واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: پاكستان ؟ انتخابات رياست جمهوري و تحولات پش رو
كليات. پاكستان . انتخابات رياست جمهوري . آصف علي زرداري
اسلام آباد - احمد فراهاني : دوازدهمين دوره انتخابات رياست جمهوري پاكستان روز شنبه (ششم سپتامبر / ۱۶شهريور) و با شركت سه نامزد از سه حزب مطرح در صحن مجالس ملي و ايالتي اين كشوربرگزار خواهد شد .
يازدهمين دوره انتخابات رياست جمهوري پاكستان از زمان استقلال و تاسيس اين كشور با وجود تنشهاي انتخاباتي، در ۱۴مهر (۱۳۸۶ششم اكتبر ۲۰۰۷ميلادي) برگزار شد.
پرويز مشرف در اين انتخابات ، از مجموع ۶۸۵راي نمايندگان مجالس ملي، سنا و چهار ايالت، با ۶۵۳راي، ۳۲/۹۵درصد آرا را كسب كرد.
بر اساس قانون اساسي پاكستان يكهزار و يكصد و هفتاد نماينده از شش مجلس ( مجالس ملي ، سنا و چهار مجلس ايالتي) در انتخابات حق راي دارند كه براساس قانون در مجموع ۷۰۲راي را تشكيل ميدهند.
مجلس ملي پاكستان با سيصد و چهل و دو نماينده و مجلس سناي پاكستان با يكصد نماينده و هركدام از مجالس ايالتي بلوچستان ، پنجاب ، سند و سرحد پاكستان نيز با شصت و پنج راي بدون در نظر گرفتن شمار نمايندگان شان در رايگيري شركت
مي كنند.
انتخابات آتي رياست جمهوري بعد از كنارهگيري پرويز مشرف از مقام خود يكي از مهمترين تحولات سياسي پاكستان محسوب ميشود و از همين جهت براي نامزدها و احزاب متبوعشان كسب اين مقام بسيار حياتي است .
با توجه به اهميت راي نمايندگان اين مجالس، سه حزب مسلم ليگ شاخه نواز ، مسلم ليگ شاخه قائد اعظم و حزب مردم پاكستان تلاش ميكنند از كانالهاي مختلف بيشترين راي نمايندگان را به خود اختصاص دهند.
آصف علي زرداري ، سعيد الزمان صديقي و مشاهد حسين به ترتيب از سوي حزب مردم ، حزب مسلم ليگ شاخه نواز شريف و حزب مسلم ليگ شاخه قائد اعظم براي شركت در انتخابات رياست جمهوري اين كشور نامزد شدهاند .
سعيد الزمان صديقي ديگر نامزد سمت رياست جمهوري در پاكستان است كه از سوي شاخه نواز حزب مسلم نامزد انتخابات شده است .
وي فردي مستقل ، حامي جريان حقوقدانهاي پاكستان و از كساني است كه حاضر نشد تسليم خواستههاي حكومت نظامي دوران پرويز مشرف شود.
با اين حال آصف علي زرداري يا آقاي بينظير بوتو از شانس زيادي براي پيروزي در اين انتخابات برخوردار است ؟ضمن آنكه احزاب مختلف سياسي پاكستان حمايت خود را از وي اعلام كردهاند .
در واقع زرداري به عنوان قويترين نامزد رياست جمهوري پاكستان از حمايت سه پارلمان محلي و اكثريت اعضاي پارلمان ملي پاكستان با ۱۲۴نماينده برخوردار است كه ممكن است با استفاده از اين حمايتها به رياست جمهوري پاكستان انتخاب شود.
البته اتهامهاي مالي زيادي در گذشته عليه وي مطرح شده كه او و حزب متبوعش منكر وجود چنين اتهامهايي هستند.
آقاي ده درصدي ديگر لقب زرداري است. اين عنوان به اتهام فساد مالي وي و دريافت رشوه ده درصدي در يك قرارداد دولتي اشاره دارد كه در سال ۱۹۹۶به زنداني شدن وي منجر شد و وي به همين اتهام ۱۱سال را در زندان سپري كرد ؟ هرچند او اين اتهامها را رد كرده است .
از سويي ديگر زرداري با انتقادها و تلاشهاي گروههاي مخالف براي خارج كردن وي از دور رقابت روبه رو است بطوريكه مشاهد حيسن يكي از نامزدهاي انتخابات رياست جمهوري اعلام كرده كه زرداري بايد به علت ترديدهايي كه درباره سلامت روحي رواني وي مطرح است از رقابت براي تصدي سمت رياست جمهوري كنارهگيري كند.
با اين وجود زرداري تلاش ميكند اجماعي بين احزاب مختلف بر حول محور حزب مردم ايجاد كند اما دو شاخه نواز و قائد اعظم مسلم ليگ حاضر نيستند با زرداري كنار بيايند.
نواز شريف طي هفته گذشته تاكيد كرده كه حزب مردم را به ادامهدهنده راه پرويز مشرف است و اظهار داشته كه خودداري اين حزب از بازگشت دوباره قضات معزول ديوان عالي باعث تضعيف نظام قضايي در اين كشور خواهد شد، بنابراين دولت يوسف رضا گيلاني در آينده نميتواند زياد دوام بياورد .
نواز شريف تصريح كرده كه نميتوان بطور قطعي از پيروزي زرداري در انتخابات رياست جمهوري سخن گفت زيرا حزب مسلم ليگ شاخه نواز هم تلاش مي كند راي بيشتري از نمايندگان مجالس ملي ، سنا و چهار مجالس ايالتي را به سوي خود جلب كند .
مشاهد حسين دبير كل و نامزد رياست جمهوري حزب مسلم ليگ شاخه قائد اعظم نيز با انتقاد از زرداري تاكيد كرده معاون رهبري حزب مردم بايد ميزان اموال منقول و غير منقول خود را اعلام كند در غير اين صورت حزب مسلم ليگ شاخه قائد اعظم با تهيه پرونده فساد مالي عليه وي و ارايه آن به كميسيون انتخابات پاكستان ، صلاحيت سرپرست حزب مردم را براي شركت در انتخابات رياست جمهوري زير سوال خواهد برد .
با وجود فشارهاي سياسي و رواني عليه زرداري وي روز گذشته در جمع خبرنگاران ضمن رد كنارهگيري از انتخابات گفت كه حزب مردم تلاش ميكند تا قانون اساسي پاكستان را به همان شكل اوليه سال ۱۹۷۳ميلادي برگرداند.
وي با خودداري از پاسخ به اتهامات دو حزب رقيب خاطرنشان كرد : وي به همكاري با ديگر احزاب سياسي براي تقويت نظام دمكراسي و جلوگيري از ورود دوباره ديكتاتورها به ساختار سياسي پاكستان بطور كامل پابند است.
به هر صورت رييس جمهوري آينده پاكستان با چالشهاي عمدهاي در حوزه سياسي ؟ امنيتي و اقتصادي مواجه است .
حزب مردم - با گرايش ويژهاي كه به آمريكا دارد - بايد د در جنگ عليه تروريسم گامهاي جديدي بردارد كه با توجه به شرايط فعلي و فضاي ضد آمريكايي در پاكستان اين گامها ممكن است مشكلاتي را براي رييس جمهوري جايگزين مشرف ايجاد كند.
زرداري روز گذشته ضمن تاكيد بر اين نكته كه پاكستان در جنگ عليه تروريسم در كنار آمريكا ميماند ؟ ابارز اطمينان كرده كه با آمريكا در مقابله با چالشهاي اقتصادي و امنيتي كه مردم پاكستان با ان روبرو هستند و همچنين چالشهاي منطقهاي همكاري كند.
البته تحليل گران سياسي معتقدند كه حملات موشكي اخير به مناطق قبايلي و همچنين تجاوز بالگردهاي آمريكايي به وزيرستان جنوبي در آستانه انتخابات تا حدودي بر موقعيت سياسي وي تاثير گذار خواهد بود اما عده اي ديگر اعتقاد دارند زرداري و حزب مردم معادله آرا را به طرق مختلف در مجالس ملي و ايا لتي به نفع خود تغيير دادهاند و ديگر نگراني ندارند.
حمايت مجدد زرداري از همكاري با آمريكا در جنگ عليه تروريسم مويد همين برداشت است . چالش ديگر رييس جمهوري آتي پاكستان حل مشكلات اقتصادي است ميزان تورم در پاكستان در پي افزايش بيسابقه قيمت نفت و مواد غذايي در بازارهاي جهاني به حدود ۲۵درصد رسيده است. صندوق بينالمللي پول نيز به تازگي اعلام كرده اقتصاد پاكستان به حمايت خارجي نياز دارد.ضمن آنكه ذخاير ارزي اين كشور از اكتبر سال ۲۰۰۷حدود هشتصد ميليون دلار در ماه كاهش يافته و به كمتر از نه ميليارد دلار رسيده كه اين كمترين ميزان از سال ۲۰۰۲ميلادي به شمار ميرود.
طي دوران حاكميت مشرف ؟ رشد اقتصادي پاكستان روند صعودي داشت اما از اكتبر سال گذشته بعد از ورود بينظير بوتو به اين كشور و سپس ترور وي باعث كند شدن اين روند شد.
مشرف پاكستان را به يكي از كشورهاي داراي رشد اقتصادي بالا در جهان تبديل كرد اما با بيثباتي سياسي در اين كشور از اواخر سال گذشته به ضعف اقتصادي و بطور طبيعي به كاهش ارزش روپيه در برابر دلار منجر شد.
به هر روي به نظر ميرسد انتخابات رياست جمهوري پاكستان روز شنبه با انتخاب زرداري به پايان ميرسد و موفقيت وي بطور قطع به اعتمادسازي با مجموعههاي قدرت در اين كشور بستگي دارد .
جمعه 15 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 64]