تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 12 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):سكوت مؤمن تفكر و سكوت منافق غفلت است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1837018562




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

باتوجه به رويكرد حكماى مشاء مسلمان نسبت به هنر اسلامى ماهيت هنر اسلامى


واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: باتوجه به رويكرد حكماى مشاء مسلمان نسبت به هنر اسلامى ماهيت هنر اسلامى
[هادى ربيعى- عضو فرهنگستان هنر]

آن جا كه سخن باز مى ماند، هنر آغاز مى شود. فارابى- فى تاُليف و التناسب مسئله ماهيت هنر اسلامى و تبيين ويژگى هاى مختلف آن از جمله وجوه معنا شناختى، وجود شناختى، معرفت شناختى و ارزش شناختى هنر اسلامى دير بازى است كه انديشمندان و صاحبان خرد و هنر را به خود مشغول داشته است.
امر محورى در فلسفه مشاء تكيه بر استدلال و اعتبار عقل است.اين فلسفه منسوب به ارسطو است و مشائيان حكمايى هستند كه تابعان ارسطو محسوب مى شوند؛ از جمله آنان مى توان به كندى، ابونصر فارابى، ابن سينا، ابن طفيل و ابن رشد اشاره كرد.
در آثار فيلسوفان مشائى مسلمان، بيش از ساير فيلسوفان مسلمان به مباحث هنرى بر مى خوريم، چرا كه هر يك از آنان چندين كتاب و رساله در مورد هنرها و مسائل مربوط به آنها دارند.
بنا به رويكرد فيلسوفان مشائى مسلمان، از جمله ويژگى ها و مشخصات هنر اسلامى كه بيانگر ماهيت متمايز آن است، مى توان به جايگاه و ارتباط ويژه تخيل و تعقل در فرآيندهاى آفرينش و ادراك اثر هنرى، نقش هنر اسلامى در ارتقاى كمالات انسانى و جنبه تربيتى آن، توجه به امر مورد محاكات در اين هنر، كاركردها و ويژگى هاى معرفتى هنر، جايگاه خاص الهام هنرى و لذت متعالى اشاره كرد.
شايد بتوان گفت اصلى ترين ويژگى هنر اسلامى نحوه تخيل اثر هنرى است.
از ديد اين فيلسوفان، تخيلى مقبول است كه حاصل قوه متفكره يا به عبارت ديگر معقول باشد. به طورى كه مى گويند هنگامى اثرى زيبا و قابل توجه است كه ميان قوه متخيله و قوه ناطقه-عقل- نسبتى وجود داشته باشد.
فيلسوفان مشاء در بحث از زيبايى و زيبايى محسوس از زيبايى هاى هنرى، اصوات موسيقى، تابلوهاى هنرى و حتى زيبايى هاى مادى نام برده اند.براى مثال ابن سينا در رساله فى ماهيه العشق بحثى در باب زيبايى هاى محسوس دارد كه زيبايى جسمانى و آثار هنرى را نيز شامل مى شود.
اين انديشمند بزرگ مشائى همچنين در نمط نهم اشارات كه به مبحث سير و سلوك عرفانى اختصاص دارد،اثر هنرى بدست آمده ازتخيل همراه با تعقل را يكى از عوامل مؤثر در مراحل سلوك انسان سالك مى داند و در ادامه اين بحث سه هدف اصلى را براى دستيابى به حقيقت بر مى شمرد؛ اين عوامل عبارتند از: دورى از هر آنچه غير خداست و رجحان خداوند متعال بر تمامى امور و مطيع نمودن نفس اماره بر نفس مطمئنه.
شيخ الرئيس براى محقق شدن عامل آخر نيز شرايطى ذكر مى كند؛ شرط اول عبادت مقارن با فكر، دومين شرط آهنگ ها و شرط آخر كلام واعظ -پند دهنده- است. نكته قابل توجه اين است كه در كنار عاملى چون عبادت، موسيقى قرار مى گيرد.
به گفته خواجه نصيرالدين طوسى، تأثيرگذارى اصلى موسيقى در اين جا به علت وجود نسبت هاى متناسب و هماهنگ در آن است كه نفس انسان را دچارتحير و شگفتى و سپس بندگى و عبادت حق تعالى مى كند. پس همانطور كه پيش تر نيز ذكر شد،عامل اصلى در ماهيت هنر اسلامى- مشائى، پيوند ميان تخيل و تعقل است.
اهميت طرح بحث هنر از سوى فيلسوفان مشائى تا بدان جاست كه امبرتواكو-متفكر و دانشمند ايتاليايى- در رساله خود كه به بحث از نظريات فيلسوفان هنرقرون وسطى مى پردازد، از ميان فيلسوفان مسلمان تنها به ابن سينا و دوبار به او ارجاع مى دهد و هر دو ارجاع او به قوه متخيله است. در واقع قوه متفكره ـ ناطقه ـ است كه در باب هنر مورد توجه قرار مى گيرد.
آنجا كه خيال پردازى انسان تحت حمايت قوه عقل قرار مى گيرد ماهيت مشائى اين قوه بيشتر خود را به ما مى نماياند.كلام آخر و نتيجه اين بحث اين است كه اثر هنر اسلامى اثرى برخوردار از زيبايى و موجد لذت است، زيبايى با خير تناسب و تساوق دارد، و از آنجا كه خداوند خير مطلق و زيبايى بى حد و حصر است، پيداست كه چنين اثر هنرى ره به بالا مى برد.
به تعبير ابن سينا، شايسته است كه براى مطيع كردن نفس اماره نسبت به نفس مطمئنه و انجذاب تخيل و توهم از جانب مادون به جانب قدسى علاوه برعبادت همراه با تفكر، به الحان و آهنگ ها نيز گوش سپرده شود.
* مكتوب حاضر متن ويرايش و تلخيص شده سخنرانى هادى ربيعى با عنوان «رويكرد حكماى مشاء مسلمان نسبت به هنر اسلامى» است كه درتاريخ ۱۵ مردادماه در مركز هنرپژوهى نقش جهان وابسته به فرهنگستان هنر ايراد شد.
 سه شنبه 5 شهريور 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[مشاهده در: www.iribnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 89]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن