واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: حال و هواي كميسيون انرژي بعد از اظهارات وزير نيرو
وزير نيرو: سعي ميكنيم افطار و سحر برق نرودگروه انرژي- اين روزها در حالي كه وزير نيرو همچنان در حال تشريح دلايل اصلي افزايش گسترده خاموشيها است، دولت تصميم دارد براساس پيشنهاد اين وزارتخانه، لايحهاي در قالب طرح تحول اقتصادي به مجلس ارائه كند.
به گزارش خبرنگار ما، در حالي كه برخي از كارشناسان اقتصادي بر اين باورند كه عدم ظرفيتسازي براي توليد برق در كشور، برقراري محدوديتهاي تجاري غرب عليه ايران و هدرروي و اتلاف گسترده برق در شبكه داخلي دليل اصلي كمبود عرضه برق است، وزير نيرو بار ديگر ميگويد: «صادقانه خدمت مردم عزيز ايران اعلام ميكنم كه علت اصلي خاموشيهاي امسال فقط خشكسالي است.»
پرويز فتاح كه در برنامه ويژه خبري شبكه يك سيما سخن ميگفت، در پاسخ به اينكه سهم تحريمهاي تجاري در افزايش خاموشيها چه بوده است؟ گفت: تحريمها تاثيري در توليد برق نداشته است و اينكه اعلام ميشود خاموشيها به دليل تحريم به وجود آمده است، درست نيست چرا كه به اندازه كافي قطعه نيروگاهي تامين شده است.
وزير نيرو در مورد تغيير ساعت يا عدم تغيير ساعت براي صرفهجويي برق اظهار داشت: رشد 8درصدي مصرف برق در سالجاري نشان ميدهد كه تغيير ساعت هم چندان در كاهش مصرف برق نميتواند مفيد و موفق باشد.
فتاح در خصوص وضعيت قطعي برق ماه رمضان گفت: سعي بر اعمال نكردن خاموشي در سحر و افطار است.
لايحه، پيشنهاد يا طرح تحول؟
به گزارش خبرنگار ما در همين حال پيش از اين وزير نيرو در گفتوگو با خبرنگاران به مناسبت هفته دولت گفت: تعرفههاي جديد برق تهيه و به دولت ارائه شده است كه حاكي از افزايش قيمت است.
سيدپرويز فتاح اظهار داشت: براساس برنامه چهارم توسعه وزارت نيرو تعرفههاي جديد برق را تهيه و به دولت ارائه كرده است كه اين تعرفهها حاكي از افزايش قيمت برق خواهد بود.
وي درباره اينكه چه وقت تعرفههاي تهيه شده از سوي وزارت نيرو را به مجلس تقديم خواهد كرد، گفت: مطمئنا دولت ميخواهد بحث هدفمند كردن يارانهها را مشخص و سپس تعرفههاي جديد را به مجلس تقديم كند.
اين در حالي است كه وزير نيرو در برنامه تلويزيوني در پاسخ به دلايل تصميم اين وزارتخانه در خصوص ارائه لايحهاي براي افزايش قيمت برق گفت: «پيشنهاد افزايش قيمت برق مربوط به سال جاري نبوده و فقط جهت اطلاع عموم در خصوص قيمت واقعي توليد برق مطرح شده است» به گزارش خبرنگار ما، هم اكنون به طور دقيق، مشخص نيست كه آيا وزارت نيرو لايحهاي براي افزايش قيمت برق به مجلس ارائه ميكند يا خير؟ يا اگر بحث افزايش قيمت برق در دولت مطرح است،اين به منظور تدوين لايحهاي براي افزايش قيمت برق است، يا جهت اطلاع عموم؟ از سويي آيا اطلاع عموم و آشنايي مردم با قيمت واقعي برق نيازمند تدوين لايحه از سوي دولت است؟!
اگر پيشنهاد افزايش قيمت حاملهاي انرژي (از جمله برق) در طرح تحول اقتصادي مطرح ميشود، ديگر چه نيازي به لايحهاي جداگانه است؟ اگر پيشنهاد لايحه افزايش قيمت برق جهت اطلاع مردم است كه مشتركان پيش از اين از طريق فيش يا قبض برق، نسبت به ارقام و مبالغ واقعي قيمت برق آشنا شدهاند؟ به هر ترتيب پرسشهاي جدي در خصوص نحوه اطلاعرساني وزارت نيرو و وزير نيرو در خصوص افزايش يا عدم افزايش قيمت برق يا پيشنهاد لايحه آن وجود دارد كه نيازمند شفافسازي است. آن سوتر نمايندگان مجلس در كميسيون انرژي ديدگاه متفاوتي دارند. سيد علي ادياني راد نماينده قائمشهر و سوادكوه و مخبر كميسيون انرژي مجلس در پاسخ به خبرنگار «دنياي اقتصاد» مبني بر طرح وزارت نيرو براي افزايش قيمت برق گفت: وزارت نيرو و دولت اجازه افزايش قيمت برق را ندارند و اگر بخواهند اين كار صورت بگيرد بايد در قالب يك لايحه به مجلس ارائه دهند.وي ادامه داد: وزارت نيرو چندي قبل بحث فروش 16توماني برق در مقابل هزينه 77توماني كه براي توليد يك كيلووات ساعت برق براي دولت به همراه دارد را مطرح كرد و اگر بخواهد يارانه برق را حذف كند، قيمت برق 5برابر ميشود اما با توجه به بودجه سال 87 چنين اتفاقي نخواهد افتاد ضمن اينكه مجلس بايد در اين خصوص تصميمگيري كند.
مخبر كميسيون انرژي در پاسخ به سوالي كه در قالب طرح تحول اقتصادي قيمتهاي حاملهاي انرژي بايد واقعي شوند اظهار داشت: هدف دولت از اجراي طرح تحول اقتصادي منطقي شدن رابطه هزينه و مصرف است. اما بنا به توصيه مقام معظم رهبري اجراي اين طرح بايد همراه با بحثهاي كارشناسي باشد تا عوارض ناشي از واقعي شدن قيمتها به مردم آسيب نرساند.
كمبود سوخت زمستاني
وي در مورد مساله تامين سوخت در زمستان امسال يادآور شد: احتمال كمبود سوخت به خصوص گاز در زمستان امسال وجود دارد مگر اينكه وزارت نفت تدبيري جدي بيانديشد و ميزان ذخيرهسازي گاز خود را افزايش دهد.
ادياني راد ادامه داد: حتي اگر فاز 9 و 10 پارس جنوبي هم وارد مدار شوند باز احتمال كمبود گاز در زمستان وجود دارد. البته با توجه به توافق ايران با تركمنستان براي افزايش واردات گاز از اين كشور و كاهش سوخت گاز نيروگاههاي حرارتي و جايگزيني سوخت مازوت و گازوئيل كمبود گاز در زمستان امسال كمتر از سال گذشته خواهد بود.
وي به جلسه كميسيون انرژي در بعدازظهر دوشنبه و سهشنبه جاري اشاره كرد و گفت: در اين نشستها هيچ يك از مسوولان وزارت نفت، نيرو و انرژي اتمي دعوت نيستند و كميسيون به بررسي كارشناسي اولويتهاي كاري خود خواهد پرداخت.
وي افزود: از آنجايي كه كميسيون انرژي ميخواهد نظارت جدي مجلس را بر روي قراردادهاي نفتي و گازي اعمال كند تهيه فرصتي كه نظارت مجلس را منطقي و كارشناسيتر كند از جمله محورهاي جلسات اخير كميسيون انرژي است. از سوي ديگر، ناصر سوداني، نايبرييس دوم كميسيون انرژي و نماينده مردم اهواز معتقد است: افزايش قيمت برق و ساير حاملهاي انرژي بر اساس برنامه پنجساله بايد صورت بگيرد، اما به اين صورتي كه وزارت نيرو ميخواهد قيمت برق را افزايش دهد، مورد توافق مجلس نخواهد بود.نايبرييس دوم كميسيون انرژي با بيان اين مطلب به دنياياقتصاد گفت: افزايش يك باره قيمت برق به طور قطع داراي آثار منفي و تبعات نامباركي خواهد بود. چون كساني كه سبد زندگي خود را بر اساس قيمتهاي فعلي تنظيم كردهاند، افزايش ناگهاني قيمت برق شوكي بر امور معيشتي آنها وارد ميكند.وي ادامه داد: طبقات آسيبپذير جامعه كه معمولا تعداد اعضاي خانواده آنها از حد متوسط بالاتر است، قطعا هزينههاي بالايي متوجه آنها خواهد شد.بنابراين اعضاي كميسيون مجلس نسبت به اين موضوع موضع خواهند گرفت.
افزايش چند برابري؟ خير!
سوداني ضمن تاييد پايين بودن نرخ بهاي برق اظهار داشت: ما متوجه هزينههاي سنگين صنعت برق هستيم و قبول داريم كه نرخ بهاي برق در ايران پايين است اما ايجاد تعادل بين هزينهها با افزايش چند برابر برق غيرمعقول است، مگر اينكه يارانهاي به صورت مستقيم به اقشار آسيبپذير جامعه پرداخت شود.وي ادامه داد: صنعت برق ايران بايد توسعه يابد، اما با افزايش يكباره قيمت برق مجلس موافق نيست. وي در پاسخ به اين سوال كه خسارات ناشي از كمبود برق چقدر است؟ توضيح داد: در مورد خسارات ناشي از خاموشيها آماري وجود ندارد و از آنجايي كه بخشهاي مختلفي چون صنايع بزرگ، كشاورزي و كالاهاي اساسي مردم از خاموشيها خسارت ديدهاند، بايد با كمك وزارت صنايع و معادن، سازمان برنامه و بودجه و وزارت جهاد كشاورزي خسارت ناشي از خاموشي برآورد شود.
اميدواريم پيشبينيها درست باشد
سوداني در خصوص تامين گاز زمستان نيز گفت: وزير نفت و شركت ملي گاز به ما اين اميد را دادهاند كه در زمستان امسال كمبود گاز نخواهيم داشت. البته اين يك پيشبيني است و اميدواريم در عمل «درست از آب در بيايد.» حميدرضا كاتوزيان، رييس كميسيون انرژي مجلس هم به خبرنگار گروه انرژي ميگويد: يكي از دلايل افزايش مصرف انرژي در ايران پايين بودن قيمت انرژي در مقايسه با قيمتهاي جهاني است. حميدرضا كاتوزيان نماينده مردم تهران و رييس كميسيون انرژي مجلس با بيان اين مطلب گفت: يكي از راههايي كه باعث كنترل مصرف ميشود، بحث واقعي كردن قيمت حاملهاي انرژي است، اما افزايش قيمتها بايد با يك شيب ملايم و طي يك برنامه بلندمدت صورت بگيرد.
كاتوزيان با بيان اين مطلب كه اگر اين كار صورت نگيرد نميتوانيم پاسخگوي نياز كشور باشيم، افزود: در واقع ما نميتوانيم به وزارت نيرو در مورد كمبود عرضه برق فشار وارد كنيم، در حالي كه هيچ كنترلي بر روي مصرف نداريم. رييس كميسيون انرژي ادامه داد: از بين حاملهاي انرژي ما تنها توانستهايم با اجراي طرح سهميهبندي بنزين مصرف اين فرآورده را به حدود 70ميليون ليتر در روز برسانيم يا با عرضه گازوئيل با كارت هوشمند و اجراي طرح سهميهبندي آن در آينده مصرف اين دو فرآورده را كنترل كنيم، اما مشكل اصلي قيمت پايين اين فرآوردهها است. كاتوزيان افزود: تنها قيمت حمل گازوئيل تا جايگاهها 35تومان به ازاي هر ليتر تمام ميشود، اين در حالي است كه قيمت عرضه اين فرآورده 16تومان است.
وي با بيان اينكه ضرركننده اصلي از قيمت پايين حاملهاي انرژي خود مردم هستند، اظهار داشت: در حال حاضر پولي كه بايد صرف توسعه كشور شود صرف پرداخت يارانه به سوخت ميشود و از آنجاكه پولي براي توسعه كشورباقي نمي ماند، ضرركننده اصلي در آينده خود مردم و نسلهاي آينده خواهند بود. وي در پاسخ به اين سوال كه واقعي كردن قيمت تبعات سنگيني براي مردم به دنبال دارد، اظهار داشت: بالا بردن قيمت بايد با شيب مناسبي صورت گيرد و علاوه بر اين يارانه انرژي تنها بايد به دهكهاي آسيبپذير جامعه آن هم به صورت هدفمند پرداخت شود. در واقع پرداخت يارانه به صورت مستقيم منجر به افزايش نقدينگي و بالارفتن نرخ تورم ميشود كه بايد به شكلي غيرمستقيم آن را پرداخت كرد.
خسارت سنگين بخش صنعت
كاتوزيان در مورد خسارات وارده به بخشهاي مختلف متاثر از خاموشيها در سالجاري گفت: در خصوص خسارات ناشي از خاموشيها وزارت نيرو آماري را ارائه نكرده است، اما هم به بخش صنعت و هم به بخش خانگي خسارات سنگيني وارد شده است.
وي افزود: در رابطه با بحث خاموشيها كميسيون انرژي جلسات متعددي با وزارت نيرو داشته و در اين هفته نيز جلسهاي با مسوولين وزارت نيرو و قوه مقننه خواهيم داشت. رييس كميسيون انرژي در مورد تامين گاز در زمستان امسال يادآور شد: موضوع تامين سوخت در زمستان امسال در حال پيگيري است و به زودي جلسهاي با مسوولين وزارت نفت در حضور آقاي لاريجاني، رييس مجلس خواهيم داشت و اين موضوع را پيگيري ميكنيم.
دوشنبه 11 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 132]