تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 15 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):خانه اى كه در آن قرآن فراوان خوانده شود، خير آن بسيار گردد و به اهل آن وسعت داده ش...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1825967498




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

مراتب قیامت در تفکر صدرالمتألهین


واضح آرشیو وب فارسی:سایت دانلود رایگان: مراتب قیامت در تفکر صدرالمتألهین



در مقاله پیشین قیامت از نظر ملاصدرا را بررسی نموده و بیان کردیم که قیامت از دیدگاه صدرالحکما دارای مراتبی است که بر مراتب وجودی انسان منطبق است به طوری که آیات قیامت بر همین مبنا تفسیر می‌شود. به بیان دیگر در تفسیر فلسفی صدرایی دیگر از نگاه زمانمند و مبتنی بر وقت و زمان به مسأله قیامت خبری نیست بلکه قیامت هر نفسی با توجه به اشتداد وجودی او برپا می‌شود و با گذر از هر مرتبه وجودی قیامت دیگری را از سر می‌گذراند. بر همین اساس مراتب قیامت که برای هر نفسی به طور جداگانه در قوس صعود متحقق خواهد شد عبارتست از:
- قیامت صغری
- قیامت وسطی
- قیامت کبری
که ما در ادامه ضمن تبیین و شرح هر یک از این مراتب تفسیر ملاصدرا از آیات قیامت را مورد ارزیابی قرار خواهیم داد.
با از دست دادن بدن مادی قیامت صغری برای انسان متحقق می‌گردد آنچنان که در حدیث نبوی می‌فرماید:«من مات فقد قامت قیامته» ؛ هرکس که بمیرد قیامتش برپا می شود.


1- قیامت صغری


اولین مرتبه قیامت با موت طبیعی و مرگ بدن جسمانی متحقق می‌گردد که این مرتبه قیامت صغری خوانده می‌شود یعنی صعود از ماده و جسم و رسیدن به مرتبه ملکوت صوری و عالم مثالی.(1) به عبارت دیگر با از دست دادن بدن مادی قیامت صغری برای انسان متحقق می‌گردد آنچنان که در حدیث نبوی می‌فرماید:«من مات فقد قامت قیامته» ؛ هرکس که بمیرد قیامتش برپا می شود. (2)
در واقع دنیا نقص است و آخرت تمام و کامل و از این رو حکمت موت در همین است که به واسطه ورود به آخرت و گذر از دنیای مادی کمال شایسته برای هر نفسی حاصل شود. ملاصدرا در مطلع سابع تفسیر سوره جمعه این مطلب را چنین بیان می‌دارد که «یجب بمقتضی جوده تعالی و رحمته اکمال کل ناقص بکماله اللائق بحاله»؛ کامل کردن هر ناقص برای رسیدن به کمال شایسته اش برخداوند متعال واجب است زیرا او دارای جود و رحمت بی کران است.(3) بدین معنی که هر نفسی بواسطه موت و قیامت صغری در مسیر تحقق کمال وجودی شایسته خود حرکت می‌کند. یعنی روح انسان با از دست دادن بدن جسمانی‌اش از کالبد مادی‌اش خارج می‌شود و در قالب مثالی قرار می‌گیرد که مرتبه میان ماده و تجرد عقلانی است و از این رو از مرتبه مادی بالاتر است. به همین دلیل کسی که موت را دوست دارد علامت تکامل و معرفت اوست چرا که در قوس صعود رو به سوی بالا و مرتبه برتر کمالی دارد.(4) در مقابل، همراهی با اهل دنیا و دل سپردن به مادیات و امور دنیوی سبب فرار از موت است. به همین دلیل معرفت احوال مرگ و یاد آنها از بزرگترین عبادات شمرده شده است. چون به واسطه غفلت از آن نفس دچار حجابی است که اعظم حجب محسوب می‌شود.(5)
در تفسیر فلسفی صدرایی دیگر از نگاه زمانمند و مبتنی بر وقت و زمان به مسأله قیامت خبری نیست بلکه قیامت هر نفسی با توجه به اشتداد وجودی او برپا می‌شود و با گذر از هر مرتبه وجودی قیامت دیگری را از سر می‌گذراند.


آنچنان که در حدیثی نبوی داریم: «ان هذه القلوب تصدء کما تصدء الحدید و جلائها ذکر الموت و تلاوه القرآن»؛ همانا قلب‌ها همانند آهن زنگ می‌زنند و جلای آن یاد مرگ و تلاوت قرآن است.(6)
بر همین اساس با خروج روح از بدن انسان و بر پا شدن قیامت صغرای او (7) آسمانش که قوای مغزی اوست شکافته می‌شود (8) و ستارگان آن یعنی قوای مدرکه‌اش فرو می‌ریزند و از کار می‌افتند (9) و خورشید قلبش که منبع قوای غریزی اوست تاریک می‌شود (10)و در بدنش که زمین وجودش است زلزله‌ای رخ می‌دهد (11) و استخوانهایش که کوه‌های آنند مت***** می‌شود (12)و حیوانات وحشی که قوای محرکه بخصوص قوه غضبیه اویند، گردآورده می‌شوند .(13)
در واقع همه نفوس مادام که در دنیا هستند به حسب نشأه دوم و ملکوت صوری‌شان بواسطه اعمال نیک یا بد در حال بالا رفتن و صعود در قوس تکامل و یا پایین آمدن از آن می‌باشند که ظهور این حالات و بر طرف شدن پرده از آنها برای تمامی خلائق تا وقتی انسان در نشأه دنیوی است حاصل نمی‌شود بلکه با بر پایی قیامت صغری و مرگ آن شخص تحقق می‌یابد.(14)
َاز این روست که تا وقتی انسان در دنیاست متوجه طی مراتب قیامت نیست و با مرگ و مفارقت از بدن جسمانی بدان آگاه می‌شود: «الناس نیام فإذا ماتوا انتبهوا»؛ مردم در خوابند هنگامی که می میرند آگاه می شوند. بنابراین نفس با برپایی قیامت صغری از وضعیت وجودی خود آگاه و مطلع می‌شود و برای تحقق مرتبه بعدی قیامت که قیامت وسطی نام دارد آماده می گردد .
ادامه دارد...

پی نوشت ها:
1. صدرالدین شیرازی، محمد، مفاتیح الغیب، ص 353
2. مجلسی، محمدباقر، بحار الانوار، ص7
3. صدرالدین شیرازی، محمد، تفسیر سوره مبارکه جمعه،ص 252
4. صدرالدین شیرازی، محمد، مفاتیح الغیب، ص 210
5. همان، ص 188
6. پاینده، نهج الفصاحه، ص 539
7. صدرالدین شیرازی، محمد، ،اسرار الآیات، ص 95
8. إذا السماء انفطرت (انفطار/1)
9. و ذا الکواکب انتثرت(انفطار/2)
10. إذا الشمس کورت (تکویر/1)
11. إذا زلزلت الارض زلزالها (زلزال/1)
12. کلا إذا دکت الارض دکاً دکاً (فجر/21)
13. و إذا الوحوش حشرت(تکویر/5)
14. صدرالدین شیرازی، محمد، تفسیر سوره مبارکه واقعه، ص 138





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: سایت دانلود رایگان]
[مشاهده در: www.freedownload.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 223]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن