واضح آرشیو وب فارسی:قدس: قدس از وضعيت برخورد سعوديها نسبت به زائران ايراني گزارش مي دهد؛ حج و زيارت؛ برخورد سعودي ها خادمانه نيست!
* محمدرضايي
«خادم حرمين شريفين» پر ارزش ترين لقبي است كه دولتمردان سعودي در فرآيند پذيرش زائران حرم امن الهي و حرم نبوي به خود
اختصاص داده اند و مدعي هستند كه خادم زائران اين قطعه آسماني زمين هستند، اما...
واقعيت اما حكايت از اين دارد كه طي ماههاي اخير و حتي سالهاي گذشته به دلايل مختلف برخوردهاي مأموران سعودي و نيز برخي از وهابيان افراطي با زائران ايراني، به ويژه زائران شيعه مذهب روند تدافعي گرفته و در ادامه نارضايتيهاي زيادي را در ميان معتمرين و حجاج اعزام شده به سرزمين حجاز به دنبال داشته است.
مزاحمتهايي كه در دوره اخير گزارش شده شامل انگشت نگاري اجباري از زائران، اسكن چشم و مردمك آنان، جلوگيري از زيارت حرمين شريفين و استفاده از كتابهاي دعا ونيز الزام زائران به دريافت بسته هاي تبليغاتي آيين وهابيت كه باعث موضعگيري و هشدار برخي از مراجع عظام تقليد كارشناسان حوزه حج و زيارت و برخي از زائران شده كه متأسفانه تاكنون بي نتيجه بوده است.
برخورد سعودي ها غيرقابل تحمل است
از سوي وزارت حج عربستان دستورالعملي به فرودگاههاي جده، رياض، مدينه و ساير مبادي ورودي اين كشور ارسال شده كه براساس آن مسؤولان گمركي و وزارت كشور سعودي مي توانند از اتباع ايراني بنابه تشخيص و حتي براساس سليقه خودشان انگشت نگاري كرده و در صورت در اختيار داشتن تجهيزات، از زائران مذكور اسكن چشم تهيه كنند.
حاج احمد شريعت پناه، زائر سفر زيارتي عمره كه تاكنون هشت بار به سرزمين وحي مشرف شده در گفتگو با گزارشگر ما اظهار مي دارد: برخورد سعودي ها با زائران ايراني به ويژه زائران شيعه مذهب غيرقابل تحمل است.
اين زائر سرزمين وحي همچنين در ادامه تصريح مي كند: مسأله برخورد مأموران سعودي و عوامل وهابي با زائران ايراني طي چند ماه اخير به يك چالش جدي تبديل شده كه با توجه به اهميت مسأله لازم است مسؤولان سازمان حج و زيارت، بعثه مقام معظم رهبري، وزارت امور خارجه و نيز شخصيتهاي سياسي و دولتمردان نزديك به دولت عربستان براي حل آن و كاهش تنشهاي پيراموني آن وارد عمل شوند و گرنه با تداوم اين روند پيچيدگي موضوع بيشتر خواهد شد.
شريعت پناه درباره پاسخگويي مسؤولان سازمان حج و زيارت به زائران معترض در اين رابطه خاطر نشان مي كند: زائران معتمر و يا زائران حج تمتع بارها درباره برخورد غيرقانوني مأموران سعودي به دفتر بعثه و نمايندگي سازمان حج و زيارت شكايت كرده اند، اما هرگز پاسخ درست و محكمه پسندي دريافت نكرده اند.
اهانتهاي بي سابقه به زائران
مهدي حسين نيا، مدير كاروان و كارشناس اعزام سفرهاي زيارتي در گفتگو با گزارشگر ما اظهار مي دارد: در حال حاضر بيشترين اهانتها از سوي برخي از عناصر وابسته به فرقه وهابيت در عربستان نسبت به مسلمانان ايراني، به ويژه شيعيان، صورت مي گيرد و در طول تاريخ اين نوع بي حرمتيها كم سابقه است.
وي مي افزايد: دولت عربستان سعودي با اطلاع از وضعيت موجود چشم بر اين گونه بي حرمتيها بسته و دست افراد ياد شده را باز گذاشته و هر از چند زماني اعلام مي كند كه با افراد تندرو در جريان برگزاري مراسم عمره و يا حج تمتع زائران ايراني برخورد خواهد كرد، در صورتي كه هيچ گاه شاهد برخورد قانوني با اين افراد در سرزمين وحي نبوده ايم.
اين مدير كاروان همچنين به انگشت نگاري از زائران عمره مفرده اشاره كرده و تصريح مي كند: حركات امنيتي و پليسي ويژه اي مانند انگشت نگاري و تعيين هويت افراد وارد شده به يك كشور در حكم عدم اعتماد و حتي مشكوك بودن به اتباع آن كشور و سرزمين محسوب شده و نبايد در سفرهاي زيارتي خاصي مانند عمره و يا تمتع نسبت به شهروندان ايراني صورت گيرد.
كارشناس حج و زيارت در ادامه گفته هايش يادآور مي شود: تاريخ اعزام ايرانيان به مكه و مدينه نمونه هاي زيادي را از برخورد غير متعارف با زائران به جرم شيعه بودن به شدت رسانده كه لازم است با نگاه عبرت آميز به اين گونه برخوردها و اقدام قانوني در جهت اعاده حيثيت زائران ايراني از اين مشكل سازي ها جلوگيري شود.
انگشت نگاري!
حجة الاسلام والمسلمين سيد احمد خاتمي امام جمعه موقت تهران و عضو هيأت رئيسه مجلس خبرگان رهبري در اين رابطه در گفتگو با گزارشگر ما اظهار مي دارد: انگشت نگاري از زائران ايراني در سرزمين عربستان به نوعي شباهت با رفتار پليس با متهمان دارد و تداوم آن غيرقابل قبول است.
وي مي افزايد: انگشت نگاري در عرف ديپلماتيك و به طور معمول اهانت به كسي است كه وارد آن كشور مي شود و در اكثر موارد نسبت به متهمان اين نوع برخورد اعمال مي شود، در صورتي كه زائران حرم امن الهي هرگز نيت مجرمانه نداشته و ندارند كه دولت و پليس عربستان سعودي بخواهد نسبت به اين افراد روش تشخيص انگشت نگاري را به كار برد.
عضو هيأت رئيسه مجلس خبرگان همچنين تصريح مي كند: دولت عربستان نبايد چشم خود را بر روي اين گونه رفتارهاي توهين آميز ببندد و مسؤوليت آن را بر دوش مأموران امنيتي يا انتظامي فرودگاههاي عربستان بگذارد، بلكه بايد با توجه به اهميت موضوع توضيح قانع كننده و محكمه پسندي داشته باشد و براي رفع اين محدوديتها اقدام نمايد.
حجة الاسلام والمسلمين سيد احمد خاتمي خاطر نشان مي كند: برخوردهاي غير انساني كه در قبرستان بقيع با شيعيان صورت مي گيرد نيز از جمله مشكلاتي است كه وزارت امر به معروف و نهي از منكر عربستان براي شيعيان ايجاد كرده كه لازم است براي توقف اين گونه مزاحمتها از سوي دولتهاي ايران و عربستان مذاكراتي اثر بخش تداوم يابد.
حجة الاسلام والمسلمين حسن سيد اميني كارشناس بعثه مقام معظم رهبري نيز در گفتگو با گزارشگر ما در اين باره اظهار مي دارد: با پيگيري هاي بعثه و همكاري سازمان حج و زيارت موارد اعتراض برخي از زائران كه در ورودي هاي مكه و مدينه و جده از آنان انگشت نگاري شده، به مسؤولان وزارت حج عربستان منعكس و براي رفع اين مشكل پيگيري لازم صورت گرفته است.
وي مي افزايد: براساس اطلاع دريافت شده عربستان سعودي درباره همه زائران ورودي به حرمين شريفين تدابير امنيتي را در پيش گرفته و از اتباع ديگر كشورها نيز اقدام به انگشت نگاري و دريافت اطلاعات هويتي نموده است.
سيد اميني همچنين خاطر نشان مي كند: در فرآيند تقابل ديپلماتيك و پيگيري بين المللي بايد حوصله بيشتري به خرج داد و با توجه به همكاري خوب وزارت امور خارجه كشورمان با مسؤولان سازمان حج و زيارت و كانالهاي ديپلماسي و سياسي فيمابين دو كشور، اميدواريم در فصل جديد اعزامهاي زائران شاهد رفع اين نوع مشكلات باشيم.
اين كارشناس حوزه سفرهاي زيارتي تصريح مي كند: مسؤولان بعثه و مراجع عظام تقليد درباره رفع مشكل زائران حساسيت ويژه اي دارند و با توجه به اهميت موضوع لازم است در اين باره تلاشهاي بيشتري صورت گيرد.
گروه دوستي ايران و عربستان پيگيري مي كند
ناصر سوداني، نماينده مردم اهواز در مجلس شوراي اسلامي در گفتگو با گزارشگر ما اظهار مي دارد: درباره برخوردهاي مأموران امنيتي و انتظامي دولت سعودي با زائران ايراني گزارشهاي متعددي به مجلس شوراي اسلامي رسيده است و در اين زمينه گروه دوستي ايران و عربستان در حال پيگيري موضوع و تلاش براي رفع مشكل مي باشد.
وي اضافه مي كند: خود من به عنوان نماينده استان خوزستان در مجلس شوراي اسلامي در نطق پيش از دستور تذكراتي خطاب به مسؤولان مربوطه در سازمان حج و زيارت و نيز وزارت امور خارجه داده ام و نمايندگان ديگر كه عضو كميسيونهاي تخصصي در حوزه حج و زيارت هستند، نيز تذكرات لازم را به صورت قانوني به سمع و نظر دولت رسانده ايم و براي حل مشكل بايد منتظر تلاشهاي ديپلماسي باشيم.
اين نماينده مجلس همچنين در روند تشكيل گروه دوستي پارلماني ايران و عربستان توسط نمايندگان دو كشور اشاره كرده و خاطر نشان مي كند: مجلس با توجه به اهميت موضوع روابط ايران و عربستان و لزوم تهيه زيرساختهاي فرهنگي و قانوني براي حفظ اين روابط درصدد تشكيل گروه دوستي بين پارلماني برآمده و اين گروه طي روزهاي آينده (اوايل شهريور) هيأت رئيسه خود را انتخاب و براي رفع مشكل برخورد با زائران سرزمين وحي رايزنيها و مذاكرات لازم را به صورت قانوني تداوم خواهد داد.
انگشت نگاري يك طرح آزمايشي است
عبدا... نصيري، مدير كل روابط عمومي سازمان حج و زيارت نيز در گفتگو با گزارشگر ما مي گويد: طرح انگشت نگاري از زائران ايراني و ديگر زائران در عربستان سعودي يك طرح آزمايشي است كه با گذشت زمان اين طرح متوقف خواهد شد.
عضو گروه دوستي پارلماني ايران و عربستان مي افزايد: براساس اظهار نظر مسؤولان دولت عربستان، با توجه به وقوع حادثه 11 سپتامبر و تردد احتمالي افراد مرتبط با القاعده به اين كشور مسؤولان امنيتي و انتظامي عربستان سعودي تصميم به اجراي يك طرح تعيين هويت از وروديهاي هوايي و زميني گرفته اند كه بحث انگشت نگاري از زائران سرزمين وحي و مدينة النبي(ص) نيز در راستاي آن مي باشد.
مدير روابط عمومي سازمان حج و زيارت و كارشناس سفرهاي زيارتي در ادامه عنوان مي كند: گرچه طرح انگشت نگاري درباره زائران همه كشورها به صورت تصادفي اعمال مي شود و محدود به اتباع جمهوري اسلامي ايران نمي باشد، اما بلافاصله بعد از دريافت نامه عربستان مبني بر شروع طرح، مراتب اعتراض سازمان حج و زيارت را اعلام و خواستار توقف آن شده ايم.
نصيري همچنين بيان مي كند: در حال حاضر نحوه برخوردهاي مأموران سعودي و اجراي طرح تصادفي انگشت نگاري و تعيين هويت زائران از سوي مسؤولان سازمان حج و زيارت به دقت مورد بررسي قرار گرفته و با همكاري وزارت امور خارجه براي حل مشكل تلاشهاي بين المللي و ديپلماسي جريان دارد.
حضور 7 ميليون زائر در مراسم حج و پيچيدگي موضوع
مصطفي خاكسار قهرودي، رئيس سازمان حج و زيارت كشورمان در گفتگو با گزارشگر ما در اين رابطه اظهار مي دارد: واقعيت اين است حضور هفت ميليون زائر در مكه و مدينه طي يك فاصله زماني محدود باعث پيچيده شدن موضوع در فرآيند پذيرش و برگزاري مراسم و مناسك شده و احتمال برخوردهايي مانند انگشت نگاري از اين ميهمانان را افزايش مي دهد.
وي مي افزايد: گرچه موضوع انگشت نگاري به زائران ايراني اختصاص ندارد، اما براي رفع مشكل از سوي سازمان حج و زيارت با مسؤولان وزارت حج عربستان نشستهايي برگزار شده و با پيگيري هاي بعثه مقام معظم رهبري و نيز نمايندگي جمهوري اسلامي ايران در عربستان، بنا شده تمهيداتي براي رفع اين مشكلات انديشيده شود.
مقام عالي دولت جمهوري اسلامي ايران در حوزه حج و زيارت همچنين تصريح مي كند: آنچه درباره برخورد ناشايست برخي از تندروهاي وهابي با زائران ايراني به ويژه شيعه مذهبها مي توان گفت اين است كه در مرحله اول بايد اين عزيزان به گونه اي رفتار كنند كه بهانه به دست اين افراد ندهند كه در اين باره آموزشهايي از سوي سازمان حج و زيارت به زائران داده مي شود.
وي در ادامه توضيح مي دهد: در مرحله بعد انعكاس اعتراض زائران به مقامهاي سعودي است كه اين كار به خوبي انجام شده و مقامهاي عربستان با برخوردهاي افراطي مخالف بوده و براي رفع مشكل قول مساعد داده اند و اميدواريم بزودي شاهد رفع مشكل و ايجاد فضاي سالم در مراسم حج باشيم.
دوشنبه 4 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: قدس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 84]