واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: آزمايش زاغي با آينه ثابت كرد توانايي مغزي آگاهي از وجود خويشتن منحصر به انسانها نيست
علمي آموزشي. پرنده. پرنده
زاغيها ميتوانند خودشان را در اينه تشخيص دهند. اين موضوع ، مهارتهاي مغزي برخي از پرندگان را نشان ميدهد و اين نظريه را كه آگاهي از خويش، مختص انسانها و شمار اندكي از پستانداران پيشرفته است، متزلزل ميكند.
به گزارش خبرگزاري رويترز، قبلا گمان ميرفت كه به غير از انسان ها، شمپانزه ، دلفينها و فيلها قادرند بدن خود را در آينه تشخيص دهند. اما دانشمندان آلمان اعلام كردند زاغيها ، گونهاي كه ساختار مغز آن با پستانداران بسيار تفاوت دارد، نيز ميتوانند خود را در آينه بشناسند.
هلموت پريور از موسسه روانشناسي دانشگاه گوته در فرانكفورت گفت اين موضوع نشان ميدهد مسيري كه به توانمنديهاي انسانها ختم ميشود آنقدر كه همه فكر ميكنند، آنقدرهاي هم اختصاصي نيست.
زماني كه اين نوع هوش در ميمونها كشف شد، بسياري فكر كردند كه اين توانايي مغزي در مسيري تكاملي كه انسان در نهايت آن قرار گرفته است، وجود دارد. اما مطالعه در مورد پرندگان نشان ميدهد كه اين تنها مسير تكاملي نيست.
قبل از كشف خوداگاهي در زاغي ها، در سال ۲۰۰۲يك كلاغ در آزمايشي با نشان دادن مهارت ابزارسازي خود، دانشمندان را به شگفتي آورده بود. اين كلاغ يك سيم را خم كرده و به شكل قلاب درآورد تا از داخلي يك لوله، غذا را بيرون بكشد.
پريور و همكارانش براي آزمودن زاغي هايشان روي بدن آنها خالهايي به رنگ زرد يا قرمز گذاشتند كه فقط در اينه ديده ميشد. آنان دريافتند كه اين پرندگان مرتب علامت روي بدنشان را ميخراشند و به اين ترتيب ثابت شد كه اين پرندگان ميفهمند آنچه در اينه ميبينند تصوير خود شان است نه حيوان ديگري.
براي مطمئن شدن از اين كه آنچه زاغيها خالها را عملا ميبينند و نسبت به آن واكنش نشان ميدهند و فقط در حال بررسي كاري كه روي بدن آنها انجام شده نيستند، محققان براي كنترل، علامت سياه رنگي را كه روي پرهاي سياه اين پرندگان قابل رويت نبود، روي بدن آنها گذاشتند.
قبلا تصور ميشد ناحيه كورتكس جديدي كه در مغز پستانداران يافت ميشود براي خودشناسي آنها كافي است. اما پرندگان كه آخرين سلف مشترك آنها با پستانداران ۳۰۰ميليون سال قبل ميزيسته است ناحيه كورتكس جديد در مغزشان ندارند و از اين نكته ميتوان چنين نتيجهگيري كرد كه مهارتهاي شناختي آنها ميتواند از طرق ديگري ايجاد شده باشد.
پريور معتقد است كه طوطيهاي نيز شايد بتوانند مهارتهاي مغزي پنهاني را از خود نشان دهند اما خانواده كلاغها كه زاغيها و جيها را نيز شامل مي شود، باهوشترينها محسوب ميشوند.
به گفته او مغز كلاغها بسيار بزرگتر از مغز ديگر پرندگان است.
اين تحقيق در مجله علمي PLoS Biologyچاپ شده است.
سه شنبه 29 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 264]