واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: سياست - اصرار نمايندگان بر عزل مشايي
سياست - اصرار نمايندگان بر عزل مشايي
اعظم ويسمه:اظهارات بحثبرانگيز اسفنديار رحيممشايي معاون احمدينژاد درباره دوستي ملت ايران با مردم اسرائيل اگرچه انتقادات شديدي را در مجلس و جامعه سياسي كشور بهدنبال داشته است اما در اين ميان رئيس دولت نهم و معاونش ترجيح دادهاند با سكوت و بيتوجهي به اعتراضات از كنار اين موضوع بگذرند. با اين حال مواضع مشايي آنقدر چالشانگيز بوده است كه با گذشت بيش از 10 روز از طرح آن واكنشهاي منفي همچنان ادامه دارد و رنگ برخورد جدي با رئيس دولت نهم را به خود گرفته است.
اگرچه همزمان با انعكاس اظهارات مشايي در مجلس زمزمههايي مبني بر طرح سوال از احمدينژاد مطرح شد اما اظهارات محمدرضا باهنر نايب رئيس دوم مجلس به عملياتي شدن اين احتمال قوت بخشيد. نايب رئيس دوم مجلس كه از چهرههاي تاثيرگذار در پارلمان است شنبه شب در جلسه پرسش و پاسخي كه در مجمع اسلامي دانشجويان دانشگاه آزاد مشهد برگزار شد رسما به دولت و رئيس آن پيغام فرستاد «اگر دولت و رئيسجمهور فكري در حد تعويض آقاي مشايي نكند احتمال دارد اصطكاك ايجاد شود. ما ميترسيم در اين مسئله خداي نكرده اگر قرار باشد دولت مقاومت كند، دعوا شود.» باهنر البته آن گاه به سخنان خود رنگ و بوي تهديد و هشدار داد كه با تاييد اصرار جمعي از نمايندگان براي تهيه طرح سوال از رئيسجمهور تاكيد كرد: «مشايي نبايد ديگر معاون رئيسجمهور باشد، چرا كه به لحاظ سياسي صلاحيت ندارد. منافع و مصالح كشور را فداي دعواها و خودخواهيها نخواهيم كرد. به عنوان نمونه يك تعداد از نمايندهها اصرار دارند كه اگر اين اتفاق نيفتد ما از رئيسجمهور سوال ميكنيم چرا كه سوال از رئيسجمهور جزء حقوق مجلس است.»
نايب رئيس مجلس تصريح كرد: «البته تا به حال بعد از پيروزي انقلاب اسلامي اين اتفاق نيفتاده است و هيچ مجلسي از هيچ رئيسجمهوري سوال نكرده است. اما اگر 75 نفر از نمايندگان امضا كنند طبق قانون اساسي سوال رسمي ميشود و رئيسجمهور مكلف به پاسخگويي است و تعدادي از نمايندگان دنبال اين كار هستند و ما هم كه در مديريت مجلس هستيم تلاش ميكنيم تا قبل از اين اتفاق، مشكل حل شود و به جاهاي باريك كشيده نشود. اما بايد توجيهي داشته باشيم و بتوانيم نمايندگان را قانع كنيم، طبيعي است كه دولت بايد اقداماتي را انجام دهد كه باعث نشود مجلس به ما فشار بياورد كه البته اگر هم اصرار كنند طبق آييننامه مكلف به عمل هستيم.» انتقادات به رحيممشايي از زماني آغاز شد كه رئيسسازمان ميراث فرهنگي يكبار ديگر با تاكيد بر مواضع پيشين خود مردم اسرائيل را دوست ملت ايران توصيف كرد و گفت: براي هزارمين بار و قويتر از گذشته اعلام ميكنم كه ما با ملت اسرائيل دشمني نداريم. پس از اين اظهارات اعضاي كميسيون فرهنگي مجلس مشايي را به مجلس فراخواندند تا او درباره اظهارات خود توضيح دهد اما معاون احمدينژاد به گفته علي مطهري در كميسيون فرهنگي نيز بر مواضع خود تاكيد كرد و حاضر به عقبنشيني درباره انتقادات نشد. در همان روز 200 نماينده مجلس با صدور بيانيهاي اعلام داشتند «مشايي صلاحيت قرار داشتن در مسووليتي همچون معاونت رئيسجمهور را ندارد و او حق ندارد از جايگاه معاونت رئيسجمهور اين موضع ذليلانه و حقيرانه را اتخاذ نمايد». پاسخ احمدينژاد به اين بيانيه و درخواست بركناري مشايي اين بود كه «دولت وقت خود را با پاسخ دادن به موجسازيهاي سياسي تلف نميكند.» در چنين شرايطي محمدرضا باهنر اعلام كرده است: پشت پرده و روي پرده مسئله مشايي هر چه بوده، كار بيربطي است و معتقديم مشايي هم بايد عذرخواهي كند و هم بايد برود.» به گفته نايب رئيس مجلس بعضي از رفتارها در دولت اصولگراي نهم خيلي قابل توجيه نيست.
از يك طرف مثلا آقاي رئيسجمهور در سخنرانيها ميگويد اسرائيل بايد از بين برود و هولوكاست مطرح ميشود و از طرفي آقاي مشايي ميگويد ملت اسرائيل با ما دوست است كه اين دو با هم نميخواند، نه آن افراط و نه اين تفريط و بايد يك حركت متعادل وجود داشته باشد. وي افزود: مجلس از لحاظ حقوقي با معاون رئيسجمهور نميتواند كار خاصي انجام دهد، ولي از اهرمها و فشارهاي سياسي خودمان استفاده ميكنيم تا اين اتفاق تكرار نشود و هر كسي بداند در حد حق و مسووليت خودش و در چارچوب سياستهاي راهبردي نظام بايد اظهارنظر كند.
روحالله حسينيان از ديگر نمايندگاني است كه ميگويد: «مشايي به دليل اظهاراتش بايد از مردم عذرخواهي كند.» حسينيان كه از نمايندگان طيف حامي دولت در مجلس شناخته ميشود، گفته است: «تيم فرهنگي مجلس تصميم داشت نتيجه جلسه خود با رحيممشايي را از طريق يك بيانيه به اطلاع مردم برساند اما بعدا مشايي اعلام كرد كه شخصا با صدور يك بيانيه مطالب خود را تصحيح خواهد كرد.» حسينيان البته اشارهاي به اين اظهارات مشايي كه «حرفهايي كه بنده ميزنم عين آموزههاي ديني است، هر كس شك دارد براي بحث صد ساعته آمادهام» نداشته اما گفته است «حرفهاي مشايي احتياجي به مناظره ندارد». او تصريح كرد: «دولت و ملت اسرائيل هر دو از نظر ما غاصبند و اين موضوع آنقدر واضح است كه هيچ نيازي به مناظره ندارد.» تعطيلات تابستاني دو هفتهاي نمايندگان در اوج انتقادات و اعتراضات به اظهارات مشايي موجب شد تا تصميم جمعي از سوي پارلمان در برخورد با رئيس سازمان ميراث فرهنگي و احضار احتمالي احمدينژاد به مجلس يا تهيه طرح سوال از رئيسجمهور صورت نگيرد، با اين حال اسماعيل كوثري نماينده تهران گفته است «پس از پايان تعطيلات مجلس، نظر جمعي نمايندگان نسبت به اظهارات مشايي اعلام خواهد شد». كوثري به ايلنا تاكيد كرده است: اگر چه پيش از تعطيلات مجلس با ارائه بيانيهاي خطاب به رئيسجمهور نسبت به سخنان رحيممشايي مبني بر اعلام دوستي با ملت اسرائيل اعتراض كرديم اما در حال حاضر باز هم منتظر پايان اين تعطيلات هستيم تا بار ديگر نظر جمعي مجلس را فارغ از اظهارنظرهاي فردي نمايندگان، اعلام كنيم.
دوشنبه 4 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 176]