واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: جامعه - اكتشاف نفت و گاز در پارك ملي كوير آغاز شد
جامعه - اكتشاف نفت و گاز در پارك ملي كوير آغاز شد
مژگان جمشيدي:در پي ورود پيمانكاران شركت ملي نفت و شركت ملي گاز ايران به پارك ملي كوير به منظور اجرايي كردن مقدمات دو طرح بزرگ اكتشاف نفت و ذخيرهسازي گاز در امنترين و بكرترين نقطه پارك ملي كوير كه زيستگاه يوز ايراني محسوب ميشود، از صبح روز دوشنبه درگيري بين ماموران گارد محيط زيست و وزارت نفت آغاز شد. پايگاه خبري فضاي سبز و محيط زيست ايران در واپسين ساعات پاياني دوشنبه شب از درگيري مسلحانه ماموران محيط زيست با عوامل وزارت نفت در پارك ملي كوير خبر داد. براساس اين گزارش اكيپهاي وزارت نفت با حمايت برخي مسوولان محلي و استاني سرانجام وارد پارك ملي كوير شدند كه در نتيجه مقاومت گارد محيط زيست، مجبور به ترك منطقه شدند اما فرماندار گرمسار صبح ديروز اعلام كرد: «تا دو هفته آينده وارد پارك ملي كوير ميشويم». بهرام ستاري در بخش ديگري از اظهارات خود با ذكر اين مطلب كه لرزهنگاري به هيچوجه خطرناك نيست و به اندازه راه رفتن انسان هم به محيط زيست ضربه نميزند، از موافقت فاطمه واعظجوادي، رئيس سازمان محيط زيست، با اين طرح در يكي از جلسات هيات دولت خبر داده و گفته: ما از مديركل محيط زيست استان هم بيشتر به فكر حفظ محيط زيست هستيم! اما كشف نفت در استان ميتواند تاثير مهمي در زندگي مردم استان بگذارد به علاوه شركت پيمانكار يك شركت چيني است و در صورتيكه فعاليت خود را انجام ندهد، به ضرر كشور است. طرح اكتشاف و توسعه نفت و گاز در بلوگ گرمسار يكي از 15 بلوك اكتشافي وزارت نفت در كشور است كه در قالب آن قرار است علاوه بر اكتشاف نفت، ذخيرهسازي چندين ميليارد مترمكعب گاز هم در بلوك گرمسار انجام شود. وسعت محدوده طرح در بلوك گرمسار بيش از 160 هزار كيلومتر مربع است كه در نتيجه آن تمامي وسعت پارك ملي كوير و بخشهاي زيادي از منطقه حفاظت شده كوير، زير پوشش طرحهاي وزارت نفت ميرود.
اين طرح در حالي در دولت به تاييد رسيده كه طبق ماده8 آييننامه اجرايي قانون حفاظت و بهسازي محيط زيست هر عمل عمراني كه منجر به تخريب اكوسيستم شود (حتي در حد بوتهكني) در داخل پاركهاي ملي ممنوع اعلام شده است با اين حال شنيدهها و اظهارات فرماندار گرمسار حاكي است رئيس سازمان محيط زيست هم با كليت اين طرح در پارك ملي كوير موافقت كرده است. فاطمه واعظجوادي، اجراي اين طرح را منوط به تهيه گزارش ارزيابي زيست محيطي دانسته در حالي كه طبق قوانين كشور و تعهدات ايران به اتحاديه جهاني حفاظت، اجراي هر پروژه عمراني در پاركهاي ملي چه با ارزيابي و چه بدون ارزيابي ممنوع است. لذا موافقت اوليه فاطمه واعظجوادي با تهيه گزارش ارزيابي زيست محيطي به اين معني است كه او عملا با اجراي طرح در داخل پارك ملي كوير موافقت كرده و صرفا براي خالي نبودن عريضه، مجري طرح را ملزم به تهيه گزارش ارزيابي زيست محيطي كرده است و حال صرفنظر از اينكه اين گزارش در كميته ارزيابي سازمان محيط زيست به تاييد ميرسد يا خير، تنها بايد اين نكته را در نظر داشت كه در آينده نزديك عمليات اجرايي وزارت نفت در پارك ملي كوير آغاز خواهد شد كه در اين صورت بيش از 75 درصد پارك ملي كوير و نيز منطقه حفاظت شده كوير براي هميشه از حيث حفاظت و ارزشهاي اكولوژيكي خارج ميشود و به طور صددرصد منهدم ميشود.
آزمون و خطا در پارك ملي كوير
ذخيرهسازي گاز در پارك ملي كوير پروژه بزرگ ديگري است كه وزارت نفت آن را دنبال ميكند. در جريان اين طرح قرار است بيش از پنج ميليارد مترمكعب گاز در زون امن پارك ملي كوير كه زيستگاه آخرين بازماندههاي يوزپلنگ ايراني است، در اعماق زمين ذخيره شود كه به گفته كارشناسان عمليات لرزهنگاري، حفر چاهها و مخازن ذخيرهسازي، احداث جادههاي دسترسي و آلودگي صوتي بالاي ناشي از لرزهنگاري و انفجارها و نيز خروج ميليونها مترمكعب آب شور و تخليه آن در دشت كوير ميتواند پارك ملي كوير را به شورهزاري خشك و لميزرع تبديل كند كه ديگر امكان زيست هيچ جانور و گياهي در آن فراهم نشود. مسوولان وزارت نفت در حالي اصرار به اجراي اين پروژه در پارك ملي كوير دارند كه هنوز بعد از گذشت 12 سال از پيگيري اين وزارتخانه و صرف ميليونها دلار پول موفق به اجراي اين پروژه در هيچ نقطه كشور نشدند. عمليات ناموفق وزارت نفت در ذخيرهسازي گاز در سالهاي گذشته به قدري مشهود بوده كه حتي سازمان بازرسي كل كشور زمستان سال گذشته با انتشار گزارشي، سوءمديريت در اين پروژه را متذكر شد. سازمان بازرسي اعلام كرد: «طرحها و پروژههاي اجرا شده به دليل مسائل مديريتي، ضعف در برنامهريزي و انجام امور موازي با موانع و نارساييهايي روبهرو بوده است.» براساس گزارش سازمان بازرسي حتي طرح ذخيرهسازي در يورتشا در منطقه حفاظت شده كوير هنوز هم بعد از گذشت 12 سال به سرانجام نرسيده و تنها 55 درصد پيشرفت فيزيكي داشته است. حال اين پرسش مطرح است كه وقتي اين طرح در منطقه حفاظت شده كوير هنوز به نتيجه نرسيده، چرا وزارت نفت به دنبال ورود به پارك ملي كوير است؟ در شرايطي كه هنوز يك نمونه موفق از اين طرح در هيچ كجاي كشور اجرا نشده چرا بايد پارك ملي كوير كه از سابقه 41 ساله حفاظتي برخوردار است و به عنوان ذخيرهگاه بيوسفري در يونسكو به ثبت رسيده و بودجهها و اعتبارات بينالمللي امروز براي نجات آخرين بازماندههاي يوز ايران در اين منطقه متمركز شده، به محلي براي آزمون و خطاي وزارت نفت تبديل شود؟!
اعتراض گروههاي زيست محيطي
در شرايطي كه تلاش مسوولان محلي و استاني و برخي نمايندگان مجلس براي عمليات وزارت نفت در پارك ملي كوير شدت گرفته، تشكلهاي زيست محيطي استان سمنان، با ارسال نامهاي به رئيسجمهور خواستار توقف عمليات لرزهنگاري و اكتشاف در منطقه حفاظت شده و پارك ملي كوير شدند. به گزارش پايگاه خبري محيط زيست ايران دكتر اميرحسين وليان، مديرعامل جمعيت ديده بان طبيعت شاهرود، اعلام كرده است: اين نامه به امضاي همه تشكلهاي شهرستان شاهرود و تعدادي از تشكلهاي استان رسيده و دكتر غلامرضا بسكي (از چهرههاي سرشناس و دوستدار طبيعت ايران ) نيز از امضاكنندگان اين نامه است. وي ميافزايد: در محتواي نامه با تاكيد بر اينكه زيرساخت توسعه سمنان اكوتوريسم است و پارك ملي كوير مهمترين منطقه اكوتوريستي استان است از رئيسجمهور خواستهايم كه اگر خواهان توسعه پايدار هستند، زيرساختهاي توسعه را از بين نبرند. وليان خاطرنشان كرد: بقيه سازمانهاي مردمي نيز ظرف امروز به جمع امضاكنندگان خواهند پيوست و نامه صبح امروز براي دفتر رئيسجمهور و استانداري ارسال خواهد شد. از سوي ديگر، دبيركل كانون عالي گسترش فضاي سبز و حفظ محيط زيست ايران نيز تعرض به پارك ملي كوير را غيرقابل پذيرش عنوان كرده است. ياسر انصاريكجوري تاكيد ميكند: اينگونه اقدامات حتي اگر با برچسب مصوبه سفرهاي استاني هم باشد نقض قانون و معاهدات بينالمللي است و لازم است مورد بررسي مجدد قرار گيرد. وي تصريح كرد: با توجه به فرمايشات مقام معظم رهبري، همه مصوبات سفرهاي استاني لازمالاجرا نيست و اگر ايرادي در مصوبات وجود دارد بايد با كار كارشناسي مرتفع گردد. مصوباتي نظير احداث جاده در جنگل ابر يا عمليات اكتشاف و ذخيرهسازي نفت و گاز در پارك ملي كوير از اين جملهاند. انصاري پارك ملي كوير را به لحاظ ارتباط مستقيم با فعاليتهاي حفاظت از يوزپلنگ آسيايي مورد اشاره قرار داده و با انتقاد از برخي مسوولان استاني ميافزايد: حتي رئيس سازمان حفاظت محيط زيست هم براي صدور چنين مجوزي اختيار قانوني ندارد. وي در پايان از رئيسجمهور و استاندار سمنان خواستار اقدام قاطع و قانوني جهت جلوگيري از عمليات اكتشاف نفت و لرزهنگاري در پارك ملي كوير شد. پارك ملي كوير از سال 1346 به موجب مصوبه شماره يك شوراي عالي محيط زيست به عنوان منطقه حفاظت شده اعلام شد و بعدها در سال 1354 به پارك ملي ارتقا يافت. اما در دو، سه دهه گذشته به دليل انجام مانورهاي نظامي و حضور پادگانهاي نظامي تا حد زيادي دچار آسيب شد به طوريكه امروز نسل گورخر آسيايي در اين منطقه منقرض شده اما هنوز هم آخرين بازماندههاي يوز ايراني در اين منطقه زيست ميكنند. اين منطقه با 200 گونه جانوري و 359 گونه گياهي كه 20 گونه آن اندميك هستند يكي از مهمترين زيستگاههاي حياتوحش ايران محسوب ميشود.
چهارشنبه 13 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 563]