واضح آرشیو وب فارسی:پی سی سیتی: گودي بيش از حد کمر
hyperlordosis
http://img.tebyan.net/big/1388/12/662502481956694692262021591851884205227112.jpg
يکي از شايع ترين اختلالات در انحناهاي ستون فقرات، گودي بيش از حد کمر است. بسياري از ما علت کمردردهاي خود را گودي بيش از حد کمر مي دانيم. اين گودي بيش از حد چيست؟ چرا به وجود مي آيد؟ اصولا آيا کمر انحنايي دارد؟ و..
در صورتي که ستون فقرات را از نيم رخ نگاه
کنيد، متوجه وجود يک سري فرورفتگي ها و برجستگي هايي در قسمت هاي مختلف آن خواهيد شد.
در حالت طبيعي، فقرات گردن داراي يک انحنا به سمت داخل، فقرات پشتي داراي انحنا به سمت خارج و ناحيه ي کمر داراي انحناي رو به جلو مي باشند.
به دليل شباهت اين انحناي کمر به نماي ظاهري لوردهاي انگليسي در زمان ايستادن، اصطلاح لوردوز براي اين حالت مورد استفاده قرار گرفته است! وجود اين انحناها براي ما نقشي بسيار مهم داشته و بسياري از توانايي هاي ما در اثر همين برجستگي ها و فرورفتگي ها پديد مي آيد و اصولا توانايي ايستادن ما تا حد بسيار زيادي مديون همين انحناها است! ميزان انحناي ستون فقرات در يک ناحيه، بر ساير قسمت ها نيز اثر گذاشته و مي تواند آن ها را تغيير دهد.
وقتي ميزان انحناي کمر به حدي بيشتر از ميزان طبيعي آن مي رسد براي ناميدن آن اصطلاحا از کلمه ي هيپرلوردوزيس((hyperlordosis يا گودي بيش از حد کمر استفاده مي کنيم.
چرا گودي بيش از حد در کمر به وجود مي آيد؟
در حقيقت ستون فقرات توسط تعداد زيادي عضله محافظت مي شود که سلامت و تعادل آن ها در سلامت و نرمال بودن حالت ستون فقرات نقش بسيار مهمي ايفا مي کند.
عدم تعادل در عضلات نام برده يعني قوي بودن برخي و ضعف يا گرفتگي بعضي ديگر از آن ها موجب پديد آمدن ناهنجاري هايي در شکل کلي ستون فقرات خواهد شد.
در اين ميان نقش عضلات شکمي، بازکننده هاي مفصل پا به لگن و عضله ي بزرگ پشت باسن، در ايجاد گودي بيش از حد کمر، پُر رنگ تر از ساير عضلات اين ناحيه است.
برخي از علل گودي بيش از حد کمر:
از جمله علت هاي اصلي گودي بيش از حد کمر مي توان به موارد زير اشاره کرد:
* آکندروپلازي((Achondroplasia: اين بيماري در حقيقت ارثي بوده و با اختلال در رشد و تکامل استخوان ها و نسوج غضروفي همراه است. در اين بيماري دست و پاها کوتاه هستند.
* التهاب ديسک کمر (discitis)
http://img.tebyan.net/big/1388/12/1121361922041631021021193981651991564104.jpg
* قوز بيش از حد ناحيه ي پشت(kyphosis)؛ در اين حالت ستون فقرات کمر به طور جبراني دچار انحناي بيش از حد مي گردد.
* چاقي: خصوصا بزرگي بيش از حد شکم و ضعف عضلات اين ناحيه باعث کشيدگي بيش از حد ستون فقرات به سمت جلو و افزايش گودي کمر خواهد شد.
* پوکي استخوان: با تسهيل تغيير ارتفاع و
شکل نرمال مهره ها باعث تغيير انحناهاي طبيعي ستون فقرات مي شود.
* در رفتگي تدريجي مهره ها (spondylolysis): اين حالت اغلب در ناحيه ي کمر ديده مي شود و با لغزش يا جابجايي مهره ها همراه است. اين بيماران معمولا از کمر درد، احساس جدا شدگي و لقي کمر، گودي بيش از حد کمر و برجستگي باسن شکايت دارند.
* ضعف عضلات شکمي در اثر علل مختل
آيا درست نشسته ايد؟
اغلب ما بدون اين که خودمان آگاه باشيم در بسياري از اوقات روز با بد نشستن و استفاده ي ناصحيح از ستون فقرات مان به تخريب و پيري زودرس و آن دامن مي زنيم. بسياري از دردهاي گردن، کتف، شانه، کمر و... در اثر نا آگاهي از طرز استفاده صحيح از بدن به وجود مي آيند.
براي درست نشستن، از يک صندلي مناسب بهره بگيريد. اين صندلي بايد توانايي تغيير ارتفاع را داشته و همچنين پشتي آن نيز بتواند قابل تنظيم باشد تا فشارهاي وارده بر ناحيه ي پشت را کاهش دهد.
زانوهاي شما بايد هم سطح مفصل لگن تان باشند. سعي کنيد صاف بنشينيد و از لميدن يا خم شدن بر روي ميز کار پرهيز نماييد. در صورت نياز براي حمايت کمرتان از يک بالشتک کوچک و مناسب بهره بگيريد.
حالا که وضعيت سر و گردن را تنظيم کرديد، به پاهاي تان توجه کنيد! کف پاها را صاف بر روي زمين بگذاريد و در صورت لزوم از يک زير پايي مناسب استفاده کنيد و هيچ گاه پاها را به صورت ضربدري قرار نداده و يا روي نوک پنجه نگه نداريد. اين کار از وارد شدن فشارهاي بيش از حد بر مفاصل شما جلوگيري خواهد کرد. از جمع کردن پا زير تنه خودداري کنيد.
در صورتي که با مانيتور کامپيوتر کار مي کنيد حداقل فاصله ي 25 تا 75 سانتيمتر بين چشم و صفحه را رعايت کنيد. براي اين کار رعايت فاصله اي معادل طول بازو کفايت مي کند. بالاي صفحه ي مانيتور بايد در سطح چشم شما باشد، اين کار مي تواند با استفاده از چند کتاب صورت گيرد.
چند پيشنهاد ساده براي پيشگيري و کاهش گودي بيش از حد کمر
http://img.tebyan.net/big/1388/12/01321491711761411272413126233551483214934.jpg
* در زمان نشستن، کف پا را صاف بر روي زمين قرار دهيد، صندلي خود را تنظيم کنيد و در صورت نياز از يک بالشتک کوچک براي پُر کردن فضاي خالي پشت کمرتان استفاده کنيد.
* وقتي ايستاده ايد، يک پا را مستقيم روي زمين و ديگري را روي يک پله، چهار پايه و يا هر چيز مشابه، در سطحي کمي بالاتر از پاي ديگر قرار دهيد. اين کار حمايت کمرتان را افزايش
خواهد داد.
* بهترين حالت براي خوابيدن، وضعيت صورت و شکم رو به بالا است، در حالي که بالشي زير زانوها قرار گيرد، اما در صورتي که تمايل داريد بر روي شکم بخوابيد حتما بالشي زير شکم خود قرار دهيد.
* توجه داشته باشيد که پوشيدن کفش هاي پاشنه بلند موجب افزايش گودي کمرتان خواهند شد.
* از تقويت عضلات شکم، باسن و کمر غافل نباشيد.
دکتر مجيد ظهرابي – متخصص و جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پی سی سیتی]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 354]