واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: رييس كتابخانه مجلس بر اهتمام محققان براي شناسايي مورخين شيعه تاكيد كرد
داخلي. اجتماعي. فرهنگي.
رييس كتابخانه مجلس شوراي اسلامي و مووسس كتابخانه تخصصي تاريخ اسلام و ايران بر اهتمام هر چه بيشتر محققان براي شناسايي مورخين شيعه در طول تاريخ تاكيد كرد.
حجتالاسلام رسول جعفريان روز پنجشنبه در همايش "شناسايي يك مورخ ناشناخته شيعه در قرن سوم هجري قمري" در بنياد پژوهشهاي آستان قدس رضوي در مشهد افزود: مورخين شيعه در طول تاريخ نقش بسيار مهمي در ترويج فرهنگ دين مبين اسلام و اهل بيت عصمت و طهارت(ع) در سطح جهان داشتند.
وي ادامه داد: به دليل از بين رفتن برخي كتب تاريخي و اسلامي در طول تاريخ كه مهمترين منبع شناخت نسبت به مورخين شيعه محسوب ميشوند تعداد زيادي از اين ذخاير تاريخي و اسلامي همچنان در طول تاريخ ناشناخته باقي ماندند.
او فقدان جاميعت را از مشكلات مهم اسناد مختلف كتب تاريخ اسلام برشمرد و گفت: بيشتر كتب تاريخي اسلامي كه در دسترس مخاطبان قرار گرفته بر پايه اسناد اوليه تاريخي آنها نيستند و بيشتر مربوط به تاليفات مولفاني است كه از روي سندهاي اوليه و نقل قولها، آنها را به رشته تحرير درآوردند.
وي گفت: پژوهشگران هم تاكنوناقدامات خاصي براي شناخت مورخين شيعه انجام ندادند و اسناد تاريخي نيز از جامعيت خاصي براي شناسايي مورخين شيعه برخوردار نيستند.
عضو هيات علمي دانشگاه تهران افزود: در اين ارتباط ايجاد پژوهشگاه معجم مورخ شناسي شيعه براي شناسايي مورخين تشيع و تاليفات و تاثيرگذاري آنها در طول تاريخ اسلام ضروري است.
وي همچنين گفت: "ابوالحسن عليابن سليمان نوفلي" يكي از مورخين بسيار بارز و مهم شيعه در قرن سوم هجري قمري و از اصحاب نزديك امام هادي(ع) و در مباحث حديثي و كلامي صاحبنظر بود.
حجتالاسلام جعفريان بيان كرد: بسياري از علما و مورخين شيعه در طول تاريخ و از جمله در قرون سوم و چهارم از حكمت و تاليفات اين مورخ نامدار شيعي استفاده ميكردند.
اين پژوهشگر تاريخ اسلام و ايران گفت: اين مورخ تاكنون ناشناخته باقي مانده بود و هيچ كتاب و اسنادي براي شناخت وي در دسترس نبود و شناسايي محدود وي تنها از طريق برخي روايات منتسب به اهل بيت(ع) انجام شد.
"ابوالحسن عليابن سليمان نوفلي" از مورخين نامدار شيعه در قرن سوم متوفي به سال ۲۷۰هجري قمري است و تنها كتابي كه از اين مورخ به دست ما رسيده "كتابالاخبار" است.
رييس كتابخانه مجلس شوراي اسلامي همچنين در گفت و گو با خبرنگاران كمبود بودجه را از مشكلات مهم بخش پژوهش دانست و گفت: اين مشكل در برخي موارد باعث كندي در روند انجام امر تحقيقات ميشود.
جعفريان ادامه داد: كشورمان از ظرفيتهاي بسياري در بخش پژوهش در ابعاد مختلف برخوردار است و پژوهشگران و دستاندركاران ذيربط بايد از اين پتانسيل براي توسعه امر تحقيق استفاده كنند.
وي بر توجه هر چه بيشتر مسوولان به برطرف كردن تنگناهاي پژوهشي در سطح كشور تاكيد و بيان كرد: كتابخانه مجلس شوراي اسلامي از مهمترين مراكز تخصصي حفظ و نگهداري از كتب تاريخي و نسخ خطي كشور محسوب ميشود و ۲۹۵ هزار جلد كتاب و نسخه خطي موجود در آن در اختيار متخصصان و پژوهشگران قرار ميگيرد.
او گفت: علاوه بر اين تعداد ۴۳نسخه خطي نيز اخيرا خريداري و به مجموع نسخ خطي كتابخانه مجلس شوراي اسلامي اضافه شد و هيچ محدوديتي از نظر تامين اعتبار براي خريداري نسخ و كتب تاريخي براي كتابخانه مجلس وجود ندارد.
وي يكي از تنگناهاي ارايه خدمات كتابخانه مجلس شوراي اسلامي را كمبود فضا ذكر و بيان كرد: به زودي طرح تفضيلي احداث مجموعه ساختمان جديد كتابخانه مجلس در ساختمان بهارستان احداث و در فضاي بيشتري به پژوهشگران و صاحبنظران خدمات لازم ارايه ميشود.ك/۳
پنجشنبه 14 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 179]