واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: تأكيد بر ادامه مذاكرات ژنو بر مبناي مشتركات بستهها
دكتر محمود احمدي نژاد در حالي روز پنجشنبه وارد استانبول شد كه سفر رسمي خود را به دليل علاقه نداشتن از مقبره آتاتورك بهسفر كاري تبديل كرده بود. اما وي پس از آنكه در كاخ چراغان مورد استقبال رسمي عبدالله گل همتاي تركيه اي خود قرار گرفت، مذاكراتي را حول روابط دو جانبه، مسائل منطقه، عراق، قفقاز، مبادلات طرفين و موضوع هسته اي ايران آغاز كرد.
به گزارش رجانيوز، اما آنچه بيش از همه مورد توجه خبرنگاران قرار گرفت و احمدي نژاد و گل نيز در مصاحبه مطبوعاتي خود به آن اشاره كردند، مذاكره پيرامون موضوع هسته اي ايران بود. رئيس جمهوري اسلامي ايران با اشاره به اينكه در اين زمينه گفتگوهايي انجام شد، ازنقش سازنده تركيه تقدير و بر ادامه مذاكرات ژنو در چارچوب مشتركات دو بسته پيشنهادي تأكيد كرد.
گل نيز كه اين روزها كشورش علاقه زيادي براي ميانجي گري در موضوعات منطقه اي و بين المللي از خود نشان مي دهد، گفت: : تركيه خواهان حل مساله هسته اي ايران از طريق سياسي است و روند سازنده اي در مورد بسته پيشنهادي 1+5 آغاز شده و آنكارا اميدوار است كه اين روند به خوبي پيش برود و در مدت كوتاهي به نتيجه برسد.
در اين مصاحبه مطبوعاتي، احمدي نژاد با اشاره به اينكه مذاكرات جامع، سازنده و مفيدي با همتاي تركيه اي خود انجام داده است، افزود: ديدگاه هاي دو كشور در مسائل منطقه اي و بين المللي به هم نزديك است و در بيشتر موارد از اتفاق نظر برخورداريم.
وي با اشاره به توافقات مهمي كه بين دو كشور به دست آمده است، افزود: انشاءالله اين توافقات موجب جهش در گسترش مناسبات و همكاري ها در عرصه هاي منطقه اي و بين المللي خواهد شد.
رييس جمهوري اسلامي ايران با ابراز خرسندي از سفرش به تركيه و نتايج به دست آمده در آن، تصريح كرد: روابط عميق و گسترده اي بين دو كشور وجود دارد و محدوديت و مانعي براي توسعه هر چه بيشتر مناسبات با كشور دوست، تركيه نمي بينيم.
رييس جمهوري اسلامي ايران گفت: مناسبات تجاري دو كشور طي چهار سال آينده از 10ميليارد دلار فعلي به 20 ميليارد دلار افزايش خواهد يافت.
احمدي نژاد افزود: در زمينه هاي سرمايه گذاري مشترك در انرژي نفت، گاز و برق به توافقات خوبي دست يافتيم.
رييس جمهوري اسلامي ايران گفت: در زمينه هاي حمل و نقل و راه آهن هم مناسبات توسعه خواهد يافت و سال آينده نيز به عنوان سال ايران و تركيه در عرصه فرهنگي نامگذاري شده كه برنامه هايي به مورد اجرا گذاشته خواهد شد.
به گزارش ايرنا از اين مصاحبه مشترك مطبوعاتي، دكتر احمدي نژاد در ادامه سخنان خود تصريح كرد: دو كشور بزرگ ايران و تركيه دو كشور قدرتمند و تاثيرگذار در منطقه هستند.
رييس جمهوري ايران با بيان اين كه تركيه كشور همسايه، دوست و برادر ايران است، افزود: احساس ما در تركيه اين است كه در خانه خود و در بين برادران خود هستيم و به مردم عزيز و با فرهنگ و تمدن ساز تركيه سلام گرم دارم.
وي در باره مذاكراتش با عبدالله گل افزود: گفتگوهاي گسترده و صميمانه و سازنده اي با برادرم آقاي عبدالله گل داشتيم، مشورتهاي بين دو كشورو گفت و گوها باعث نزديكي فراوان ديدگاهها و عمل در مناسبات دوجانبه و مسائل منطقه اي و بين المللي شده است.
وي گفت: با توجه به اراده حاكم در دو كشور، افزايش حجم تجارت به 20 ميليارد دلار قابل دسترسي خواهد بود.
رييس جمهوري كشورمان همكاري هاي فرهنگي دو كشور را فرصت خوبي براي آشنايي دو ملت دانست و افزود: آشنايي مردم دو كشور فرصت مناسبي براي معرفي فرهنگ، تمدن، توانمندي ها و ويژگي هاي كم نظير به مردم جهان خواهد بود.
رييس جمهوري ايران در ادامه به توافقات امنيتي دو كشور اشاره كرد و افزود: در زمينه مسايل امنيتي، مبارزه با تروريسم و مبارزه با قاچاق مواد مخدر توافقات خوبي داشتيم كه به صورت دوجانبه و چند جانبه آن را عملي خواهيم كرد.
دكتر احمدي نژاد به تحولات عراق اشاره كرد و با تاكيد بر اين كه در مسائل منطقه اي هر دو (ايران و تركيه) معتقديم كه يك عراق متحد، يكپارچه، مستقل و مقتدر به نفع امنيت منطقه خواهد بود، افزود: از روند سياسي در عراق حمايت مي كنيم و اميدواريم كه دولت قانوني عراق همه امور كشور را در اختيار بگيرد و كشور را به طور كامل به لحاظ امنيتي و ساير جهات اداره كند.
احمدي نژاد با بيان اين كه فكر مي كنيم در شرايطي كه كشورعراق تحت اشغال است نبايد مسائلي به ملت عراق تحميل شود كه آينده اين كشور و منطقه را دچار چالش و مشكل كند؛ افزود: با همين نگاه همكاري هاي سه جانبه و چند جانبه را مورد تاكيد قرار داديم.
رييس جمهوري كشورمان در باره تنش هايي كه به تازگي در منطقه به وجود آمده است، نيز تصريح كرد: هر دو (ايران و تركيه ) معتقديم كه بايد با گفت و گو و تلاش هاي منطقي مسائل را حل و فصل كنيم.
وي در ادامه گفت: در موضوع هسته اي از تلاش هاي برادرانمان در تركيه به خصوص آقاي گل در حمايت از حقوق قانوني ملت ايران صميمانه تشكر مي كنيم.
احمدي نژاد افزود: از اينكه هميشه تلاش كرده اند اين موضوع در فضايي آرام با گفت و گو و از راه ديپلماتيك حل و فصل شود، تشكر مي كنيم.
احمدي نژاد با اشاره به اينكه معتقديم گفتگو بهترين راه است و هميشه براي آن اعلام آمادگي كرده ايم، تصريح كرد: ما فكر مي كنيم پايبندي به قانون و گفتگو بهترين راه حل مسائل است، ما با حفظ حقوق مسلم و قانوني خودمان مذاكرات ژنو را ادامه مي دهيم و از هر ابتكار جديدي كه توسط دوستانمان انجام شود نيز استقبال مي كنيم.
وي درباره تحولات منطقه و جهان نيز گفت: ما تحولاتي را كه در منطقه و در سطح جهان در حال وقوع است مورد بررسي قرار داده ايم و ضرورت آمادگي در برخورد با اين تحولات و همكاري هاي مشترك را مورد تاكيد قرار داديم.
رييس جمهوري كشورمان گفت: از پيشرفت تركيه استقبال مي كنيم و از آن خوشحاليم و مطمئن هستيم همين احساس در برادرانمان در تركيه نيز وجود دارد.
رييس جمهوري ايران در ادامه به سئوالات خبرنگاران پاسخ داد.
احمدي نژاد در پاسخ به سؤال خبرنگاري از تركيه كه در مورد برنامه هسته اي ايران و دستاورد اين سفر پرسيد، گفت: ما تركيه را كشوري مستقل و خاستگاه تمدن و فرهنگ مي شناسيم و صدها سال است كه با هم روابط دوستانه و برادرانه داريم. توسعه روابط و پيشرفت دو كشور به ضررهيچ كس نيست بلكه به نفع دو ملت به نفع امنيت منطقه و صلح جهاني است.
وي ادامه داد: موضوع هسته اي ايران يك موضوع كاملاً روشن است، نه يك موضوع فني و نه يك مسئله حقوقي، بلكه يك مسئله كاملاً سياسي است، دولت آمريكا 30سال است كه با ملت ما مقابله مي كند هر زمان به يك بهانه اي؛ آن وقتي هم كه مساله هسته اي نبود به بهانه هاي واهي ما را تحريم كردند. مساله هسته اي فقط بهانه اي است كه دولت آمريكا بدخواهي هاي خود را نسبت به ملت ما نشان دهد، البته در اين مساله ما مسير طولاني را طي كرديم. خوشبختانه همه طرفها به اين نتيجه رسيدند كه اين مساله تنها از طريق گفتگو قابل ادامه دادن است.
دكتر احمدي نژاد با اشاره به اينكه ما هم از گفتگو استقبال كرديم و صحبت هاي خوبي در ژنو انجام شد، تصريح كرد: ما از ادامه اين گفتگوها استقبال مي كنيم و فكر مي كنيم مسير درستي باز شده است.
وي در باره بسته هاي پيشنهادي دو طرف مذاكره كننده در ژنو نيز افزود: يك بسته اي را ما به آنان پيشنهاد داديم و بسته اي را نيز آنان به ما پيشنهاد دادند، فكر مي كنيم كه منطقي اين است كه روي مشتركات دو بسته بايد گفتگو كنيم و به تفاهم برسيم، اين مي تواند مقدمه خوبي در توافق باشد. در مسائل اختلافي از هر ابتكار عملي كه در توسعه و تحكيم اين روند حمايت كند، استقبال مي كنيم.
احمدي نژاد با اشاره به نقش مثبت و سازنده تركيه در مساله هسته اي ايران افزود: فكر مي كنيم قانون براي همه و عدالت هم براي همه، لازم است اين منطق و اصل رفع تنش ها و تفاهم است. يادتان باشد انرژي اتمي چيزي است كه همه ملت ها به آن نياز دارند و چند كشور خاص حق ندارند آن را در انحصار خود نگهدارند و به بهانه هاي واهي ديگر ملت ها را از آن محروم كنند.
وي افزود: از كارهاي زشتي كه اتفاق افتاد اين بود كه "انرژي اتمي" را معادل "بمب" قرار دادند، كساني كه خودشان بدترين استفاده را از انرژي اتمي كردند و انبارهايشان پر از بمب است، به بهانه بمب، مانع از استفاده صلح آميز ملت ها مي شوند و ما فكر مي كنيم اين به ضرر همه بشريت است.
رييس جمهوري با اشاره به اين كه آناني كه بمب دارند بايد در ذهنشان بين انرژي اتمي و بمب فاصله قرار بدهند تا همه ملت ها بتوانند از اين انرژي پاك و تجديد شونده و رفيق محيط زيست استفاده كنند، افزود: اميدواريم كه اين منطق روشن را بفهمند البته اگر نفهمند تغييري در واقعيت اتفاق نمي افتد، ما اهل گفتگو بر اساس قانون و عدالت هستيم، كساني اگر به قانون و عدالت گردن ننهند خودشان ضرر خواهند كرد و تغييري در اراده ملت ايران اتفاق نخواهد افتاد. ما در همين زمينه ها با برادر عزيزم عبدالله گل گفتگو كرديم، فكر مي كنم آينده بسيار روشن و درخشان است، ما هم مشكل جدي در مقابل نمي بينيم.
"عبدالله گل" رييس جمهوري تركيه نيز در اين مصاحبه مطبوعاتي مشترك با "محمود احمدي نژاد" همتاي ايراني خود گفت: تركيه به مناسبات خود با ايران اهميت قائل است و در گفتگو با همتاي ايراني توسعه مناسبات خوب بين دو كشور را مورد تاكيد قرار داده است.
"عبدالله گل" با اشاره به مذاكرات سازنده خود با رياست جمهوري اسلامي ايران گفت: ايران و تركيه دو كشور بزرگ منطقه هستند و مردم دو كشور با مناسبات تاريخي و علائق فرهنگي قوي بيش از چهار صد سال است كه در صلح و آرامش در كنار هم زندگي مسالمت آميز دارند.
وي افزود: دو كشور هدف توسعه حجم تجارت خود به 20 ميليارد دلار را پيش بيني كرده اند و مقرر شده است اين موضوع در نشست كميسيون مشترك همكاري هاي تجاري، اقتصادي ايران و تركيه كه قرار است در آينده اي نزديك در تهران برگزار شود، مورد بررسي قرار گيرد.
عبدالله گل اضافه كرد: در مورد همكاري هاي دو كشور در زمينه انرژي گاز، برق و نفت به طور گسترده گفتگو شد و مساله كاهش ميزان گاز صادراتي ايران به تركيه در فصل زمستان و راه هاي مقابله با آن مورد بررسي قرار گرفت.
رييس جمهوري تركيه افزود: در مورد همكاري هاي دو كشور در مبارزه با قاچاق مواد مخدر، جرائم سازمان يافته و مبارزه با تروريسم توافقاتي نيز صورت گرفت.
عبدالله گل گفت: سال آينده پنجاهمين سالگرد عقد قرار داد همكاريهاي فرهنگي ايران و تركيه است و به اين دليل سال 2009 ميلادي سال فرهنگي ايران و تركيه نامگذاري شده و برنامه هايي تدوين خواهد شد.
گل با اشاره به اين كه در باره برنامه هسته اي ايران و مسائل منطقه اي با رييس جمهوري ايران گفت و گو كرده است، افزود: تركيه خواهان حل مساله هسته اي ايران از طريق سياسي است و روند سازنده اي در مورد بسته پيشنهادي 1+5 آغاز شده و آنكارا اميدوار است كه اين روند به خوبي پيش برود و در مدت كوتاهي به نتيجه برسد.
رييس جمهوري تركيه افزود: در مورد تحولات قفقاز نيز گفتگو شد و تركيه با ابراز نگراني از تحولات گرجستان خواهان برقراري صلح و ثبات در منطقه از طرق مسالمت آميز مي باشد.
وي درباره مسايل عراق نيز بر لزوم حفظ تماميت ارضي، يكپارچگي و وحدت ملي اين كشور تاكيد كرد و افزود: ايران و تركيه در باره اين موضوعات هم عقيده هستند و دو كشور در چارچوب نشست همسايگان عراق در اين مورد همكاري خواهند كرد.
گل پيرامون تحولات افغانستان نيز گفت: در مورد تحولات افغانستان نيز بحث شد و ايران و تركيه از اراده لازم براي همكاري در راستاي كمك به صلح و ثبات در منطقه برخوردارند.
رييس جمهوري تركيه در پايان اين كنفرانس مطبوعاتي افزود: قدمت مرزهاي بين ايران و تركيه بيشتر از تاريخ برخي كشورها است.
نظرات كاربران:
شنبه 2 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 174]