واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: اختصاصي ايرنا/ قشقاوي: زمان انفعال گذشته است
سخنگوي دستگاه ديپلماسي، برخي تحليل ها مبني بر اينكه وزارت امور خارجه منفعل عمل مي كند را رد كرد و گفت كه دستگاه سياست خارجي نه تنها منفعل نبوده بلكه بسيار فعال عمل مي كند.
"حسن قشقاوي" در گفت و گوي اختصاي با گروه سياسي ايرنا با اشاره به اينكه عبارات "عدم انفعال" يا ديگر عبارات ديپلماتيك نظير "حفظ منافع ملي"، "استفاده از فرصت" و عباراتي از اين قبيل جزو عبارات عمومي در بحث هاي ديپلماتيك هستند و ممكن است در جاهاي مختلف و توسط افراد مختلف گفته شود، خاطرنشان كرد: بهتر است اين عبارات به صورت عملياتي استفاده شود و به عنوان مثال، زماني كه صحبت از عدم انفعال وزارت خارجه مي شود بايد ابتدا بصورت مصداقي مشخص شود منظور گوينده از طرح "عدم انفعال" چيست .
وي با مهم برشمردن نقش رسانه در اينگونه موارد ، تاكيد كرد كه رسانه ها از جمله ايرنا در چنين موارد مي توانند از كساني كه به صورت كلي صحبت از انفعال دستگاه ديپلماسي يا ديگر عبارات ديپلماتيك مي كنند، از اين افراد سوال كنند كه آيا منظور از انفعال بطور مشخص يعني چه و چه راهكارهايي براي خروج از اين انفعال پيشنهاد مي كنند.
قشقاوي با بيان اينكه طرح چنين موضوعات كلي در مجموع بد نيست ، تاكيد كرد: اين موارد زماني بهتر و سودمند تر خواهد بود كه به صورت عملياتي و با اشاره به مصداق ها بيان شود.
** زمان انفعال گذشته است
سخنگوي دستگاه ديپلماسي ضمن محترم شمرد نظر افرادي كه سعي در طرح انتقاد سازنده از وزارت خارجه دارند، در عين حال تصريح كرد: ما هيچ انفعالي احساس نمي كنيم و اصلا شرايط اقتضا نمي كند كه بخواهيم منفعل باشيم و ايران امروز ديگر ايران گذشته نيست كه بخواهيم منفعل باشيم.
قشقاوي با اشاره به اينكه تمام رسانه هاي جهان اذعان دارند كه ايران يك قدرت منطقه اي است و حضور فعالي دارد و اين همه تاثيرگذاري هايي كه از ايران در رسانه هاي مختلف جهان گفته مي شود نمي تواند مبالغه آميز باشد، تصريح كرد: چگونه ممكن است ما در مسايل عراق، افغانستان، لبنان، فلسطين ، قفقاز، انرژي،بحث هاي سازمان ملل و ... تاثير گذار باشيم و در عين حال ديپلماسي منفعل داشته باشيم.
سخنگوي وزارت خارجه افزود: امروزه تاثير ديپلماسي تاثير نرم افزاري است و ديپلماسي اصولا بر مبناي قدرت نرم است و نه قدرت سخت و نظامي، ضمن اينكه قدرت نرم هم ناشي از تحرك ، فعاليت، عقلانيت و منطق در فعاليت ها است.
** از رفع اشغال وجب به وجب خاك سرزمين هاي اشغالي استقبال مي كنيم
سخنگوي وزارت امور خارجه اعلام كرد: جمهوري اسلامي ايران از هر اقدامي كه باعث رفع اشغال از وجب به وجب سرزمين هاي مسلمانان و خاتمه اشغالگري رژيم صهيونيستي شود ، استقبال مي كند.
وي در خصوص نشست چهارجانبه دمشق اظهار داشت : ما معتقديم كه كه سرزمين هاي اشغالي متعلق به سوريه در كنار ديگر سرزمين هاي اشغالي بايد بدون هر گونه مقدمه يا قيد و شرط آزاد شود .
قشقاوي افزود: اين مسير ما است و فكر مي كنيم كه مسيري اصولي و همسو با حمايت از آرمان مردم مردم مسلمان منطقه مي باشد.
سخنگوي دستگاه ديپلماسي افزود: ما از دستاوردهاي سياسي سوريه در هر تحرك ديپلماتيك كه بتواند موقعيت سوريه را ارتقا بخشد استقبال مي كنيم وليكن ترديد داريم كه رهبران صهيونيست كه هر روزه سخن از توسعه طلبي و فزون طلبي و تهديد و اشغالگري را به زبان مي آورند ، مردم فلسطين و لبنان را در فشار و محاصره و با سلاح گرم هدف قرار مي دهند، به دنبال اعطاي حقوق غصب شده به ديگران باشند.
هنگامي كه از قشقاوي درباره پيامد برقراري احتمالي روابط ميان سوريه و رژيم اسراييل بر روابط دوستانه و نزديك تهران و دمشق سوال شد ، وي به فرازهايي از سخنان "بشار اسد" رييس جمهوري سوريه در سفر به تهران اشاره كرد.
قشقاوي گفت : همانگونه كه جناب آقاي "بشار اسد" نيز تصريح كرد، روابط ميان ايران و سوريه راهبردي ، عميق و تاريخي است و چيزي نيست كه موضوع ثالثي بر آن تاثير گذار باشد.
** همكاري فعال وزارت خارجه و مجلس
سخنگوي دستگاه ديپلماسي در ادامه تعامل و همكاري فعال وزارت خارجه با مجلس را سندي بر فعال بودن اين وزارتخانه دانست و با اشاره مورد به مورد به جلسات اخير بين مسوولين وزارت خارجه و رييس و اعضاي كميسيون امنتي ملي و سياست خارجي مجلس، اظهار داشت طي مدت كوتاهي كه وي مسووليت سخنگويي دستگاه ديپلماسي را بر عهده گرفته است ، جلسات متعددي بين مسوولين مختلف وزارت خارجه با رييس و اعضاي كميسيون سياست خارجي مجلس هم در وزارت خارجه و هم در مجلس تشكيل شده است.
قشقاوي با اشاره به سوابق فعاليت خود و منوچهر متكي و چند تن ديگر از مسوولان بلند پايه وزارت خارجه به عنوان نماينده مجلس، اين سوابق را حاكي از وقوف كامل وزارت خارجه بر جايگاه و اهميت مجلس دانست و تصريح كرد: ارتباط فعال ميان وزارت خارجه و مجلس نشان مي دهد كه وزارت خارجه به جايگاه مجلس كاملا واقف است و مصمم است كه اين ارتباط فعال و همكاري را ادامه دهد.
** رسانه ها ابزاري براي براي ترويج ديپلماسي عمومي
قشقاوي ديپلماسي عمومي را يك حوزه گسترده دانست و اظهار داشت: ديپلماسي رسانه اي تنها يك بخش از ديپلماسي عمومي و ابزاري براي طرح ديپلماسي است .
وي در توضيح ديپلماسي عمومي گفت : ديپلماسي عمومي خارج از بحث ديپلماسي رسمي و مربوط به مردم است و از ويژگي هاي ديپلماسي عمومي موفق اين است كه مردم بايد ديپلماسي را درك كنند، آن را قبول داشته باشند و از آن حمايت كنند كه رسانه ها به عنوان يكي از ابزار ديپلماسي عمومي در اين ميان نقش مهمي دارند.
سخنگوي دستگاه ديپلماسي داشتن زبان مشترك و فهم مشترك را از مهمترين عوامل در ديپلماسي عمومي دانست و گفت : با داشتن زبان مشترك و فهم مشترك است كه منافع ملي به طور واقعي تشخيص داده مي شود و مي توان منافع ملي را از دست اندازهاي جناحي خارج كند.
** نقدهاي منصفانه و مخرب تفكيك شود
قشقاوي با اشاره به مطالب انتقاد آميز نه چندان سازنده اي كه گاهي از سوي برخي رسانه هاي داخلي مطرح مي شود و ضمن تاكيد بر ضرورت مشخص شدن تفاوت بين نقدهاي منصفانه و مخرب و تفكيك شدن خط رسانه اي دوست و دشمن ، تصريح كرد: اگر ما به يك زبان و فهم مشترك برسيم، اين مي تواند به يك بستر مناسب براي از بين رفتن تهمت ها و انتقادهاي ناسالم تبديل شود.
وي در ادامه از رسانه ها به ويژه خبرگزاري جمهوري اسلامي خواست در جهت مشخص كردن مرز ميان انتقادهاي دلسوزانه و برخوردهاي جناحي و مغرضانه تلاش كند و اظهار داشت: در اين صورت به هر انتقاد دلسوزانه اي برچسب ضديت زده نمي شود و آسيبي هم به منافع ملي وارد نمي شود ضمن اينكه خط رسانه اي ما با خط رسانه اي دشمن بطور مشخص تفكيك مي شود.
** افزايش گرايش ايرانيان مقيم به هويت ملي
قشقاوي در ادمه اين مصاحبه از رشد متوسط گرايش ايرانيان مقيم خارج به هويت بومي و ارزش هاي ملي و ديني همگام با افزايش سن آنان خبر داد.
وي گفت : با بالا رفتن سن ايرانيان خارج از كشور، روحيه هويت طلبي و بازگشتن به خويشتن نيز در آنان افزايش مي يابد. آمار رشد مسافرت هموطنان خارج از كشور به ايران بيانگر اين واقعيت است.
قشقاوي كه پيش از سخنگويي وزارت خارجه سفير ايران در استكهلم بود، افزود: ايرانيان مقيم خارج معمولا در حوزه هاي اجتماعي و علمي مدارج بالايي را كسب نموده اند.
اين سخنگو به اراده جدي دولت براي ارتباط گيري و بهره گيري از توانمندي هاي ايرانيان مقيم خارج از طريق تاسيس شوراي عالي با مسووليت رياست جمهوري و تحت نظر معاون رييس جمهوري اشاره كرد و افزود: در وزارت خارجه نيز اداره ايرانيان به سطح اداره كل و تحت نظر معاونت پارلماني و كنسولي ارتقا يافته است .
وي با بيان اينكه ايرانيان در بيشتر كشورها جزو دانش آموخته ترين افراد هستند كه علاوه بر ديگر اقليت ها حتي از شهروندان بومي آن كشورها نيز فرهيخته ترند، از برخوردهاي متعصبانه با شماري از آنان در برخي كشورها به علت پيشرفت هاي قابل توجه ايرانيان خبر داد.
قشقاوي گفت : در برخي كشورها ايرانيان پس از فارغ التحصيلي ، در اشتغال يابي با تبعيض و ديوارهاي برخوردهاي ناروا روبرو مي شوند و اين برخوردها روحيه مضاعفي در آنان براي بازگشت به هويت ملي ايجاد كرده است .
** مذاكرات هسته اي در فضايي سازنده ادامه دارد
سخنگوي وزارت امور خارجه در ادامه اين گفت و گو اعلام كرد كه گفت و گوها پيرامون برنامه صلح آميز هسته اي ايران در فضايي سازنده ميان مقامات دو طرف ادامه دارد.
قشقاوي گفت كه اين مذاكرات در سطوح مختلف و در فضاي سازنده به پيش مي رود.
وي در پاسخ به اين سوال كه نتيجه تلاش ها براي رسيدن به توافق بر سر اشتراكات دو بسته پيشنهادي ايران و 1+5 چه بوده است ، صرفا اظهار داشت : اميدواريم كه استمرار گفت و گوها به نتايج قابل قبولي براي طرفين بيانجامد. در اين خصوص هر قدر كه رويكردهاي سياسي به رويكردهاي فني و حقوقي در چارچوب قواعد شناخته شده بين المللي تبديل گردد، نقطه نظرهاي طرفين بيشتر تامين خواهد شد.
** اظهار نظر آزاد است
سخنگوي وزارت امور خارجه در بخشي ديگري از اين گفت و گوي اختصاصي در پاسخ به اينكه آيا اظهار نظر مسوولان مختلف كشور در حوزه سياست خارجي ، هزينه ساز و مشكل آفرين نيست، اظهار داشت : به هر حال مقامات عالي، وزرا، نمايندگان مجلس و همه مسوولان و مقامات مي توانند اظهار نظر شخصي داشته باشند اما زماني كه بخواهند با توجه به پست و موقعيت خود اظهار نظر كنند ضرورت اقتضا مي كند كه در چارچوب مواضع رسمي نظام موضع گيري نمايند.
وي با بيان اينكه اظهار نظر رسمي در نرم هاي جهاني تعريف خاص خود را دارد ، خاطر نشان كرد: بعد از رهبر معظم انقلاب كه طبق قانون رهبري همه ابعاد كشور از جمله سياست خارجي را برعهده دارند، مواضع رسمي كشور در حوزه سياست خارجي از سوي رييس جمهوري ، بعد از ايشان وزير خارجه و بعد هم از طريق سخنگو دستگاه ديپلماسي اعلام مي شود.
سخنگوي وزارت امور خارجه تاكيد كرد كه اينگونه مسايل صرفا مربوط به ايران نيست بلكه در همه كشورهاي جهان چنين مسايلي وجود دارد و بسيار پيش مي آيد كه افراد گفته هاي يكديگر را كامل يا تنظيم مي كنند.
** اجلاس كشورهاي عضو شوراي همكاري خليج فارس
در ادامه اين مصاحبه از قشقاوي سوال شد: با توجه به حاشيه هاي مربوط به حضور رييس جمهوري در دور گذشته اجلاس كشورهاي عضو شوراي همكاري خليج فارس ، آيا تحليل وزارت خارجه از حضور رييس جمهوري در دور آتي نشست اين شورا مثبت است ؟
سخنگوي دستگاه ديپلماسي پاسخ داد: حضور آقاي دكتر احمدي نژاد در اجلاس قبلي سران شوراي همكاري خليج فارس با توجه به مولفه هاي دوجانبه ، منطقه اي و بين المللي در آن زمان انجام شد و در شرايطي كه آمريكايي ها با برگزاري اجلاس آناپوليس برنامه هاي زيادي را عليه منافع مردم مسلمان منطقه تدارك ديده بودند، حضور رييس جمهوري ايران در اجلاس سران شوراي همكاري خليج فارس اين برنامه هاي بيگانگان را نقش برآب كرد.
وي افزود: حضور يا عدم حضور جمهوري اسلامي ايران در اجلاس آتي اين شورا نيز با توجه به مولفه هاي دوجانبه ، منطقه اي و بين المللي در زمان برگزاري اين نشست تعيين خواهد شد و هنوز قطعي نشده است.
اين سخنگو در عين حال تصريح كرد: نفس حضور در هر اجلاسي لزوما به معني هم فكر بودن همه افراد در اجلاس نيست و در اجلاس هايي مثل اجلاس مجمع عمومي سازمان ملل به تعداد كرسي هاي اين اجلاس، نظرات مختلف وجود دارد.
قشقاوي با بيان اينكه نبايد سطح توقعات از حضور در اجلاس هاي منطقه اي و بين المللي را غير واقع بينانه جلوه دهيم ، گفت : حضور در اين اجلاس ها لزوما به معني اين نيست كه مواضع شركت كنندگان در آن از سوي همه طرف ها مورد تصويب قرار گيرد بلكه فرصتي براي بيان مواضع و ديدگاه ها است .
قشقاوي خاطرنشان كرد: رويكرد دولت نهم نسبت به كشورهاي همسايه عرب يك رويكرد ويژه است. طي يك سال و نيم گذشته شاهد رشد قابل توجهي از رفت و آمدها و مراودات سياسي در سطوح عالي بين ايران و كشورهاي حوزه خليج فارس بوده ايم .
**شاهد موفقيت رسانه هاي ايران در خارج از كشور هستم
قشقاوي در ادامه اين مصاحبه در خصوص عملكرد آن دسته از رسانه هاي داخلي كه برد بين المللي دارند از جمله شبكه هاي خبري ماهواره اي "پرس تي وي"، "العالم" ، "جام جم" و "شبكه خبر" و نيز خطوط عربي و انلگيس ايرنا گفت : اين ها شبكه هاي مستقل هستند كه تحت نظر وزارت خارجه نيستند اما بنده به عنوان يك مخاطب و بيننده شاهد موفقيت بسيار بالاي اين شبكه ها هستم .
وي تصريح كرد: تلاش داريم سطح همكاري هاي خود با اين رسانه ها را بالا ببريم تا شاهد تقويت تاثير گذاري و معرفي بيشتر و بهتر آنها شويم .
قشقاوي پيشنهاد كرد هريك از اين رسانه ها كه اهداف و مواضع مشتركي را دنبال مي كنند و مي توانند به تبليغ و معرفي يكديگر بپردازند و هريك مي تواند زمينه را براي تقويت ديگري فراهم كند.
** حسن ختام مصاحبه با پنج كليد واژه
براي تنوع دادن به اين مصاحبه طولاني و انرژي بر كه در عصر يك روز پركار آن هم در ماه مبارك رمضان انجام شد، از قشقاوي خواسته شد تا اولين جمله اي كه پس از شنيدن چنده واژه به ذهنش مي رسد، بيان كند.
واكنش قشقاوي به كليدواژها اينگونه بود:
"سخنگوي وزارت خارجه": كسي كه در هر لحظه مسووليتش دغدغه چگونه سخن گفتن را دارد.
"5+1": تا كنون در موضوع هسته اي ايران بيشتر رويكرد سياسي داشته است.
"نيروگاه بوشهر": مشعلي كه ملت ايران در انتظار افروخته شدن آن است.
"سوئد" : كشوري كه از ماموريت در آنجا تجربه فراوان كسب كردم.
"اوباما": سناتوري كه شعارهاي جديدي همچون تغيير را مطرح كرده است. ما انتخاب هر سليقه در انتخابات آتي آمريكا را به مردم آن واگذار مي كنيم .
سيام / 1723/1377
دوشنبه 18 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 135]