واضح آرشیو وب فارسی:سياست روز: با سفر رئيس جمهور به تركيه تشديدشدوحشت واشنگتن از مناسبات تهران -آنكارا
دكتر محمود احمدي نژاد رئيس جمهور امروز در حالي براي ديداري رسمي وارد آنكارا ميشود كه توسعه روابط راهبردي ايران و تركيه وحشت آمريكا و رژيم صهيونيستي را به همراه داشته است.
به گزارش خبرگزاريها، سفر امروز رئيسجمهور كشورمان به تركيه آن اندازه موجب خشم آمريكا شده كه روزنامه "واشنگتن تايمز" در مطلبي مملو از هشدار براي تركيه، احتمال داد اگر تركيه با ايران قرارداد گازي امضاء كند واشنگتن، توافقنامه درباره "پ.ك.ك" را لغو ميكند. اين روزنامه كه بازگو كننده نظر مقاماتآمريكايي است با ادعاي اينكه اين سفر براي تركيه هيچ دستاوردي ندارد نوشت كه تركيه با اين كار ميتواند خودش رابه دردسر بيندازد. غربيها ادعا كرده اند اگر تركيه با ايران قرارداد گازي امضاء كند ايالات متحده آمريكا احتمالا به توافقنامه نوامبر 2007 كه در زمينه تبادل اطلاعات و همكاري در زمينه مبارزه با تروريسم "پ.ك.ك" صفحه جديدي باز كرده، پايان ميدهد. "نومحافظهكاران" بر اين باورند چنانچه جمهوري تركيه اين قرارداد گازي را با جمهوري اسلامي ايران امضاء كند اين كشور ناقض به اصطلاح قانون تحريمهاي ايران از سوي آمريكا خواهد بود.
آمريكاييها با تهديدآميز خواندن فعاليتهاي هستهاي ايران، از تركيه خواسته اند كه از ايران فاصله بگيرد. آمريكا بيش از هر چيز ديگر از نزديك شدن هرچه بيشتر دو دولت اسلامگراي تركيه و ايران به همديگر به شدت نگران است و سعي بر اين دارد كه با جوسازي و تحريك برخي محافل لاييك جلوي اين نزديكي را بگيرد غافل از اينكه بين مردم تركيه و ايران ارتباطات عميق ديني و فرهنگي وجود دارد.
در همين حال صهيونيستها نيز از اين روابط ابراز نگراني كرده اند. مقامات اين رژيم اعتراف كرده اند كه همگرايي تهران و آنكارا به منزله شكست سناريوي تلآويو و غرب براي انزواي ايران است. آنها خواستار پاسخ گويي تركيه در اين زمينه شده اند كه با انتقاد شديد آنكارا مواجه شد. تركها تاكيد كرده اند كه براي توسعه روابط با ايران از كسي اجازه نميگيرند.
در همين حال وزير امور خارجهكشورمان در گفتوگو با يك روزنامهچاپ تركيه اعلام كرد: اردوغان ايران را خوب ميشناسد، شفافيت و صراحت كشور ما را ميداند و از اينكه ايران يك كشور صلحدوست است، اطلاع دارد. منوچهر متكي، وزير امور خارجهكشورمان نيزدر گفتوگو با روزنامه چاپ تركيه درباره دليل سفر افزود: هر دو طرف خواستار برگزاري اين سفر قبل از ماه رمضان هستند و بر سر اين موضوع توافق كردند. وي با بيان اينكه خواهان گسترش روابط با تركيه هستيم، گفت: بهبود روابط سياسي و اقتصادي زمينه را براي بهبود همكاري امنيتي فراهم ميكند. وزير امور خارجهكشورمان ادامه داد: چون ديدگاه هر دو طرف همسايه نسبت به ترور و تروريسم يكسان است، به همين دليل راه را براي همكاريهاي امنيتي، آسانتر ميكند.
وي درخصوص رجب طيب اردغان، نخست وزير تركيه گفت: اردوغان در همه جا از اعتقادات خود دفاع و از حق ايران حمايت ميكند.
از سوي ديگر در ادامه واكنشها به توسعه روابط ايران و تركيه و اهميت اين مناسبات رويتر نيز سفر محمود احمدينژاد به تركيه را منعكس كننده تمايل اين عضو ناتو به حفظ روابط خوب با تهران دانست. در آستانه سفر محمود احمدي نژاد، رئيس جمهور ايران به تركيه كه قرار است امروز آغاز شود، خبرگزاري رويتر در مطلبي در اين باره نوشت: عبدالله گل، رئيس جمهور تركيه و رجب طيب اردوغان، نخست وزير اين كشور به دليل دعوت از احمدي نژاد در داخل و خارج مورد انتقاد قرار گرفتهاند، اما آنكارا اعلام كرده است كه اين سفر با توجه به مناقشه ايران و غرب بر سر برنامه هسته اي ايران ضروري است و پيشنهاد كرده به حل اين مشاجره كمك كند.
با اين حال تحليلگران ميگويند هدف از اين سفر بيشتر تضمين روابط چند ساله دو كشور در زماني است كه تنشهاي جهاني افزايش يافتهاند.
مهمترين وجه اين سفر توافق گازي با ايران و نه برنامه هستهاي است؛ زيرا تركيه نفوذ اندكي در اين مسئله دارد. تركيه و ايران از معاهده صلح 1639 تاكنون با يكديگر مرز مشترك دارند. واشنگتن سفر رئيس جمهور ايران به تركيه را تضعيف كننده اقدامات عليه تهران ميداند، رژيم صهيونيستي كه متحد ديگر تركيه است نيز از اين سفر به شدت انتقاد كرده است. گل و اردوغان كه هر دو از بنيانگذاران حزب اسلام گراي تركيه هستند، براي تقويت جايگاه تركيه در منطقه خاورميانه تلاش كردهاند و در مقايسه با دولتهاي قبلي اين كشور روابط بيشتري با همسايگانشان برقرار كردهاند. ساهين آلپي، ستون نويس روزنامه زمان گفت كه حفظ روابط تركيه با ايران براي ثبات داخلي تركيه و نيز نيازهاي انرژي اين كشور حايز اهميت است.تجارت دوجانبه ايران و تركيه در نيمه اول سال 2008 به پنج ميليارد دلار رسيد و تركيه متعهد شده است در بخش توليد گاز ايران 5/3 ميليارد دلار سرمايه گذاري كند.
پنجشنبه 24 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سياست روز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 110]