اظهارات همكاران خود از جمله احمد قريع، رييس تيم مذاكرهي كنندهي فلسطيني و ساري نصيبه را در مورد جايگزين كردن تشكيل "دو كشور" مستقل فلسطيني و اسراييلي با درخواست حقوق مساوي ميان اسراييليها و فلسطينيها در "يك كشور" را رد كرد.
عباس خطاب به اسراييليها اظهار داشت: فرصت را براي مذاكره با من از دست ندهيد! شما ديگر شريكي همانند من نخواهيد داشت!
رييس تشكيلات خودگردان در اين گفتوگو دربارهي حرفهاي اسراييليها در مورد ضعف سياسياش گفت: اين دليل خوبي براي اسراييل است تا به وظايف خود عمل نكند. من هر روز در روزنامهي شما ميخوانم كه دستيابي به روند توافق صلح ممكن نيست زيرا ايهود المرت، نخست وزير شما به فساد متهم شده است و من هم خيلي ضعيف هستم. اما حتي مقامات اسراييلي نيز اذعان كردهاند كه ما داريم كاري عالي انجام ميدهيم.
وي افزود: ما نظم را به شهرهاي كرانهي باختري بازگرداندهايم. ما عليه هر كسي كه تلاش كند امنيت و ثبات را تضعيف كند حالا هر كه ميخواهد باشد، از حماس يا جهاد اسلامي و يا حتي فتح اقداماتي انجام دادهايم وخواهيم داد. اسراييل و آمريكا كاملا آگاه هستند كه نيروهاي امنيتي فلسطين جلوي حملات زيادي را گرفتهاند. ما حتي تيپهاي شهداي الاقصي فتح را هم منحل كرديم. امروز تنها يك نيروي مسلح و يك مقام صاحب اختيار وجود دارد.
هاآرتص در ادامهي اين مصاحبه نوشته است: وضعيت عباس در نظرسنجيهاي افكار عمومي كه در اراضي فلسطيني انجام شدهاند، از هميشه بهتر است. پليس فلسطين بحراني را كه بر شهرهاي كرانهي باختري حاكم بود، كنترل كرد. سيستمهاي امنيتي تشكيلات خودگردان از سوي مقامات ارشد اسراييل از جمله رييس سرويس امنيتي شين بت، وزير دفاع و ژنرالهاي نيروهاي دفاعي اسراييل ستايش ميشود. وضعيت اقتصادي در كرانهي باختري نيز در حال بهبود است ولي با اين وجود ابومازن ميداند كه بدون يك توافق ديپلماتيك، تمام اين دستاوردها دود شده به هوا خواهد رفت و فلسطينيها به آغوش حماس باز خواهند گشت.
در ادامه اين مصاحبه عباس با ابراز تاسف از عدم توفيق معاهدهي اسلو 15 سال پس از امضايش، دربارهي المرت گفت: من او را خيلي تحسين ميكنم. ما بيش از يك سال است كه با هم كار ميكنيم. الان او قرار است برود و ما به تصميم مردم اسراييل احترام ميگذاريم. ما با هر نخست وزير منتخب اسراييل مذاكره خواهيم كرد و با المرت وداع خواهم كرد. اما قصد دارم تا آخرين لحظه با او مذاكره كنم.
انتخابات رهبري حزب كاديما يك منبع نگراني عظيم براي تشكيلات خودگردان فلسطين در رامالله است. مشاوران ابومازن نه تنها با مسائل مربوط به حماس و فتح سرگرم هستند بلكه در تلاشند حدس بزنند چه كسي پيروز خواهد شد: شائول موفاز، وزير راه و ترابري و يا تزيپي ليوني، وزير امور خارجه.
ابومازن همچنين در پاسخ به پرسش هاآرتص كه پرسيد "ملك عبدالله دوم، پادشاه اردن اخيرا به يك روزنامهي فرانسوي گفته است كه متقاعد نشده است كه اسراييل خواهان حل اين درگيري است. آيا با اين حرف موافقيد؟" گفت: با ملك عبدالله موافقم. ما ميتوانيم به يك توافق برسيم زيرا طرح كلي آن مشخص است و نميفهمم كه چرا هيچ پيشرفتي وجود ندارد. شايد به دليل مناقشات سياسي داخلي اسراييل است. ميتوانم بگويم كه آمريكاييها هنوز نقش اصلي را دارند و حتي مشتاقند ما تا پيش از پايان امسال به توافق برسيم. آنها متقاعد شدهاند كه ما ميتوانيم اين كار را بكنيم.
محمود عباس در بخش ديگري از اين گفتوگو دربارهي ميزان درصد منطقهيي كه اسراييل قصد دارد براي تشكيل يك كشور فلسطيني بدهد، با خنده گفت: بيش از يك پيشنهاد در اين ارتباط به ما شده است. ميتوانم به شما بگويم كه ما درخواست كرديم تا در مورد منطقهي بيطرف مذاكره كنيم و نه فقط كل كرانهي باختري.
عباس همچنين با اشاره به طرح صلح عربي در سال 2002 كه در آن 22 كشور عربي توافق كردند در صورتي كه اسراييل به مرزهاي سال 1967 عقبنشيني كند، اين رژيم را به رسميت ميشناسند، گفت: من اين طرح را به المرت دادم كه به آن واكنش نشان نداد. متاسفانه تا امروز هيچ مذاكرهاي در اين باره در دولت اسراييل نبوده است. بايد يادتان بيايد كه اين نخستين بار است كه حتي عربستان سعودي كه نگهبان مكانها مقدس اسلامي است نيز متعهد به حل درگيري شده است.
رييس تشكيلات خودگردان دربارهي مسالهي حق بازگشت آوارگان فلسطيني و اينكه آيا آنها تنها به "مناطق كشور فلسطيني" بازخواهند گشت، گفت: اصلا، اين مساله اصلا مشخص نشده است. امروز پنج ميليون پناهندهي فلسطيني وجود دارند كه پيشينيان آنها از منطقهي اسراييل و نه از كرانهي باختري و نوار غزه اخراج شده بودند. درك ميكنيم كه اگر از شما بخواهيم كه تمام اين پنج ميليون به اسراييل بازگردند، "كشور اسراييل" نابود خواهد شد. اما بايد در مورد سازش صحبت كنيم و ببينيم شما با چند نفر ميتوانيد موافقت كنيد. ما بايد درمورد اين صحبت كنيم كه اسراييل بايد مسووليت خود را در مورد مشكل پناهندگان بپذيرد و سپس در مورد حق بازگشت عملي صحبت كنيم. فلسطينيهايي كه به اسراييل باز نميگردند، ميتوانند به فلسطين بازگردند. اگر تصميم بگيرند كه در كشورهايي باشند كه دارند در آن زندگي ميكنند آنها و كشورهايي كه آنها را جذب كردهاند غرامت دريافت خواهند كرد. با اين حال اسراييل يك مسالهي اصلي را ناديده ميگيرد. اموال غايبان. اين يك مسالهي بسيار مهم و تقريبا اساس مشكل است. ما با اسراييل در مورد تعداد پناهندگاني كه به منطقهشان باز خواهند گشت، مذاكره ميكنيم. از من انتقاد شده است كه چرا نخواستهام پنج ميليون پناهنده بازگردند اما ميگويم كه ما خواستار بازگشت تعداد معقولي از پناهندگان به اسراييل خواهيم شد. در طرح صلح عربي هم آمده است. بر اساس قطعنامهي 194 مجمع عمومي سازمان ملل متحد مصوب سال 1948 بايد با اسراييل نيز در مورد حل مشكل پناهندگان توافق صورت گيرد.
ابومازن در پاسخ به پرسش ديگر هاآرتص مبني بر اينكه "تزيپي ليوني، وزير خارجه اسراييل گفته است هنگامي كه فلسطينيها واژههاي "نكبت" را از فرهنگ لغات خود پاك كنند، صلح هم وجود خواهد داشت"، [فلسطيني روز تشكيل رژيم صهيونيستي در سال 1948 را روز نكبت ميخوانند.] اظهار داشت: آيا من ميتوانم "نكبت" را كه براي خيلي از افراد و حتي خود من اتفاق افتاده فراموش كنم؟ (عباس خود يك پناهنده از صفد شهري در شمال سرزمينهاي اشغالي است) اين خاطرهي ماست. دقيقا همان گونه كه من نميتوانم از شما بخواهم خاطرهي مليتان را فراموش كنيد، شما هم نميتوانيد اين كار را بكنيد.
محمود عباس همچنين دربارهي مخالفت با شركت حماس در انتخابات ژانويهي سال 2010 اگر كه اين گروه توافقات به دست آمده با اسراييل و تصميمات بينالمللي را به رسميت نشناسد، گفت:
بياييد اين را يك جور ديگر بيان كنيم. اگر ما بخواهيم بر اساس پيشنهاد اتحاديهي عرب يك دولت اتحاد متشكل از حرفهييها را تشكيل دهيم، حماس بايد به تمام تعهدات و توافقاتي كه امضا كردهايم، مانند نقشهي راه احترام بگذارد، ما نميتوانيم بر سر هيچ طرحي كه حماس آن را قبول ندارد، توافق كنيم.
در ادامهي اين مصاحبه هاآرتص از عباس پرسيده است: زمان شما به عنوان رييس تشكيلات خودگردان كي به پايان ميرسد؟ حماس ادعا ميكند در ژانويهي 2009 و نه ژانويهي 2010؟
رييس تشكيلات خودگردان در پاسخ گفته است: فكر ميكنم انتخابات پارلماني و رياست تشكيلات خودگردان بايد با هم در ژانويهي 2010 برگزار شوند. ما تصميم خواهيم گرفت و بر اساس آن يك دستور صادر خواهيم كرد و ما مطمئنا خواهيم خواست تا انتخابات در بيتالمقدس نيز برگزار شود.
وي با اين حال اشارهاي به اينكه در انتخابات آينده شركت خواهد كرد يا نه، نكرد.
ابومازن در پاسخ به اين پرسش كه "آيا اجازهي شركت در انتخابات سال 2006 به حماس، اشتباه بود؟" گفته است: خير، تا جايي كه به ما مربوط ميشود، آزمايش خوبي بود. اگر شركت آن را رد ميكرديم، اين به معني اين بود كه بخش بزرگي از مردم فلسطين را رد كردهايم. الان كه ملت حماس را شناخته و تجربه كرده است، آنها بايد تصميم بگيرند به كه راي بدهند.
عباس همچنين دربارهي امكان توافق ميان حماس و فتح و اتحاد ميان غزه و كرانهي باختري گفت: غزه و كرانهي باختري بايد متحد شوند و گرنه هيچ كشور فلسطيني با پايتختي بيتالمقدس وجود نخواهد داشت. اما ما براي انجام اين كار از زور استفاده نخواهيم كرد. مصريها براي سازش كار ميكنند و در آخر پيشنهاد عربي با حمايت اتحاديهي عرب مطرح خواهد شد.
رييس تشكيلات خودگردان در ادامه دربارهي اين موضوع كه اگر اسراييل اعضاي پارلماني حماس را به عنوان بخشي از قرارداد آزادسازي گلعاد شليط آزاد كند، پارلمان فلسطين دورهي وي تمديد نخواهد كرد، عنوان داشته است: بله. اما بدون در نظر گرفتن ارتباط آن با دورهي من، من مخالف آزادسازي آنها نيستم. من حتي بيش از يك بار از المرت خواستهام تا عزيز الدويك، رييس پارلمان از حماس را آزاد كند. دليلي براي نگه داشتن آنها در زندان وجود ندارد و به اسراييليها شفاف توضيح دادهايم كه تمام زندانيان فلسطيني بايد در توافق صلح آزاد شوند.
عباس همچنين دربارهي آنچه "ظهور القاعده در غزه" خوانده شده گفت: من اولين كسي بودم كه نسبت به اين امر هشدار دادم و ما مخالف آن هستيم اما بايد متوجه شويد كه براي توقف تقويت اين فاكتورهاي افراطيگرا بايد دست از محاصرهي نوار غزه برداريد. شما بايد گذرگاههاي تجاري اين نوار را باز كنيد زيرا فشار فقط به تقويت سازمانهايي مانند القاعده كمك خواهد كرد.
رييس دولت خودگردان فلسطين در بخش ديگري از اظهاراتش دربارهي سخنان برخي از مقامات ارشد فلسطيني دربارهي دادن مسووليت به اسراييل و ايجاد يك كشور به جاي دو كشور به هاآراتص گفته است: اين مساله در اتحاديهي عرب هم مطرح شده است. اما به نظر من ما بايد راه حل ايجاد دو كشور براي دو ملت را اجرا كنيم. اين بهترين پيشنهاد است. اما نبايد جلوي اين راه حل را بگيريد و مردم را به گوشه ببريد. ادامهي روند سياست خطرناك شما در كرانهي باختري يعني ساخت و ساز شهركها، موانع جادهيي و حمله به شهرهاي كرانهي باختري تنها به دور شدن از راه حل ايجاد دو كشور كمك خواهد كرد. ما خواهان يك كشور براي دو ملت نيستيم و افراد مختلفي هم اين سخنان را بيان ميكنند از جمله ابوقريع. شما بايد با احترام با فلسطينيها رفتار كنيد، به عنوان شركاي شما و انسانهايي همانند شما. اگر به اشغال اعتقاد داشته باشيد و شريك فلسطينيتان را ناديده بگيريد، هرگز احساس امنيت نخواهيد كرد.
عباس در ادامه در پاسخ به اين پرسش كه شما چه زماني با جورج بوش، رييسجمهور آمريكا ديدار خواهيد كرد و در آخرين ديدار خود با وي چه خواهيد گفت، اظهار داشته است: من 26 سپتامبر با او ملاقات خواهم كرد و به آن چه كه خواهد گفت گوش خواهم كرد. من او را بسيار زياد تحسين ميكنم او كار خوبي انجام داد اما ما به توافق دست نيافتيم. اين اشتباه او نيست و اشتباه من نيز نيست.
انتهاي پيام
يکشنبه 24 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 117]