واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نگاهي گذرا به ابعاد سفر مهم احمدي نژاد به استانبول ((۲
كليات. استانبول. دولت. ايران - تركيه
آنكارا - به نظر كارشناسان تحقق اين سفر به تركيه به عنوان يك كشورعضو پيمان آتلانتيك شمالي ( ناتو ) كه به نوعي با اعمال فشارهاي غرب و در راس آن آمريكا در محدود ساختن روابط با ايران تحت فشار ميباشد، ميتواند موفقيتي براي ديپلماسي ايران به شمار رود.
هرچند كه به عقيده اين كارشناسان سياست خارجي تركيه در دوره اقتدار حزب حاكم عدالت و توسعه به ويژه با اشغال عراق توسط آمريكا در شرايط جهاني خاص و در سايه رهنمودهاي پروفسور دكتر احمد داوداوغلو مشاورعالي سياست خارجي رجب طيب اردوغان نخست وزير تركيه، گشايشها و رويكردهاي تازه اي داشته و از استقلال و اعتبار و وجهه بينالمللي بسيار متفاوتي با سياست خارجي گذشته اين كشور برخوردار شده و اين خود در نزديكسازي دوكشور و ديدگاههاي منطقهاي آنها نقش موثري بازي كرده است.
اين گفته احمدي نژاد در كنفرانس مطبوعاتي وي در استانبول كه ايران و تركيه را دوملت بزرگ خواند و تاكيد كرد ايران و تركيه مكمل يكديگرند و يكيسازي امكانات و تواناييهاي بالقوه اين دوكشور ميتواند قدرتي بزرگ براي صلح و ثبات منطقهاي و جهان تشكيل شود، حايز اهميت است.
پيامهاي گرم احمدي نژاد به مردم تركيه با توجه به محبوبيت وي در بين افكارعمومي اين كشور ميتواند پشتوانه خوبي براي دولت آنكارا در پيگيري سياستهاي توسعه و تعميق همكاري خود با تهران باشد.
در وراي مسائل دوجانبه، سفر احمدي نژاد به استانبول از نظر اين كه پاسخ دندانشكني به سياستهاي منزويسازي ايران در منطقه ميباشد نيز داراي اهميت زيادي است و اين فرصت را فراروي تهران قرار داد تا يك بار ديگر به دنيا تفهيم كند پروندهسازي براي برنامه صلح آميز هستهاي يك موضوع سياسي است و ادعاي دسترسي ايران به سلاحهاي هستهاي دروغي بزرگ است كه حتي خود غربيها نيز به آن باور ندارند.
احمدي نژاد در مصاحبه مطبوعاتي خود با ياد آوري شركت وي در جلسهاي با حضور اعضاي شوراي روابط خارجي آمريكا در نيويورك گفت: اظهارات وي در خصوص برنامه هستهاي ايران در اين شورا مورد قبول آنان قرار گرفت و آنها اعتراف كردند كه آمريكا محق بودن ايران را در برنامه هستهاي ميدانند، ولي از آن واهمه دارند كه اگر چنين امكاني براي ايران شناخته شود، فردا تركيه، عربستان و مصر نيز اقدام مشابهي خواهند كرد.
اين گفته احمدي نژاد، تركيه را كه به شدت براي كاهش وابستگي به خارج در تامين انرژي هستهاي تلاش ميكند، خرسند كرده است و به همي علت تركيه به صراحت از برنامه هستهاي صلح آميز ايران حمايت ميكند و اين چيزي است كه غرب و در راس آن آمريكا مايل نيست.
احمدي نژاد به رغم اين كه برنامه هستهاي ايران را سياسي تلقي كرد ولي تاكيد نمود ايران به همكاري خود با آژانس بينالمللي انرژي اتمي ادامه مي دهد و مذاكرات ژنو را نيز موفقيت آميز دانسته و آن را پيگيري خواهد كرد.
كارشناسان در بررسي دستاوردهاي اين سفر از ديد تركيه نيز ميگويند:
تركيه به توسعه و تعميق روابط خود با ايران اهميت ميدهد. تركيه در تنظيم برنامه سفر احمدي نژاد به تركيه بيش از لحاظ واكنشهاي غرب، منافع ملي خود را لحاظ كرد كه اين در مقياس زيادي منعكسكننده ماهيت تازه در سياست خارجي اين كشور ميباشد.
تركيه با ميزباني از احمدي نژاد نشان داد كه در پيگيري سياست خارجي مستقل و در راستاي منافع ملي راهبردي خود عزم راسخ دارد.
اين كشور همچنين به ايفاي نقش تسهيلكننده در گفت وگوهاي هسته اي ايران با غرب تمايل دارد كه ايران نيز از اين موضوع استقبال كرده است.
سفر اخير منوچهر متكي و سعيد جليلي به استانبول نيز نشانگر تمايل تهران به نقش آنكارا در اين زمينه ميباشد.
از سوي ديگر تركيه كه هدف تبديل شدن به بزرگترين پايانه انرژي منطقه را دنبال ميكند به ايران به عنوان يكي از مهمترين منابع تامين انرژي نگاه ميكند كه از ديد كارشناسان بسيار واقع بينانه است.
گل و اردوغان بارها تاكيد كردهاند كه ايران همسايه تركيه است و در تامين انرژي از ايران منافع ملي كشور خود را لحاظ خواهند كرد.
ايران و تركيه گفت وگوهاي وسيعي را در اجراي طرحهاي بزرگ انرژي دارند . گرچه مخالفت آمريكا در عملياتي شدن طرحها از سوي برخي رسانهها برجسته ميشود ولي واقعيت اين است كه هر دوكشور براي رسيدن به توافقي مهم در عملياتي كردن اين طرحهاي عظيم ملاحظاتي دارند كه زمان بر ميباشد و بايد با پيگيريهاي جدي براي نزديكسازي نقطه نظرات خود بكوشند تا زمينه براي اجرايي كردن آنها فراهم شود.
حوادث گرجستان و تلاشهاي روسيه براي تحت كنترل درآوردن منابع و راههاي انتقال انرژي در منطقه قفقاز كه به عنوان حيات خلوتي اين كشور ديده مي شوند، يك بار ديگر دولتمردان تركيه را به پيگيري جدي مذاكرات انرژي با ايران سوق داده و موجب انعطاف بيشتري در اتحاديه اروپا را نسبت به همكاري هاي انرژي تركيه با ايران شده است.
كارشناسان معتقدند تحولات منطقهاي و بينالمللي بررسي شده در سفر احمدي نژاد به استانبول نشان داد ايران و تركيه بايد براي توسعه مناسبات خود همواره تلاش كرده و از آسيب پذيري و تاثير پذيري اين روابط در جهت منفي از تحريكهاي منطقهاي و فرامنطقهاي جلوگيري كنند.
شنبه 26 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 54]