واضح آرشیو وب فارسی:حيات نو: عصـر پتابايت
محمدامين ناهيد-روزگارى را به ياد مىآورم كه اولين كامپيوتر شخصى وارد خانه ما شد، يك PC ساخت Olivetti با پردازنده 386 اينتل! در آن زمان پردازنده كامپيوتر ما كه تنها از سرعت 40 مگاهرتز برخوردار بود يكى از بهترين كامپيوترهاى زمان خود به حساب مىآمد. جالب است بدانيد كههاردديسك اين سيستم تنها 40 مگابايت و رم آن تنها 2 مگابايت بود. از آن زمان تاكنون حدود 18 سال مىگذرد. در اين 18 سال صنعت كامپيوتر در دنيا فراتر از آنچه انتظار مىرفت پيشرفت كرده است.
لازم به گفتن نيست كه اكنون يك پردازنده 4 هستهاى با فركانس كارى 4/2 گيگاهرتز يك پردازنده عادى براى كامپيوترهاى شخصى به حساب مىآيد. همچنين در تمام كامپيوترهاى جديد حداقل يكهارد 160 گيگابايتى هم كار گذاشته شده است. خودتان مقايسه كنيد پردازنده 40 مگاهرتزى كجا و پردازنده 4/2 گيگاهرتزى آن هم در 4 هسته كجا!هارد 40 مگابايتى كجا وهارد 160 گيگابايتى كجا! اگر بخواهيم با همين اعداد و ارقام ساده پيشرفت كمى اين صنعت را در طول اين 18 سال بسنجيم مىبينيم كه حداقل در حوزه حافظههاى سخت گنجايشهاردديسكها حدود 000/100 برابر افزايش پيدا كرده است. همانطور كه مىدانيد با پيشرفت روز افزون علم، سرعت پيشرفت هم افزايش پيدا مىكند و مثلا اگر براى دو برابر كردن حجم حافظهها از لحاظ تكنولوژيك ما به 2 سال زمان نياز داشتيم اكنون اين ميزان به 6 ماه تقليل يافته است. با توجه به افزايش سرعت پيشرفت آن هم به صورت تساعدى قطعا 18 سال آينده شما شاهد پيشرفتى بيش از آنكه در 18 سال گذشته شاهد آن بودهايد خواهيد بود. هدف اين قلم اين نيست كه به شرح و بسط تاريخ علم بپردازند بلكه قصد بررسى موقعيت فعلى خود در اين مقطع تاريخى در فناورى است. همانطور كه در بالا هم ذكر كردم روزگار مگابايت در دنياى حافظههاى سخت مدتهاست كه به فراموشى سپرده شده و اكنون عصر گيگا و ترابايت است. اكنونهاردديسكهاى با ظرفيت 1 و 2 ترابايت (1ترابيت = 1000 گيگابايت) در بازار به وفور يافت مىشوند. با توجه به حجم روز افزون دانش جهانى ( Global Knowledge ) و سرعت رشد فناوري، پر واضح است كه اين مقادير هم به زودى به تاريخ خواهند پيوست. براى مثال جالب است بدانيد حجم عكسهاى وارد شده به سايت FaceBook هر ماه چيزى بالغ بر 20 ترابايت ( 20000 گيگابايت) است و يا حجم ويدئوهايى كه روى سايت youtube قرار دارد به 520 ترابايت بالغ مىشود.
حتى اگر از حوزه IT خارج و مثلا به حوزه فضانوردى وارد شويم مىبينم كه اين حجم عظيم از اطلاعات در اين حوزه هم وجود دارد. به عنوان نمونه حجم اطلاعاتى كه تاكنون توسط تلسكوپهابل گردآورى شده به 120 ترابايت بالغ گشته است. با وجود اين اعداد ارقام ديگر لازم به ذكر نيست كه اكنون ظرفيتهاى گيگابايتى در كارهاى كلان مرتبط با فناورى اطلاعات به شوخىاى بيش شبيه نبوده! و ظرفيت ترابايتى ديسكهاى سخت به سرعت درحال پرشدن مىباشد. فكر مىكنيد پس از ديسكهاى سخت ترابايتى نوبت به چه نسلى از ديسكها مىرسد؟ اگر در دانش محاسبات قوى باشيد حتما مىگوييد پتابايت! يك پتابايت معادل 1000 ترابايت است. چه بسا كه اكنون ما به دوران پتابايت وارد شده باشيم. اكنون اطلاعات پردازش شده توسط وب سايت گوگل هر 72 دقيقه به يك پتابايت بالغ مىشود! با اين وضع نه تنها در آينده شاهد ديسكهاى سخت چند صد ترابايتى در بازار خواهيم بود بلكه دور نيست آن زمانى كه ديسكهاى چند ده پتابايتى هم جاى خود را در بازار فناورى اطلاعات دنيا پيدا كنند. اما بزرگترين مشكلى كه در آن زمان گريبانگير كاربران خواهد شد نه جاى كم براى ذخيره اطلاعات بلكه پيدا كردن اطلاعات موردنظرشان بين حجم بسيار زياد دادههايشان است.
مسئله جستوجو بين حجم بالاى اطلاعات در عصرى كه كارشناسان آن را عصر «پتابايت» مىنامند اصلىترين معضل به حساب مىآيد. اكنون شركتهايى مانند مايكروسافت و اوراكل در حوزه نرمافزار شديدا در حال تلاش هستند تا با بهينه كردن الگوريتمهاى جستوجو بر اين مشكل فائق آيند. همچنين شركتهايى مانند Hitachi و WD هم در حوزه سختافزارى با قصد دارند تكنولوژى توليدهاردهاى SSD به جنگ اين مشكل بروند. از سوى ديگر اينتل، AMD، VIA و IBM با توليد پردازندههاى فوق قدرتمند خود درصدد ساخت سلاحى مناسب براى دست و پنجه نرم كردن با ديسك سخت پتابايتى هستند. آنچه كه مهم است اين است كه ما كاربران نيز خود را براى ورود به عصر پتابايت آماده كرده و از آخرين تكنولوژىهاى روز، روى سيستمهاى خود، براى حداكثر بهرهورى استفاده نماييم. پيشاپيش ورود شما را به عصر پتابايت خوشامد مىگويم!
دوشنبه 11 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 163]