واضح آرشیو وب فارسی:فارس: گراني به پيشواز ماه رمضان ميرود
گروه اقتصاد: شمارش معكوس براي آغاز ماه رمضان شروع شده و در راستاي آن با وجود اينكه 10 روز تا آغاز آن باقي مانده اما گرانيها كمر بازار را نشانه گرفتهاند و بر اين اساس با وجود اينكه قيمتها در سالهاي اخير به صورت خزنده روند رو به رشدي در پيش گرفتهاند، در آستانه اين ماه كه قرار است مسلمانان از خوردن و آشاميدن پرهيز كنند قيمتها روند جهشي رشد را تجربه ميكنند تا در ركوردشكني قيمتي افزايش قيمتهاي حداقل 50 درصدي را براي سفره رمضان به ارمغان بياورد.
اين افزايش قيمتها كه به رسم هر ساله براي روزهاي آغازين ماه رمضان تبديل شده است و به عبارتي ميتوان آن را جشن بازار براي افتتاحيه ناميد با برنامهريزي دولتيها براي جلوگيري از اين افزايش قيمتها روبهرو بوده است كه البته بنابر تجربيات گذشته اين برنامهريزيها تاكنون توفيقي نداشتهاند و تنها به صرف دلارهاي نفتي براي كنترل بازار با واردات منجر شده است كه در نهايت امر رئيس دولت نهم هم با توجه به گرانيهاي جهاني گناه تورم داخلي را بر گردن تورم جهاني بيندازد و اين در حالي است كه اين روزها پول نفت ناجي بازار و دولت براي تامين مايحتاج عمومي مردم شده است.
در اين ميان بار ديگر وزارت بازرگاني برنامههاي خاصي را براي تنظيم اين بازار ارائه كرده است و در راستاي آن اين وزارتخانه كه در تنظيم بازار ماه رمضان سال گذشته موفق عمل نكرد و بهاي انواع برنج، گوشت، مرغ و حبوبات در آستانه اين ماه رشد را به خود ديد بار ديگر برنامههاي متعددي از جمله ارائه سبد كالايي ويژه ماه مبارك رمضان، برگزاري نمايشگاههاي عرضه مستقيم كالا، فرهنگسازي براي ارائه كالا با قيمت منصفانه از سوي اصناف و تشديد نظارت و بازرسي را در دستوركار خود داده است و در كنار آن قصد دارد از طريق ارائه سبد كالايي ويژه كارمندان دولت، بخشي از تقاضا را از بازار خارج كند.
اما هيچ يك از اين اقدامات و برنامههايي كه عباس قليزاده رئيس سازمان بازرگاني استان تهران حدود 12 روز پيش از آن خبر داد هم نتوانست جلوي تقاضاي بازار و افزايش رواني قيمتها را بگيرد و بر اساس آن در شرايطي كه مسوولان وزارت بازرگاني از تنظيم بازار سخن ميگويند و وزارت جهاد كشاورزي نيز از ذخيرهسازي بسيار مناسبي براي گوشت قرمز و گوشت مرغ خبر ميدهد كه قرار است قبل از ماه رمضان آغاز شود بار ديگر گراني به بازار روي آورده است.
در اين شرايط بهاي هر كيلو گوشت گوسفندي كه در سال گذشته حدود 6 هزار و 800 تومان بود در بازار اين روزهاي تهران با قيمت 8 هزار و 800 تومان به فروش ميرسد.
همچنين گوشت گوساله با تجربه افزايش دو هزار توماني قيمت خود با بهاي 8 هزار و 500 تومان به فروش ميرود و اين در حالي است كه گوشت فيله گوسالهاي نيز كيلويي 11 هزار تومان قيمت دارد.
همچنين در اين ميان بنابر گفته رئيس هياتمديره اتحاديه مرغداران گوشتي كشور، قيمت هر كيلو مرغ زنده در مرغداريهزار و 800 تومان و هر كيلو گوشت مرغ براي مصرفكنندگان دو هزار و 850 تومان است كه قطعهبندي شده آن در ميادين ميوه و ترهبار حدود 3 هزار و 50 تومان عرضه ميشود و اين در حالي است كه در ساير مراكز فروش قيمت هر كيلو مرغ به 3 هزار و 300 تومان نيز ميرسد.
اين قيمتها در شرايطي از سوي فروشندگان اعلام ميشود كه محمد يوسفي رئيس هياتمديره اتحاديه مرغداران گوشتي كشور، افزايش 5 درصدي قيمت مرغ را براي ماه رمضان پيشبيني ميكند و به اين ترتيب بايد منتظر افزايش بيش از پيش قيمت مرغ در روزهاي رمضان باشيم.
اين در حالي است كه بهاي هر دانه تخممرغ نيز اين روزها به 100 تا 110 تومان رسيده است كه در هر شانه گرانتر از 3 هزار تومان به فروش ميرسد و اين در حالي است كه در سال گذشته دو هزار و 600 تومان در هر شانه قيمت داده ميشد.
گراني اقلام خوراكي در روزهايي كه هر روز رشد قيمت خبري در بازار تلقي ميشود تنها از آن مواد پروتئيني نيست و در راستاي آن برنج دمسياه نيز كه در سال گذشته با قيمت هزار و 600 تومان به فروش ميرسيد در روزهاي جاري با قيمت 4 هزار تومان قيمت داده ميشود كه افزايش 250 برابري را تجربه كرده است.
همچنين برنج طارم كه در آستانه ماه رمضان سال قبل با قيمت دو هزار و 450 تومان در هر كيلو به فروش ميرفت روز پنجشنبه در بازار تهران 3 هزار و 500 تومان قيمت داشت و اين در حالي است كه برنج هاشمي نيز كيلويي 4 هزار و 100 تومان به فروش ميرود.
در اين ميان برنج رمضاني نيز كه 950 تومان در شهريورماه سال گذشته قيمت داشت اين روزها با بهاي دو هزار و 500 تومان به فروش ميرسد كه تقريبا 5/2 برابر شده است.
همچنين برنج باسماتي هند نيز كه قبلا با بهاي هزار و 550 تومان فروخته ميشد اكنون كيلويي دو هزار و 600 تومان قيمت دارد.
بر اساس داستان گرانيها كه اين البته در سالهاي اخير به سريالي تكراري در بازار ايران تبديل شده است بهاي انواع حبوبات هم كه در سال گذشته به يكباره رشد قيمتي را به خود ديد امسال نيز در انديشه افزايش قيمتها به ركورد قيمتي دست يافت و در راستاي آن نخود درجه يك كرمانشاهي كه در سال 86 با قيمت كيلويي 820 تومان خريداري ميشد اكنون در بستههاي 900 گرمي با قيمت هزار و 500 تومان به فروش ميرسد.
همچنين لوبيا سفيد نيز با تجربه افزايش 500 توماني خود با قيمت هزار و 600 تومان به فروش ميرود و در اين ميان لوبيا قرمز جگري نيز از كيلويي هزار و 200 تومان سال گذشته به دو هزار تومان رسيد و در كنار آن لوبيا قرمز كپسولي هم دو هزار و 500 تومان در هر كيلو قيمت دارد.
در اين ميان لوبيا چيتي نيز از هزار و 500 تومان در سال گذشته به قيمت دو هزار و 300 تومان در سال جاري رسيد.
عدس نيز افزايش دو برابري قيمت را تجربه كرد و در راستاي آن از 930 تومان در هر كيلو به هزار و 900 تومان در هر كيلو رسيد و لپه درجه يك آذرشهر نيز از كيلويي هزار و 140 تومان با بهاي دو هزار تومان در هر كيلو به فروش ميرسد.
در اين ميان قيمت زولبيا و باميه نيز كه از سال 1385 روند صعودي خيلي جالبي را در پيش گرفته، قرار است امسال نيز روند رو به گراني خود را ادامه دهد و بر اساس آن اين شيريني مخصوص ماه رمضان كه در سال 85 با قيمت كيلويي هزار و 200 تومان به فروش ميرفت و در سال 86 به كيلويي دو هزار و 400 تا 600 تومان افزايش يافت امسال قرار است با بهاي كيلويي 3 هزار و 300 تومان به فروش برسد.
در همين خصوص اتحاديه قنادان تهران قيمت مصوب هر كيلو زولبيا و باميه را 3300 تومان پيشنهاد كرده اما مسوولان سازمان بازرگاني استان تهران روي نرخ 2500 تومان اصرار دارد.
محمد نصرتي رئيس اتحاديه قنادان تهران در گفتوگو با ايسنا با اشاره به اينكه قيمت پيشنهادي كميسيون فني اتحاديه براي هر كيلو زولبيا و باميه 3300 تومان است، گفت: اين نرخ به مجمع امور صنفي تهران پيشنهاد شده كه مجمع قيمت را به 2950 تومان كاهش داده ولي مسوولان سازمان بازرگاني استان تهران اصرار دارند كه نرخ مصوب اين كالا هر كيلو 2500 تومان باشد.
وي گفت: با توجه به اينكه زولبيا و باميه شيرينيهاي سرخكردني هستند هر نوع كاهش قيمت بيدليل باعث افت كيفيت ميشود و براي سلامتي جامعه مضر است.
رئيس اتحاديه قنادان تهران ادامه داد: نسبت به سال گذشته قيمت انواع مواد اوليه مثل شكر، روغن، آرد و نشاسته افزايش يافته است و به همين دليل آناليزي كه كميسيون فني اتحاديه قنادان تهران انجام داده كاملا بر اساس واقعيتهاي موجود بوده است.
در اين ميان با وجود اينكه در فصل تابستان هستيم و نبايد در اين فصل براي سبزيجات و ميوهها گراني را تصور كرد اما اين اتفاق امسال افتاد و مسوولان امر دليل گراني آن را خشكسالي اعلام كردهاند و اين در حالي است كه بهاي ميوه و سبزيجات در سال گذشته هم كه از خشكسالي خبري نبود در آستانه ماه رمضان گراني را تجربه كرد.
در همين خصوص حسين مهاجران رئيس تعاوني اتحاديه ميوه وسبزي تهران با اشاره به اينكه خشكساليهاي امسال در قيمت برخي ميوهها نمود پيدا كرده است، گفت: در ماه مبارك رمضان دو صيفي خيار و هندوانه بيش از ديگر محصولات مصرف ميشود كه قيمتهاي كاملا مناسبي دارند، بنابراين مردم براي قيمت اينگونه صيفيجات دغدغه نداشته باشند.
اين در حالي است كه به گزارش ايسنا در ميدان مركزي ميوه و ترهبار قيمت هندوانه از 180 تا 220 و خيار گلخانهاي 500 تا 650 است.
قيمت هر كيلوگرم انگور شيرازي به 1200رسيده است؛ انگور بيدانه هم كه به تازگي وارد بازار شده در ميادين مركزي ميوه و ترهبار كيلويي 800 تومان عرضه ميشود.
آلوي قطره طلاي سردخانهاي هزار تا 1500 تومان است كه نسبت به هفته گذشته 25 درصد گرانتر شده است.
قيمت گلابي رسمي 1500 تومان و خربزه هم 250 تا 500 تومان است. طالبي هم با قيمت 200 تا 350 تومان عرضه ميشود.
قيمت سيب گلاب 800 تا 1200 تومان و سيب معمولي از 1200 تا دو هزارتومان در ميدان مركزي ميوه و ترهبار است كه نسبت به اوايل ورود آن به بازار دو برابر شده است. قيمت هلوي آذربايجان هم 1200 تا دو هزار تومان است كه نرخ آن نسبت به هفته گذشته بيش از 60 درصد افزايش يافته است.
قيمت شبرنگ كمكيفيت 800 تا 1200 تومان و شبرنگ مغاني از 1500 تا 2500 است.
به اين ترتيب به نظر ميرسد گراني با افزايش قيمتهاي 25، 50 و در مواردي 250 درصدي خود كمر بازار را در آستانه ماه رمضان نشانه گرفته است و پيشبيني ميشود كه در روزهاي آغازين ماه رمضان با وجود اينكه گفته ميشود وزارت بازرگاني قصد دارد بازار را كنترل كرده و مانع رشد قيمتها شود، قيمت اقلام خوراكي با افزايش خود، تورم 5/21 درصدي اعلام شده توسط بانك مركزي را با ارقامي باور نكردني پشت سر بگذارد و ركوردي ديگر را از خود ثبت كند.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
جمعه 1 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 212]