واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: فرزاد اديبي:با تايپوگرافي مفاهيم معنوي بهتر تصويرسازي ميشود
گروه هنر: تايپوگرافي بستر مناسبي است براي تصويرسازي مفاهيمي كه بيشتر ذهني است تا عيني.
«فرزاد اديبي» گرافيست در گفتوگو با خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا) با بيان مطلب فوق گفت: تايپوگرافي(حروف نگاري) از زماني آغاز شد كه بشر شروع به نوشتن كرد، چرا كه نوشتن را هم ميتوان تصويرگري علائم نمادين و قراردادي دانست. اگر چه نسلهاي مختلف تعريفهاي مختلفي از تايپوگرافي دارند.
وي افزود: تايپوگرافي امروز كه بعد از موج نو مطرح در اروپا اتفاق افتاد، در كار طراحان نسل پنجم بيشتر نمود پيدا كرده، بهگونهاي كه كمكم تصوير به كناري رفته و نوشته جايگزين آن شده، يعني تصوير به نوعي كمرنگ شده است.
داور تايپوگرافي علت مورد توجه واقع شده تايپوگرافي را در اين دانست كه با نوشته ميتوان مفاهيم غامض غير تصويري مثل مفاهيم معنوي را تصوير كرد.
وي تصريح كرد: اگر ما بخواهيم تصويرسازي كنيم، تصوير بايد شكلي داشته باشد، اما با نوشته ميتوان هر مفهومي را رساند، بنابراين با تايپوگرافي مفاهيم معنوي بهتر تصويرسازي ميشود.
مدرس دانشگاه تهران درباره جامعيت موضوعي تايپوگرافي گفت: اين رويكرد بخشي از گرافيك محسوب ميشود كه ميتواند هر مفهومي را تصوير كند، البته بهگونهاي كه بتوانيم هم آن را به عنوان يك پديده تصويري ببنيم و هم آن را بخوانيم.
اين طراح گرافيك در توضيح بيشتر گفتههايش اذعان كرد: تايپوگرافي بستر مناسبي است براي تصويرسازي مفاهيمي كه بيشتر ذهني است تا عيني. ميتوان از ماه عكس گرفت يا طرح آن را كشيد و حتي در عرصه تايپوگرافي با آن برخورد كرد، اما نميتوان از روح عكس گرفت و تصوير و طرحي از آن داشت در حالي كه ميتوان آن را به انواع مختلف نوشت. منظورم اين است كه با تايپوگرافي ميتوان بعضي از ذهنيتها را به راحتي به عينيت تبديل كرد.
اديبي درباره تفاوت كارهاي ارايه شده در نمايشگاه «اسماءالحسني» خاطرنشان كرد: خدا همه جا هست، براي همه آشناست و همه يعني همه سنها، جنسها، رنگها و نژادها. در اين نمايشگاه نيز بعضي از كارها به راحتي با خدا ارتباط برقرار كرده است، در حالي كه كارهاي پيچيده نيز در همان پيچيدگيها حس و حال خودش را دارد.
مدرس دانشگاه سوره كه تا به حال طراحي جلد كتابهايي زيادي را به عهده داشته است، اضافه كرد: خدا اسمهاي مختلفي دارد كه هم ساده است و هم پيچيده، مثلا خدا هم جبار است و هم رحمان.
عضو هيات داوران نمايشگاه اسماءالحسني در ادامه صحبتهايش افزود: من با ديدن آثار نائيف(هنري كه از روي سادگي به وجود ميآيد نه با مهارت و بعد از تعليمديدن) و عاميانه به ياد داستان موسي و شبان ميافتم. خدايي كه موسي ميشناسد با خداي شبان متفاوت است. با توجه به اين داستان مولانا ميتوان خدا را از چشم همه ديد.
او ويژگي كار گرافيكي را در جذابيت و نو بودن آن دانست و ادامه داد: وقتي بگوييم همه يك جور بنويسند، اين كار ما مانند به وجود آوردن يك قانون خوشنويسي ميشود در حالي كه هنر گرافيك اين قانون را نميپذيرد. از سوي ديگر ارتباط بين قالب و مفهوم اتفاقي است كه بايد در هنر گرافيك همواره مورد توجه قرار گيرد.
اديبي در پايان گفتوگوي خود درباره چگونگي تعريف ساختار در تايپوگرافي گفت: تايپوگرافي ابزاري در دست طراح است تا بتواند آنچه را كه در ضميرش است، بيان كند. من در حال حاضر نميتوانم بگويم كه در سال آينده چه اتفاقي ممكن است بيفتد، شايد آن زمان اثري را ببينم و از اينكه خدا در اين اثر به آن شكل ديده شده است، شگفتزده شوم.
سه شنبه 5 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 491]