واضح آرشیو وب فارسی:سياست روز: با حضور رئيس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري صورت پذيرفت تجليل از پيشكسوتان و هنرمندان صنايع دستي
نخستين جشنواره ملي تجليل از خادمان ميراث فرهنگي و صنايع دستي با حضور رئيس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري و با تجليل از 35 استاد و پژوهشگر ميراث فرهنگي و هنرمندان صنايع دستي و هنرهاي سنتي در سالن آمفيتئاتر اين سازمان برگزار شد.
اسفندياررحيممشايي ديروز (10 شهريورماه) در اين مراسم، با بيان اينكه با برگزاري اين جشنواره به مسؤوليت مهمي ميپردازيم، به تأخير خود در ورود به برنامه بهدليل حضور در جلسه هيئت دولت اشاره كرد و گفت: البته اين تأخير پيشبيني و هماهنگ شده بود، اما در اين نشست بهنوعي قرار است، از افرادي كه در زندگي خود به آفرينش ميپردازند و منشأ اثر ميشوند و جلوههاي ويژهاي را ميآفرينند، تشكر كنيم. اينها افرادي هستند كه دايره وجودي آنها فراتر از زندگي شخصيشان است.
وي بيان كرد: ما چه بخواهيم و نخواهيم، دنياي خود را در بيرون تصوير ميكنيم. مخلوق بخشهاي مهمي را از خالقيت ميتواند خلق كند كه البته در اينباره بسيار سخن گفتهام.
رئيس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در ادامه با بيان اينكه صنايع دستي بهعنوان يك محصول، محل بروز و ظهور ذوق است، اظهار كرد: قواعد علمي در اين محصول تأثيرگذارند؛ اما آنكه در نهايت اثر را پديد ميآورد، ظرفيتهاي ذوقي و هنري است كه در محصول وجود دارد.
به گفته او، محصولي كه در بازار براي قيمت آن چانه ميزنيم تا ارزانتر بخريم، در واقع دنياي بزرگي از زندگي است و اينطور نيست كه محصولي از پيش طراحيشده و ماشيني توليد شود. با اين محصول انسان نميتواند زندگي كند. در صنايع دستي، هنرمند با محصولش زندگي ميكند و محاسبات ماشيني از پيش تعيينشدهاي ندارد. البته برآورد ميكند، اما اين محاسبات در لحظهاند.
وي بيان كرد: توانايي مادي انسان محدود است و هر اثري را كه ميخواهد، نميتواند بخرد. من خودم همين طور بودم؛ اما هميشه از چانهزدن براي خريد آثار صنايع دستي آزرده شدهام. البته هر قيمتي كه روي صنايع دستي گذاشته ميشود، حقيقت امر نيست، آيا طول مدت ساخت و قيمت مواد اوليه حقيقت اين جلوه آفرينش و تعيينكننده قيمت آن است؟ براي همين است كه انسان دلش ميسوزد. چگونه براي دنيايي از زندگي قيمت ميتوان تعيين كرد و براي آن چانه زد؟
رحيممشايي در ادامه با پرداختن به موضوع خالقيت بهعنوان يكي از صفات و ويژگيهاي انسان و با اين اعتقاد كه كمتر به اين موضوع مهم اهميت داده شده است، افزود: برخي انسان را حيوان ناطق ميدانند، اما چرا از حيوانيت دفاع ميكنيم، خاستگاه انسان حيوانيت نيست. ما انسان را با خدا مقايسه كنيم، مثلا بايد بگوييم انسان خدايي است، اين خيلي زيباتر است و مفاهيم زيباتري از آن بيرون ميآيند و ما اجازه اين كار را داريم. در اين سلسله، مشاهده ميكنيم كه آدمها به خدا نزديكتر ميشوند.
نميفهمند كه يك بشقاب براي امام زمان (عج) گذاشتن چه معنايي دارد
او با اشاره به فرارسيدن ماه مبارك رمضان، فكر كردن را در اين ماه توصيه كرد و ادامه داد: زمان افطار كه ميشود، چون همه گرسنهاند، نان تازه و گرم، پنير و چاي شيرين جلوه خود را براي همه دارد. بعيد است كه در ميان اين 75 ميليون نفر، كسي با نان و بوقلمون افطار كند، گمان نميكنم، اگر هم داشته باشد، خوشش نميآيد، لذت جرعه چاي داغ در افطار چيزي ديگري است. چگونه فكر ميكنيد؟ كي هستيم و بر سر سفره چه كسي نشستهايم، خدا و امام.
رئيس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در پايان اضافه كرد: كساني هستند كه حرفهاي عجيب و غريبي ميزنند، ميگويند افرادي هستند كه سر سفره يك بشقاب اضافي براي امام زمان (عج) ميگذارند تا او نيز غذا بخورد؛ خيلي مسخره است، اين آدمها نميفهمند كه يك بشقاب براي امام زمان (عج) گذاشتن چه معنايي دارد. سفره مال اوست، تو بر سر سفره او نشستهاي، اصلا مهمان خدا هستي.
بيمه براي 50 هزار نفر از هنرمندان صنايع دستي
در ادامه اين مراسم، حسينهاتفي فارمد، معاون هنرهاي سنتي و صنايع دستي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري، با بيان اينكه اطلاعات سههزار نفر از هنرمندان شاخص كشور جمعآوري و در بانك اطلاعاتي پيشكسوتان شاخص هنرهاي سنتي و صنايع دستي لحاظ شدهاند، گفت: تعدادي از آنها، امروز تجليل ميشوند. اگرچه تمام هنرمندان كشور قابل تقديرند و اميدواريم بهگونهاي از آنها تجليل كنيم كه در فرهنگسازي براي نسل جوان تأثيرگذار باشد.
وي يادآور شد: حدود 46 سال است كه در كشور تشكيلات صنايع دستي وجود دارد و به امر هنرهاي سنتي در اين بخش پرداخته ميشود. در مقاطع مختلفي، صنايع دستي با ادارهها و وزارتخانهها كار كرده و در سالهاي اخير نيز با عنوان سازمان صنايع دستي زير نظر وزارت صنايع و معادن مشغول بوده است و 11 شركت بازرگاني براي رونق صنايع دستي تشكيل شده بودند.
او درباره بيمه هنرمندان صنايع دستي، گفت: تا پايان سال 1386 آمار دقيقي از تعداد و وضعيت هنرمندان نداشتيم و آمار موجود، حكايت از 900 هزار ركورد هنرمندان شاغل در استانها داشت و حتيگاهي برخي استانها در اعلام جديد خود بيشتر از 100 هنرمند را معرفي نكردند؛ اما با تلاشهاي صورتگرفته، تا پايان مردادماه امسال نام و اطلاعات 50 هزار و 200 نفر آماده و به رئيس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري اعلام شد تا اينكه در هيئت دولت براي بيمه اين افراد اقدام كنند. اميدواريم در مرحله نخست، آنها را بتوانيم بيمه كنيم.
هاتفي افزود: در بخش اعطاي سهام عدالت نيز حمايتهاي جدي از هنرمندان صنايع دستي صورت ميگيرد. در نمايشگاهها نيز كارهاي جدي انجام شدهاند و حضور هنرمندان در محافل جهاني، تشكلهاي غيردولتي و حتي بازيهاي المپيك قابل توجه بوده است. هنرمنداني كه در زمان المپيك به چين سفر كردند، 90 تا 100 درصد آثار خود را توانستند، عرضه كنند و آثار آنها بسيار مورد توجه قرار گرفت.
تشكيل دبيرخانه دائمي جشنواره ملي تجليل از خادمان صنايع دستي
سيدرضا موسوي، مدير روابط عمومي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري، بهعنوان دبير نخستين جشنواره ملي تجليل از خادمان ميراث فرهنگي و صنايع دستي با بيان اينكه وظيفه ما تكريم از هنرمندان است، گفت: برنامهريزي اين جشنواره بهدستور رحيممشايي و با حمايت قائممقام سازمان از اواخر تيرماه صورت گرفت و دبيرخانه دايمي آن اكنون ايجاد شده است و در دورههاي بعدي برگزاري اين جشنواره ادامه مييابد.
برگزيده شدن 35 نفر از هنرمندان صنايع دستي كشور
در پايان اين مراسم، از 35 نفر از استادان و پيشكسوتان حوزههاي ميراث فرهنگي، پژوهشگاه و صنايع دستي با اعطاي لوح، كمكهزينه سفر عمره و تنديس جشنواره با حضور رحيممشايي ، حسينهاتفي - معاون صنايع دستي و فريبرز دولتآبادي ـ معاون ميراث فرهنگي تقدير شد.
به گزارش ايسنا،در بخش ميراث فرهنگي از 10 استاد برجسته مانند بهرام اليكي از اصفهان در رشته مرمت بنا، پرويز پروهان از كردستان در معماري سنتي، عبدالرحيم نجفي خرگردي از خراسان رضوي در مرمت بنا، منصور عاليقدري از اردبيل در مرمت و احياي بناها و بافتهاي تاريخي، محمد شاهمرادي از كرمان در رشته كاشيكاري و كاشيتراشي، قاسم ماخاني از قزوين در معماري سنتي، مهرزاد نصيري از اصفهان در تزيينات معماري، داود عبدالشاه از سمنان در معماري سنتي، رضا امامي ميبدي از يزد در معماري سنتي و حبيبالله حاجكريمي از تهران در رشته معماري سنتي تقدير شدند.
در حوزه پژوهشگاه نيز از پيشكسوتاني مانند سعدي افشار در بخش نمايشهاي سنتي، حسين ياوري محقق و استاد هنرهاي سنتي، علي ادهمي ميرحسيني در بخش ميراث طبيعي، محمود روحالاميني پيشكسوت رشته مردمشناسي، محسن ابوالقاسمي مترجم، محقق و استاد زبانشناسي، كيكاووس جهانداري مترجم، محقق و استاد تاريخ و تمدن، حسن امينالرعايا محقق و استاد مرمت آثار تاريخي، محمديوسف كياني استاد دانشگاه و محقق باستانشناسي و قربان ريوندي استاد زريبافي تجليل شدند
در حوزه صنايع دستي و هنرهاي سنتي از پيشكسوتاني مانند منوچهر قهرماني از آذربايجان غربي در رشته نازككاري و ظريفكاري چوب، سحر چلنگر از ايلام در گليم نقشبرجسته، محمدرضا كاوشيان از همدان در رشته سراجي، حبيبالله مصدقنژاد از اصفهان در رشته كاشيكاري، غلامعلي رضايي از زنجان در رشته چاروق دوزي، حاجعلي جوادي از كرمانشاه در رشته نساجي سنتي، فاطمه فضلي از خراسان جنوبي در رشته جاجيمبافي، احمد بامشاد از قزوين در رشته موجبافي، غلامحسين بهادريزاده از خوزستان در رشته احرامي و سجادهبافي، رمضانعلي چينيساز از مازندران در رشته سفالگري، جعفر چنارانيمقدم از خراسان رضوي در رشته مس برجسته، محمدابراهيم عربزاده از اردبيل در نگارگري، عبدالله حلاج رضايي از گيلان در رشته نمدمالي، رمضانعلي رزازي از چهارمحال و بختياري در گيوهدوزي، تاجمحمد كمي از گلستان در زيورآلات محلي، نصرت عبدالرحماني از كرمان در رشته پتهدوزي تقدير شد.
دوشنبه 11 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سياست روز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 184]