واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: انتخابات رياست جمهوري پاكستان : واكنشها و ديدگاهها ( بخش (۲
كليات. پاكستان . انتخابات رياست جمهوري
** درباره آصف علي زرداري
آصف علي زرداري متولد ۲۱جولاي ۱۹۵۶در نواب شاه پاكستان است . ديپلم خود را در دبيرستان سنت پاتريك كراچي به پايان رساند ( (۱۹۷۲ليسانس خود را از كالج پدينتون لندن اخذ كرد.
زرداري كه از اعضاي برجسته طايفه زرداري است .پدر وي حكيم علي زرداري از اقتصادانان معروف پاكستان بود.
زرداري در ۱۸دسامبر ۱۹۸۷ميلادي با بينظير بوتو ازدواج كرد كه حاصل اين ازدواج سه فرزند به نامهاي بلاول ؟ بكتاور و آصيف بوده است .
زرداري سال ۱۹۹۰به اتهام اخاذي و تهديد بازداشت و در سال ۱۹۹۳آزاد شد.
وي طي سالهاي ۹۰تا ۹۶بطور متناوب عضو مجلس ملي و در دو نوبت عضو كابينه فدرال در زمان نخست وزير ي همسرش بينظير بوتو بوده است .
زرداري بارديگر در شب چهارم نوامبر سال ۱۹۹۶در لاهور به اتهام فساد مالي و به دستور مستقيم پرويز مشرف بازداشت شد.
وي تا سال ۲۰۰۴ميلادي به مدت ۱۱سال در زندان بود كه در اين سال از اتهامهاي وارده تبرئه شد.
پرداخت رشوه ؟ دريافت پورسانت از معاملات دولتي و همچنين قاچاق اشياي عتيقه از اتهامهاي عمده زرداري بود كه بعد از به قدرت رسيدن دوباره اين حزب ؟ديوان عالي پاكستان وي را از اين اتهامها تبرئه كرد.
وي هميشه اعلام ميكند كه انگيزه و هدف از اتهامهاي وارد شده عليه وي سياسي بوده است.
دستگاه قضايي سويس در سال ۲۰۰۶وي را به اتهام پول شويي تحت تعقيب قرار داد.
زرداري همچنين به سپردهگذاري پنهاني در برخي بانكهاي اروپايي متهم شده بود.
زرداري تا پيش از ازدواج با بوتو در سال هزار و نهصد و هشتاد و هفت هرگز معروف و شناخته شده نبود و فقط فرزند يكي از بزرگترين ملاكين ايالت سند در جنوب پاكستان شناخته ميشد.
زمانيكه بوتو در سال ۱۹۸۸به نخست وزيري رسيد به دنبال جايگاهي در حكومت سياسي بود و در سال ۱۹۹۵وزارت سرمايهگذاري را عهده دار شد ، مقامي كه به سرعت لقب مرد ده درصدي را به وي داد.
گفته ميشد وي ده درصد از كل ارزش قراردادهاي امضا شده را دريافت ميكرده است اما اين اتهام هيچگاه ثابت نشد.
** جايگاه حزبي زرداري
بي نظير بوتو ۲۷دسامبر ۲۰۰۷ميلادي در راولپندي ترور شد و بعد از يك هفته شوراي مركزي حزب به تعيين جانشيني وي مباردت كرد.
با وجود مخالفتهاي درون حزبي، آصف زرداري با بهانه قراردادن بيتجربگي بلاول بوتو به مرد شماره دو حزب مردم تبديل شده كه به گفته بسياري از آگاهان مسايل پاكستان، در واقع رياست واقعي حزب برعهده اواست.
در پي ترور بينظيربوتو، در محافل سياسي پاكستان ، موضوع جانشين وي در حزب مطرح شد كه مديريت منطقي آصف علي زرداري همسر بينظيربوتو بعد از ترور بوتو از يكسو و بحث حفظ رهبري در خاندان بوتو از سوي ديگر باعث شد كه چند نفر از سوي محافل سياسي ورسانههاي داخلي و خارجي پاكستان براي جانشيني خانم بوتو مطرح شوند.
در نهايت در نشست كميته مركزي حزب مردم، بلاول زرداري يا به گفته اعضاي حزب مردم بلاول بوتو زرداري پسر ۲۰ساله و دانشجوي دانشگاه آكسفورد به رهبري حزب انتخاب شد.
به نظر بسياري از تحليل گران مسايل پاكستان، باارتقاي آصف علي زرداري به بالاترين مقام حزبي، نگراني مرتضي بوتو پسر ذوالفقار علي بوتو ، درباره تلاش زرداري براي فتح ميراث خاندانش اكنون جنبه واقعي يافته است.
بر اساس اين تحليل، اقدام زرداري در نشاندن فرزندش در جايگاه رهبري حزب مردم با وجود حضور فاطمه بوتو و ديگر رهبران با تجربه حزبي ، كودتاي وي محسوب ميشود.
كودتاي زرداري بطور قطع آرام اما قاطع صورت گرفت بدون اين كه مشكلي ايجاد شود و اگرچه در ظاهر مخالفتي در حزب عليه زرداري وجود ندارد اما حضور او شكافهاي حزبي را تشديد كرده است.
برخي از اعضاي اين حزب از بازگشت زرداري به صحنه سياسي پاكستان وحشت زده شده اند.
آنها اتهام فساد مالي بر ضد زرداري را عامل ناتمام ماندن دو دوره نخست وزيري بوتو ميدانند و وي را در مرگ بينظير مقصر ميدانند.
اما مديريت مناسب وي در بازي با رقيب حزبي يعني شاخه نواز مسلم ليگ از يكسو و انحصار تصميمگيري در موارد ويژه به زرداري ويژگيهاي خاصي بخشيده است .
اقدامات وي بعد از ترور همسرش به ويژه بعد از انتخابات ۱۸فوريه تاكنون ثابت كرد كه ميتواند در قامت سياستمداري تمام عيار ظاهر شود.
گامهاي راهبردي و گاهي تاكتيكي زرداري در مقابل بازيهاي سياسي نواز شريف تاكنون موفق نشان داده و به نظر ميرسد بتواند ادامه اين راه را نيز بدون مشكل بپيمايد.
تحليل گران مسايل پاكستان ترديد دارند كه زرداري بتواند از عهده رياست جمهوري كشوري كه تنها قدرت هستهاي جهان اسلام به شمار ميرود بر آيد.
زرداري به محض رسيدن به رياست جمهوري قدرت اين را خواهد داشت كه پارلمان را منحل كند ، دولت را بركنار كند و مناصب اساسي در دولت و ارتش را تغيير دهد.
** واكنش ديگر كشورها
روساي جمهوري ايران و افغانستان پس از انتخاب زرداري به عنوان رييس جمهوري جديد پاكستان در پيامهاي جداگانهاي ؟ گزينش وي را براي تصدي اين مقام تبريك گفتند.
دكتر محمود احمدي ژاد رييس جمهوري اسلامي ايران ابراز اميدواري كرد انتخاب زرداري به عنوان رئيس جمهوري جديد پاكستان باعث گسترش روابط دو كشور شود.
رييس جمهوري اسلامي ايران در پيام خود گفت از صميم قلب انتخاب شما به عنوان رئيس جمهوري اسلامي پاكستان را به شما، مردم و دولت پاكستان تبريك مي گويم.
احمدي نژاد گفت با اعلام امادگي كامل جمهوري اسلامي ايران براي گسترش همكاري در تمام زمينهها با پاكستان اميدوارم شاهد گسترش و تقويت روابط خوب بين دو كشور باشيم.
حامد كرزي رييس جمهوري افغانستان نيز در واكنش به انتخاب آصف علي زرداري به عنوان ربيس جمهوري جديد پاكستان، خواستار همكاريهاي بيشتر وي با دولت كابل شد.
وي افزود كه ما اميدواريم كه با انتخاب زرداري، روابط دو كشور درعرصه هاي مختلف بهبود و توسعه يابد.
كرزي تصريح كرد كه افغانستان اميدوار است تلاشهاي هر دو كشور از اين پس امنيت و ثبات را در منطقه به دنبال داشته باشد.
دولت انگليس نيز از انتخاب زرداري به رياست جمهوري پاكستان استقبال كرد ديويد ميلي بند وزير امور خارجه اين كشور در بيانيهاي اعلام كرد كشورش منتظر همكاري نزديك با زرداري براي تعميق بيشتر همكاري با پاكستان است.
وي در ادامه افزود ما خواهان همكاري با دولت پاكستان براي حمايت از اقداماتي هستيم كه باعث تقويت ثبات، دمكراسي ، حكومت قانون و تحولات دموكراتيك در اين كشور خواهد شد.
ميلي بند گفت ما معتقديم مردم پاكستان شايسته حكومتي دمكراتيك هستند و پايه ريزي نهادهاي قدرتمند كليد برقراري ثبات درازمدت ، حكومتي خوب و رفاه مردم اين كشور است.
وي افزود دولت انگليس براي كمك به دولت پاكستان براي مقابله با خطر مشترك افراطي گري و رفع چالشهاي اقتصادي پيش روي آنها آمادگي دارد. و ما به تعهدات خود در زمينه همراهي با مردم پاكستان به ويژه از طريق برنامههاي كمك رساني به شدت پايبنديم.
خوزه مانوئل باروسو رييس كميسيون اروپا نيز روز شنبه انتخاب آصف علي زرداري به رياست جمهوري پاكستان را به وي تبريك گفت.
باروسو گفت اطمينان دارم در دوران رياست جمهوري شما دولت پاكستان سياستهاي مناسبي را براي رويارويي با چالشهاي مهم اقتصادي و امنيتي پيش روي پاكستان در حال حاضر در پيش خواهد گرفت.
وي در ادامه افزود كميسيون اروپا براي مقابله با اين چالشها به دولت پاكستان كمك خواهد كرد.
فرانسه كه رياست دورهاي اتحاديه اروپا را نيز بر عهده دارد در بيانيه اي خواستار كاهش تنشها در منطقه ترغيب سران پاكستان به همكاري تعيين كننده براي برقراري ثبات در منطقه شد.
در بيانيه رياست اتحاديه اروپا آمده است : رياست فرانسوي اتحاديه اروپا به ويژه پاكستان را به مبارزه با تروريسم ترغيب ميكند و به رئيس جمهوري جديد اين كشور اطمينان ميدهد حمايت از وي در اين مسير ادامه خواهد يافت.
نيكلا ساركوزي رييس جمهوري فرانسه نيز ضمن تبريك به زرداري به مناسبت انتخاب وي به رياست جمهوري پاكستان، از وي دعوت كرد از فرانسه ديدار كند.
وي تحكيم روابط دو كشور در خصوص مقابله با تروريسم را خواستار شد.
رييس جمهوري فرانسه با ارسال يادداشتي به همتاي پاكستاني خود ابراز اميدواري كرد گفت و گوها و همكاريهاي سياسي بين اسلام آباد و پاريس تحكيم يابد.
ساركوزي افزود كه پاكستان يكي از شركاي اصلي فرانسه است.
وي گفت : فرانسه ميداند مردم پاكستان چه هزينهاي براي تروريسم ميدهند.
وي افزود همكاريهاي دو جانبه بايد تقويت شود.
ساركوزي در يادداشت خود به زرداري اطمينان داد اتحاديه اروپا در دوران رياست كشور وي با پاكستان همكاري خواهد كرد و چندين طرح اقتصادي و اجتماعي را به منظور حمايت از فرايند دمكراتيك در پاكستان در نظر دارد.
آمريكا نيز به آصف علي زرداري در پي انتخاب وي به عنوان چهاردهمين رئيس جمهور پاكستان تبريك گفت .
كاخ سفيد اعلام كرد جرج بوش رييس جمهوري آمريكا اميدوار است همكاري با اسلام آباد در دوره رياست جمهوري زرداري به ويژه در زمينه مبارزه با تروريسم ادامه داشته باشد.
كاندو ليزا رايس وزير امور خارجه اين كشور نيز در واكنش به انتخاب آصف علي زرداري گفت من تحت تاثير بعضي از مطالبي كه او درباره چالشهاي پيش روي پاكستان گفت، قرار گرفتم. مطالبي درباره مركزيت مبارزه با تروريسم و همچنين اظهارات او درباره دوستي و همپيمان بودن با آمريكا.
يکشنبه 17 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 348]