واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: تحليل رويترز/ ميراث بوش براي جانشين خود
تهران / واحد مركزي خبر/ سياسي 87/06/01
خبرگزاري رويترز در تحليلي به قلم تبسم زكريا از كرافورد تگزاس نوشت:
ماه اوت براي جرج دبليو بوش ماه دردناكي در سياست خارجي بوده است و چالش هاي پيش رو مي تواند براي مردي كه قرار است در عرض پنج ماه اينده جانشين او شود حالت دشوارتري هم پيدا كند.
تهاجم روسيه به گرجستان و استعفاي پرويز مشرف رئيس جمهور پاكستان هر دو نشان داد كه توانايي واشنگتن براي تحت تاثير قرار دادن رويدادهايي كه بدل به نقاط بحراني در گوشه و كنار جهان شده اند چقدر محدود است.
اين رويدادها نشان تلاشهاي بوش در طول تقريبا هشت سال گذشته براي برقرار كردن روابط دوستانه شخصي با ولاديمير پوتين نخست وزير روسيه و مشرف عملا بي نتيجه بوده است.
بروس ريدل از موسسه بروكينگز، انديشكده اي ليبرال در واشنگتن ، مي گويد " ماه اوت براي جرج بوش بسيار دشوار بوده است. دو تن از مهمترين متحداني كه او در نبرد عليه تروريسم انتخاب كرده بود يعني پوتين و مشرف او را بشدت نااميد كردند."
منتقدان مي گويند بخش اعظم كاهش نفوذ بوش در صحنه بين المللي، احتمالا به تهاجم تحت رهبري امريكا در سال دو هزار و سه به عراق بر مي گردد كه خشم متحدان سنتي واشنگتن چون فرانسه و المان را برانگيخت و موج همدردي با امريكا را بعد از حملات يازده سپتامبر از ميان برد.
حدود يكصد و چهل و شش هزار سرباز امريكايي در عراق مستقر هستند و تا به حال حدود ششصد و شش ميليارد دلار براي اين جنگ صرف شده است. همين امر گزينه هاي نظامي امريكا را براي ساير نقاط محدود مي سازد گرچه پنتاگون مي گويد در صورت نياز داراي نيروي كافي است.
اما خبر خوب براي جانشين بوش كاهش شديد سطح خشونتها در عراق در طول سال گذشته است كه شايد به او اجازه دهد تا از اين جنگ نامحبوب فاصله بگيرد. باراك اوباما نامزد دموكراتها وعده داده است كه در عرض شانزده ماه بخش اعظم نيروهاي امريكا را از عراق خارج سازد در حالي كه جان مك كين جمهوريخواه گفته است او تا حصول به پيروزي در عراق باقي خواهد ماند.
تحليلگران فهرستي از موفقيت هاي دولت بوش در عرصه سياست خارجي تهيه كرده اند كه از جمله انها مي توان به تعهد جديد براي پيشرفت و كاهش بيماريها در افريقا ، مشاركت قويتر با چين ، برقراري مجدد روابط با ليبي پس از كنار گذاشتن برنامه هسته اي و حركت محتاطانه كره شمالي در دوري از سلاحهاي هسته اي اشاره كرد.
اما منتقدان مي گويند شكستهاي بوش اين دستاوردها را تحت الشعاع قرار داده است . فرايند معوق مانده صلح خاورميانه ، ايراني كه واشنگتن مي گويد مصمم به دست يافتن به سلاحهاي هسته اي است، بي ثباتي در پاكستان ، تشديد شورشها در افغانستان و همچنين روسيه اي نفت خيز و مصصم به اعاده حضور قدرتمندانه ، ان چيزي است كه پيش روي رئيس جمهور بعدي امريكا قرار خواهد داشت.
در دوره رياست جمهوري بوش امريكا همچنين در متحد كردن ساير قدرتها براي متوقف كردن انچه كه واشنگتن ان را نسل كشي در دارفور مي نامد ناكام مانده و اعتبار بين المللي خود را در مورد مسائل زيست محيطي نظير مقابله با گرم شدن زمين از دست داده است.
در همين حال افزايش بهاي نفت هوگو چاوز رئيس جمهور ونزوئلا را تشويق كرده است كه براي ايجاد جنبش ضد امريكايي در گوشه و كنار امريكاي لاتين تلاش و هزينه كند.
گري اشميت رئيس مطالعات پيشرفته راهبردي در American Enterprise Institutel موسسه امريكايي اينترپرايز مي گويد
" كسي كه در ماه ژانويه قدم به كاخ سفيد مي گذارد با انبوهي از مسائل و چالشها روبرو خواهد بود."
حملات يازده سپتامبر سياست خارجي بوش را در طول دو دوره رياست جمهوري كه ژانويه خاتمه مي يابد تبيين و مشخص كرد.
مقامات دولت امريكا مي گويند پاكستان در راهبرد بوش براي مبارزه با تروريسم مهم بوده است. اما به رغم همكاري مشرف مشكلات جدي امنيتي در مناطق قبيله نشين پاكستان كه در ان جنگجويان مرتبط با طالبان و القاعده پناه گرفته و در حال تجديد سازمان هستند همچنان به قوت خود باقي است.
گمان مي رود اسامه بن لادن رهبر القاعده در منطقه مرزي دورافتاده اي بين افغانستان و پاكستان مخفي شده باشد.
تحليلگران مي گويند حمايت بوش از مشرف كه هفته جاري براي اجتناب از استيضاح استعفا داد مي تواند تلاشها براي برقراري روابط با دولت جديد پاكستان را كه به نظر مي رسد عدم تمايل بيشتري براي نبرد عليه افراطيون دارد دشوارتر سازد.
استيون فلاناگان كارشناس امنيت بين المللي در مركز مطالعات راهبردي و بين المللي مي گويد " با در نظر گرفتن اينكه دولت فعلي پاكستان در مقايسه با مشرف تمايل خيلي كمتري براي مقابله با طالبان دارد اين امر مي تواند در حكم چالشي عظيم باشد."
وخيم شدن روابط واشنگتن و مسكو كه اقدامات روسيه در گرجستان ان را تشديد كرده است شايد مقدمه اغاز دوره جديدي از روابط تيره بين اين دو رقيب جنگ سرد باشد.
بشتر روسها در دهه هزار و نهصد و نود و بعد از فروپاشي شوروي احساس كردند بشدت تحقير شده اند. اكنون مسكو كه به بركت ثروت نفت و گاز خود تقويت شده است دوباره در حال قدرت نمايي است.
امريكا به راي روسيه براي اعمال تحريمهاي بين المللي عليه ايران نياز دارد. چنين رايي شايد ديگر اسان بدست نيايد.
ريدل مي گويد " تركيب خشم و قدرت روسها معجون قدرتمندي است كه رئيس جمهور بعدي امريكا مجبور است با ان كنار بيايد."
9640/145/122/0003/01013/10101
جمعه 1 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 111]