واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: جنگ گرجستان و اشكار شدن ضعف سياست خارجي بوش
تهران / واحد مركزي خبر / سياسي 1387/05/24
حمله روسيه به گرجستان ضعف سياست خارجي بوش را اشكار ساخت.
كن گاد تحليلگر مركز تحقيقاتي "امريكن پروگرس" در شماره امروز روزنامه گاردين در اينترنت، در مقاله اي با عنوان "اقدام بعدي امريكا" نوشت درس تلخ جنگ روسيه-گرجستان، اولين نمونه ملموس خارج از خاورميانه از تاثير سياست خارجي فاجعه اميز بوش بر تضعيف امريكا و غرب است. رئيس جمهور بعدي امريكا با پيامد اين مشكل روبرو خواهد بود اما وي بايد اقدامات فوري را براي جلوگيري از بدتر شدن اوضاع انجام دهد.
ريشه هاي ضعف هشدار دهنده غرب در شكست راهبردي گسترده سياست خارجي دولت بوش نهفته است. دولت بوش نخست پوتين را از خود دور كرد و سپس به شدت در تعبير شخصيت و نيات او به خطا رفت و تهديد واقعي او براي منافع غرب را پس از انكه بيش از حد دير شده بود، تشخيص داد. دولت بوش پس از ان به عراق حمله كرد، يكدستي كشورهاي غربي را از ميان برد، نهادهاي بين المللي را تضعيف كرد و سربازان امريكايي را در اشغالي خونبار و مديدگرفتار ساخت كه به تحليل رفتن نيروي بازدارندگي غرب منجر شد.
گوانتانامو و ابوغريب احترام به هنجارهاي بين المللي را كاهش داد و به رهبري امريكا در جهان بيش از پيش اسيب زد. ايران عمده ذينفع منطقه اي از حمله امريكا بوده و توانسته است به دنبال ان قدرت خود را در سراسر خاورميانه و با حمايت از شبه نظاميان در عراق، لبنان و اراضي فلسطيني به نمايش بگذارد.
كشمكش امريكا، دستاوردهاي ايران و نگراني هاي اسرائيل، همگي به ميزان قابل ملاحظه اي قدرت و نفوذ روسيه را افزايش داده است. امريكا و اروپا براي مهار اقدام ايران به ساخت تسليحات هسته اي به همكاري روسيه نياز دارند زيرا مسكو مي تواند موجب شكل گيري يا شكست تحريم هاي اقتصادي شود و هر گونه راه حل بلند مدتي به حمايت روسيه نياز دارد.
به نوشته كن گاد روسيه علاوه بر اين موهبت هاي راهبردي امريكا، خود نيز قدرت بيشتري يافته است و ديگر ابرقدرت در حال زوال و ضعيفي با بيشتر مشخصه هاي دوران پس از فروپاشي شوروي نيست. اقتصاد بالنده روسيه متاثر از افزايش بهاي انرژي و عملكرد دولت مستبد و قوي ان به تلاش هاي پوتين براي احياي اعتماد و غرور كشوري كه زماني به عنوان روسيه بزرگ شناخته مي شد، كمك كرده است. اين روسيه جديد اكنون به دنبال اعاده جايگاه خود در عرصه جهاني مي گردد.
دولت بوش در تلاشي عاجزانه براي عقب راندن روسيه، از دولت هاي دموكراتيك اوكراين و گرجستان به عنوان پادزهري عليه بلندپروازي هاي كرملين استفاده كرد. بوش به تفليس رفت و به گرجي ها قول داد "مادامي كه گرجستاني ازاد و مردم سالار بسازند، مردم امريكا در كنار شان خواهند بود." گرجستان بيست هزار نيرو به عراق فرستاد و از اين رو توقع گرجي ها براي حمايت امريكا از انها، غير منطقي نبود. البته پوتين مي دانست كه امريكا نمي تواند اين وعده را عملي كند.
كن گاد در ادامه مقاله خود نوشت گرچه بعيد به نظر مي رسد كه روسيه در اينده اي نزديك قدرت گذشته خود را احيا كند، مناقشه گرجستان تامين منافع اين كشور را در كشورهايي نظير اوكراين و ديگر كشورهاي شوروي سابق تضمين كرد. اگر امريكا و غرب بر ان باشند كه پاسخي معنادار به اين مسئله بدهند، بايد مطرح كردن تهديدهاي توخالي را متوقف كنند و به عوامل فعلي قدرت روسيه بپردازند. گام اول در اين خصوص، جدي گرفتن حل بن بست هسته اي با ايران است. برگ برنده پوتين اينست كه غرب بيشتر نگران ايراني مجهز به تسليحات هسته اي و ستيزه جو است تا كنترل روسيه بر كشورهاي همجوار خود. بازي قدرت مشخص روسيه، رقم خوانده را در دستيابي به توافقي پذيرفتني با تهران بالا برده است و ما نمي توانيم با توجه به اينكه روسيه منافع خود را دنبال مي كند و نگراني هاي اسرائيل نيز رو به افزايش است، اجازه دهيم اين روند تا مدت نامحدودي ادامه يابد.
بخش بزرگي از قدرت اقتصادي روسيه ناشي از افزايش بهاي انرژي و ذخاير عظيم گاز طبيعي ان است. اين موضوعي است كه در كوتاه مدت تغيير ان محتمل نيست اما مي توان بهاي انرژي را پايين اورد و با تغيير اقتصاد خود به منابع انرژي تجديد پذير، از اهميت منابع سوخت هاي فسيلي كاست.
كن گاد در پايان به فساد در موسسات دولتي روسيه، ناكارامدي زيرساخت هاي ان، پيرشدن جمعيت اين كشور و كاهش روزافزون نرخ رشد جمعيت ان به عنوان نقاط ضعف اين كشور و عرصه هايي ياد كرده است كه امريكا و اروپا مي توانند در ان وارد شوند و به بهبود وضع زندگي مردم روسيه كمك كنند. اين روزنه ها شهرت غرب را در داخل روسيه تقويت مي كند و از تمايل اين كشور براي ستيز با منافع ان مي كاهد.
اين تغيير نرم قدرت همچنين بايد با احياي اعتبار امريكا از طريق به نتيجه رساندن اشغال عراق، همراه باشد. فقط با اجراي اين طرح، نيروي نظامي امريكا مي تواند بار ديگر توانايي هاي بازدارندگي خود را به دست اورد. چنين نيرويي مي تواند پوتين را از اقدامات خصمانه بازدارد.
پنجشنبه 24 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 81]