واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: عصر سازندگي به روايت صاحبنظران جمعيت ايثارگران:عملكرد كارگزاران سازندگي شكاف طبقاتي را شديد تر كرد
سياسي. سازندگي. عملكرد. ايثارگران
دفتر پژوهش و بررسيهاي خبري-جمعيت ايثارگران انقلاب اسلامي با صدور بيانيه اي تاكيد كرد: عملكرد كارگزاران سازندگي عدالت را قرباني و شكاف طبقاتي را شديد تر كرد
به گزارش روابط عمومي جمعيت ايثارگران انقلاب اسلامي در اين بيانيه تحليلي ، ضمن تحليل و بررسي دو دوره سازندگي و دوره توسعه سياسي مربوط به هشت سال گذشته به نقص و ضعفها در اين دوران از جمله قرباني شدن عدالت، شديد تر شدن شكاف طبقاتي، تضعيف امنيت و توسعه اقتصادي، افزايش نرخ تورم و واردات در كشور اشاره شده است.
متن كامل بيانيه تحليلي جمعيت ايثارگران در نقد عملكرد اقتصادي دولتهاي گذشته بدين شرح است:
اقتصاد ايران طي ۱۶سال گذشته فراز و فرودهاي بسياري داشته است و نمي توان هشت سال گذشته موسوم به -دوره توسعه سياسي> را بدون توجه به ريشه ها و بسترسازي هاي آن در هشت سال ماقبل موسوم به -دوره به اصطلاح سازندگي> تحليل و ارزيابي كرد و كمابيش طي اين دو دوره اقتصاد كشور همچنان بيمار و داراي معضلات فراوان بوده و بدون ايجاد تحول در اين روند، نميتوان به بهبود اوضاع اقتصادي و وضع معيشتي مردم اميد بست. بر همين اساس هم هست كه حتي كساني كه بيشترين سهم را در ايجاد چنين وضعيتي داشتند، امروز دم از رويكردهاي تازه و تيم جديد ميزنند و تصور ميكنند مردم پيشينه و عملكرد آنها را به سادگي به فراموشي سپرده اند.
ويژگي مشترك دو دوره فوق را ميتوان در قرباني شدن عدالت در زير چرخهاي آنچه كه توسعه (اعم از توسعه اقتصادي در دوره سازندگي و توسعه سياسي در دوره اصلاحات) ناميده شد، بوده است. در نتيجه عملكرد حزب كارگزاران سازندگي و در مرحله بعدي حزب مشاركت و مجاهدين انقلاب اسلامي، شكاف طبقاتي شديد تر شد و توسعه همه جانبه فداي توسعه تك بعدي گرديد. در دوره موسوم به سازندگي، عدالت، آزادي و فرهنگ و در دوره اصلاحات نيز عدالت، معيشت، امنيت و توسعه اقتصادي تضعيف و كمرنگ گرديد، توسعه سياسي نيز در برخي مقاطع تا مرز هرج و مرج پيش رفت.
برخي ويژگيهاي ۱۶سال اخير به شرح ذيل است:
_۱افزايش نرخ رشد تورم: اقتصاد ايران در سالهاي ۷۳و ۷۴بالاترين نرخهاي تورم را تجربه كرد. به طوري كه در اين دو سال از دوره سازندگي نرخ تورم به ترتيب به ۳۵/۲۰درصد و ۴۹/۴درصد افزايش يافت و فشار رواني آن حدي بود كه دولت سازندگي تا چند ماه دچار شوك شد و نتوانست سياستهاي تعديل اقتصادي غربي را دنبال كند و حتي برخي سياستها در كوتاه مدت متوقف شد.
رشد تورم در دوره اصلاحات نيز متوقف نگرديد تا جايي كه شركتهاي دولتي به استناد قانون بودجه و بدون استناد به اين قانون هر سال مسابقه افزايش قيمتها را برگزار ميكردند تا جايي كه در يكي از سالها ( (۸۳معاون اول رئيس جمهوري سخن از ۲۸شركت دولتي كه در افزايش قيمتها تقصير داشتند، به ميان آورد. اگر اقدامات مجلس هفتم در تثبيت قيمت كالاها و خدمات عمومي نبود، همچنان نرخ فرآوردههاي نفتي، بنزين، تلفن، گاز، آب، برق و ... سال به سال ادامه مييافت.
_۲واردات بيرويه: پس از پيروزي انقلاب اسلامي تا پايان سال گذشته حول و حوش ۴۵۳ميليارد دلار كالا وارد كشور شده است كه ۹۹/۵ميليارد دلار آن در برنامه اول ( (۶۸ _ ۷۲و حدود ۷۰ميليارد دلار در برنامه دوم ( (۷۴ _ ۷۸و حدود ۱۲۰ميليارد دلار مربوط به برنامه سوم ( (۷۹ _۷۳بوده است. به عبارت ديگر بيشترين ميزان واردات كشور طي ۱۶سال اخير صورت گرفته است.
عمق فاجعه واردات بيرويه از آن رو است كه هر ده هزار دلار واردات يكي فرصت شغلي را از بين ميبرد و براي بيگانگان اشتغال فراهم ميكند. به اين ترتيب با ۲۹۰ميليارد دلار واردات در دورههاي سازندگي و اصلاحات ۲۹ ميليون فرصت شغلي نصيب بيگانگان شد. اگر فرض كنيم طي ۱۶سال گذشته ۳۰ درصد در واردات بيرويه تعطيلي كارخانههاي چاي، چرم، كفش، پوشاك، لوازم تصويري، ابريشم و ... بوده است. سال گذشته واردات كشور از مرز ۳۴ميليارد دلار گذشت و ۳ميليون و ۴۰۰هزار ايراني را بيكار و زمينه اشتغال همين تعداد خارجي را فراهم ساخت. خاطرنشان ميسازد ۵۶درصد واردات كشور در سال گذشته كالاهاي صنعتي، ۳درصد ماشين آلات راهسازي و ۷درصد مواد اوليه و ۱۰ درصد لوازم يدكي وارد كشور شد. امروز هيچ كالايي جز چند قلم بسيار محدود، منعي براي واردات ندارد و تنها با پرداخت تعرفه قابل ورود است. اگر واردات قاچاق با درايت دكتر قاليباف مهار نشده بود، ارقام واردات كشور نجومي شده بود و ايشان با توانمندي مبادي ورود قاچاق كالا را مسدود ساخت.
_۳تشديد شكاف طبقاتي: سهم چهار دهك كم درآمدترين خانوارهاي شهري در دوره سازندگي از كادر آمدها بين ۱۴/۹۶تا ۱۶/۰۱درصد بود. اين سهم در دوره اصلاحات نيز حول و حوش ۱۶/۵درصد بود به عبارت ديگر تحول چنداني در درآمد ۴۰درصد پايينترين اقشار و خانوارهاي شهري فراهم نشد. همچنين سهم درآمدي ۴۰درصد فقيرترين خانوارهاي روستايي در كل درآمدها از ۱۳/۱تا ۹ / ۱۴درصد در دوره ۱۳/۹درصد تا ۱۵/۳درصد در دوره اصلاحات فراتر رفت و فقيران جامعه روستايي تحول چنداني پيدا نكردند. طي دوره سازندگي دو دهك بالاي درآمدي در جامعه روستايي (يعني ۲۰درصد ثروتمندترين آنها) تا ۴۹/۳ درصد درآمدها و ۲۰درصد ثروتمندان جامعه شهري تا ۴۶/۹درصد درآمدها را به خود اختصاص دادند و اين فاصله برابر در دوره اصلاحات نيز اصلاح نشد. به طوري كه ۲۰درصد ثروتمندترين خانوارهاي شهري تا ۴۷/۳درصد و خانوارهاي روستايي تا ۴۸/۹درصد درآمدها را به انحصار خود در آوردند.
طي دو دوره سازندگي و اصلاحات ده درصد ثروتمندان جامعه ۱۹تا ۲۰برابر ده درصد فقيرترين خانوارها درآمد داشتند و در انديشه تكنوكراتهاي حزب كارگزاران و اصلاح طلبان حزب مشاركت و مجاهدين انقلاب اين شكاف ترميم نشد.
از ديگر شاخصهاي شكاف طبقاتي و توزيع درآمد، ضريبي به نام -ضريب جيني> مي باشد. هر قدر اين ضريب به يك نزديكتر شكاف نابرابرتر و هر مقدار به صفر نزديكتر باشد، توزيع درآمد عادلانه تر ميباشد. طي سالهاي ۶۸ _ ۷۵رقم ضريب چيني ۰/۳۹۵تا ۰/۴۳۵در نوسان بود. علاوه بر اين ضريب جيني طي سالهاي ۷۵ _ ۸۱نيز بين ۰/۳۹تا ۰/۴۱۹در نوسان بود. عجيب اين كه در سال ۸۱ضريب چيني به ۰/۴۱۹رسيد كه بدترين وضعيت در دوره اصلاحات بوده است.
_۴تضعيف ارزش پول ملي: تضعيف ارزش پول ملي از دوره سازندگي آغاز شد و در دوره اصلاحات ادامه يافت. به طوري كه نرخ هر دلار در سال ماقبل دوره هاشمي (سال (۶۷حداكثر ۹۵۴ريال بود كه با تضعيف ارزش پول طي دوره سازندگي به ۴۴۴۵ريال افزايش يافت. تا زمان نگارش اين بيانيه ارزش هر دلار تا حدود ۹۰۰۰ريال تضعيف شده است. يكي از دلايل اصلي تضعيف ارزش پول ملي، وجود كسري در بودجه دولت و توسل به افزايش نرخ ارز براي جبران اين كسري بوده است.
_۵درآمدهاي هنگفت نفتي: طي ۱۶سال اخير (خبر يكي دو سال) در هر دوره ۸ ساله قيمت نفت از افزايش شديدي برخوردار بود و درآمدهاي هنگفتي را در اختيار دولتهاي سازندگي و اصلاحات قرار داد. در دوره سازندگي در طي سالهاي ،۷۱ ،۷۰ ،۶۹ ،۶۸و درآمدهاي هنگفتي را در اختيار دولتهاي سازندگي و اصلاحات قرار داد. در دوره سازندگي در طي سالهاي ،۷۲ ،۷۱ ،۷۰ ،۶۹ ،۶۸ ۷۴ ،۷۳و ۷۵به ترتيب ۱۲ميليارد دلار، ۱۷/۹ميليارد دلار، ۱۶ميليارد دلار، ۱۶/۸ميليارد دلار، ۱۴/۳ميليارد دلار، ۱۴/۶ميليارد دلار، ۱۵/۱ميليارد دلار و بالاخره ۱۹/۲ميليارد دلار درآمد صادرات نفت و گاز وجود داشت. به عبارت ديگر دولت سازندگي بالغ بر ۱۲۶ميليارد دلار درآمد از محل صادرات نفت خام و گاز كسب كرد.
طي دوره اصلاحات نيز درآمدهاي نفتي (خبر در سال (۷۷از رشد چشمگيري برخوردار شد. به طوريكه طي سالهاي ۸۲ ،۸۱ ،۸۰ ،۷۹ ،۷۸ ،۷۷ ،۷۶و ۸۳به ترتيب ۱۵/۴ميليارد دلار درآمد نفتي پديد امد. به عبارتي ديگر دولت سازندگي بالغ بر ۱۲۶ميليارد دلار درآمد از محل صادرات نفت خام و گاز كسب كرد.
طي دوره اصلاحات نيز درآمدهاي نفتي (خبر در سال (۷۷از رشد چشمگيري برخوردار شد. به طوري كه طي سالهاي ۸۲ ،۸۱ ،۸۰ ،۷۹ ،۷۸ ،۷۷ ،۷۶و ۸۳به ترتيب ۱۵/۴ميليارد دلار، ۹/۹ميليارد دلار، ۱۷/۸ميليارد دلار، ۲۴/۲ ميليارد دلار، ۱۹/۳ميليارد دلار، ۲۲/۸ميليارد دلار، ۲۷/۳ميليارد دلار و ۳۰ ميليارد دلار درآمد نفتي پديد آمد. به عبارت ديگر طي دوره اصلاحات و به بركت عوامل برونزا دولت خاتمي جمعا بالغ بر ۱۷۶ميليارد دلار درآمد نفتي داشت.
متاسفانه چه در دوره سازندگي و چه در دوره اصلاحات هرگاه قيمت نفت كاهش مي يافت، از مردم خواسته ميشد كمربندها را محكم بسته و خود را براي دريافت آماده كنند، اما وقتي قيمت نفت شديدا بالا ميرفت كسي از بسط رفاه و توسعه معيشت با مردم سخن نميگفت. در واقع لذت افزايش قيمت نفت هرگز در دوره سازندگي و اصلاحات در زندگي مردم ملموس نشد. خصوصا كه دولت اصلاحات ۵۰ ميليارد دلار درآمد نفتي بيشتري در اختيار داشت.
_ ۶افزايش تعهدات و بدهيهاي خارجي: بحران معروف بدهيهاي خارجي در سال هاي ۷۱به بعد و در اوج سياستهاي تعديل اقتصادي دوره سازندگي و آثار و عواقب آن از اذهان نرفته است. تا جايي كه اين بحران تا مرز زمزمه توقيف كشتيهاي نفتكش و كشتيهاي تجاري و بار حامل آن پيش رفت. تعهدات خارجي كشور در سال پاياني دولت هاشمي حداقل ۳۲/۷ميليارد دلار (بدهيهاي بالقوه و بالفعل) و ميزان قطعي بدهيها به ۱۶/۸۳۵ميليارد دلار افزايش يافت. آمار تعهدات خارجي تا نيمه اول سل گذشته ( (۸۳به ۳۵/۹ميليارد دلار و ميزان قطعي بدهيها تا آن زمان به ۱۲/۶ميليارد دلار رسيد. در حال حاضر ميزان بدهيهاي قطعي از مرز ۱۴/۶ميليارد دلار گذشته است.
_ ۷طرحهاي نيمه تمام: يكي از مشكلات اساسي كه از دوره سازندگي آغاز شد كلنگ زني طرحها و پروژهها خارج از مصوبات دولت و مجلس بود كه از يك طرف زمان با تعدد بيرويه، اجراي پروژهها ا طولاني و فناوريهاي آنها را در زمان بهره برداري كهنه ميكرد و از سوي ديگر منجر به دهها هزار پروژه ملي و استاني نيمه تام ميكرد. بعضي از پروژهها نيز بارها افتتاح شد، ولي در نهايت هنوز به بهره برداري نرسيده بود. هرچند كلنگ زنيهاي فاقد مجوز مجلس و دولت در دوره خاتمي به شدت قليل يافت، ولي معضل ۹هزار طرح نيمه تمام ملي و طولاني بودن زمان اجراي پروژهها همچنان باقي است.
_۸اقتصاد دولتي: علي رغم اين كه دولت هاشمي با شعار خصوصيسازي و واگذاري كارها به مردم وارد صحنه شد، اما در عمل اقتصاد ايران دولتي شد.
به طوري كه بيش از ۸۰درصد اقتصاد كشور دولتي گرديد. اقتصاد كشور در دوره اصلاحات نيز دولتي باقي ماند و طي ۱۶سال اخير بالغ بر ۶۰تا ۶۸درصد بودجه كشور متعلق به شركتهاي دولتي بود. طي دوره اصلاحات اتفاق جديد تري نيز افتاد و آن اين است كه شركتهاي دولتي در دل خود شركتهاي جديدي را تاسيس كردند تا جايي كه امروز برخي از شركتهاي دولتي تا شركتهاي نسل پنجم نيز پيش رفته اند.
_۹مفاسد مالي و اقتصادي: از ويژگيهاي بارز ۱۶سال گذشته رواج فسادهاي مالي و اقتصادي در دستگاههاي اجرايي، گسترش رانت خواري، اختلاس و ارتشاء بود. وضعيت فسادهاي مالي در دوره سازندگي موجب كسب ثروتهاي بادآورده و پديد آمدن طبقات نوكيسه گرديد كه نمونه بارز آن فسادهاي مالي در شهرداري تهران بود كه حتي تا پايان دولت وقت امكان رسيدگي به پروندههاي فساد
يکشنبه 27 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 91]