واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: بخشي از شبستان مسجد تاريخانه دامغان پيدا شد
داخلي. فرهنگي. ميراث. تاريخانه.
مسوول پروژه پژوهشي مسجد تاريخانه دامغان گفت: بخشي از شبستان اين مسجد مربوط به قرون ميانه اسلام در پژوهشهاي صورت گرفته پيدا شد.
"زرينتاج شيباني" روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود:
در حال حاضر ستونها و كفهاي مشابهي در محوطه مسجد تاريخانه پيدا شده است كه نوع ساختار خشتي و طاقهاي بازسازي شده نشاندهنده دوره مشابه تاريخي اين ستونها است.
وي گفت: براي بازسازي ديوار جانبي مسجد در سال ۸۵تعدادي از آثار معماري پيدا شد و به دنبال آن طرح پژوهشي چند نظمي براي پژوهش در مسجد تاريخانه دامغان تعريف شد.
وي افزود: اين طرح شامل پروژههاي باستان شناختي ،معماري، شهر شناختي و حفاظت است و پس از تامين اعتبار، طرح جديد حفاظت اضطراري يافتههاي سال ۸۵ امسال آغاز شد.
شيباني تصريح كرد: براي اجراي اين طرح دو بخش شمال غرب و شمال شرق مسجد كه آثار معماري در اين محوطهها يافت شده بود مورد بررسي مجدد قرار گرفت تا ارتباط آثار با مسجد مشخص شود.
وي آخرين نقشهبرداري از مسجد تاريخانه را مربوط بهبيش از ۵۰سال قبل دانست و افزود: با اجراي اين طرح نقشهبرداري و شبكهبندي محوطه بهطور دقيق انجام و به روز شد.
وي با تاكيد بر اينكه ذهنيات قبلي در مورد مسجد تاريخانه با كارهاي باستانشناني دگرگون شده است گفت: در بخش شمالشرق مسجد يك ستون چهارگوش خشتي و كف گچي پيدا شده بود و براي بررسي بيشتر اين محوطه بايد زيرخيابان مقابل مسجد نيز مورد كاوش قرار ميگرفت كه امكان پذير نبود.
شيباني گفت: بههمين دليلي بخش جنوبي اين محوطه كاوش شد و به نظر ميرسد كاوش كامل شبستان مسجد كه ستونهاي آن در محدودههاي مشخصي از اين مسجد واقع است به طور كامل پيدا خواهد شد.
وي افزود: اين بخش در قرون هفتم و هشتم بعد از اسلام توسعه يافته و پس از مدتي تخريب و متروكه و تبديل به گورستان شده است.
شيباني گفت: در گوشه شمالغرب مسجد نيز كف آجري با آجرچيني خاص پيدا شد كه نشاندهنده اين است كه يك معبر و گذرگاه از كنار مسجد عبور ميكرده و ورودي مسجد به اين گذرگاه وارد ميشده است.
وي با بيان اينكه گذرگاه سرپوشيده بوده است افزود: تاكنون تصور ميشد تاريخانه در محوطه باز ساخته شده بود ولي با پيدا شدن اين معبر بايد انتظار يافتن آثار معماري شهري در كنار مسجد را داشته باشيم. وي گفت: مسجد تاريخانه داراي آثار چهار دوره تاريخي شامل دورههاي نخستين اسلامي، آل زيار، قرون ميانه اسلام و قرن حاضر است.
شيباني مسجد تاريخانه دامغان را جزء معدود مساجد دورههاي نخستين اسلامي دانست كه ساختار اوليه آن به طور برپا، حفظ شده است و به عنوان مرجع در كتابهاي تاريخي معماري اسلامي از آن ياد ميشود.
مسوول پروژه پژوهشي مسجد تاريخانه دامغان گفت: كار پژوهشي در اين مسجد از امروز متوقف شده و در حال حاضر كار حفاظت و مرمت آثار انجام ميشود.
وي گفت:در صورت تامين اعتبار اينطرح پژوهشي شامل كاوش و تداوم مطالعات معماريبراي پيدا كردن ديوار نهاييحتي درزير خيابان دامغانانجام ميشود.ك/۳ ۶۰۸/۵۹۹/۷۳۴۲/۵۰۶
چهارشنبه 30 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 248]