واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: تنگناي كيفي در 14 سالگي تلفن همراه
14 سال پيش در چنين روزهايي اولين تلفن همراه درايران به صدا درآمد.
يك دهه پس از ظهور تلفن همراه در جهان، در سال 1367 وزارت پست و تلگراف سابق اقدام به طراحي تلفن سيار كرد و با يك تجديد نظر در اين طرح در سال 1372 تجهيزات آن خريداري شد و در مرداد ماه 1373 فاز اول اين طرح به ظرفيت صد هزار شماره ايجاد شد.
به گزارش ايلنا، همزمان با اجراي اين طرح در تهران، طراحي مقدماتي سيستم تلفن همراه در هفت شهر بزرگ كشور شامل شهرهاي اصفهان، شيراز، مشهد، تبريز، اهواز، بندرعباس و كرمان نيز آغاز شد كه در مرحله دوم طرح مقرر شد تهران ضمن اتصال به اين شهرها با ورودي و خروجي زير زميني و دريايي كشور نيز مرتبط شود و جزاير قشم و كيش نيز در مرحله دوم اين طرح تحت پوشش قرار گيرند.
طي سالهاي 1373 تا اوايل 1374 تعداد متقاضيان تلفن همراه بيشتراز 1500 نفر نبود چراكه اين سيستم به هيچ عنوان براي مردم شناخته شده نبود به طوريكه در شهريور 74 هنگامي كه آگهي نام نويسي در روزنامههاي كثير الانتشار كشور منتشر شد، حدود 8تا 9 هزار نفر ثبت نام كردند و به عبارت ديگر استقبال چنداني از اين سيستم پايه و ضروري در جامعه به عمل نيامد و حتي در محافل با واكنشهاي منفي روبرو شد و تلفن همراه سيستمي زائد و تجملاتي عنوان شد.
از بهمن 74 چرخشي شگفت براي نامنويسي تلفن همراه پديدار شد به طوري كه 200 هزار نفر متقاضي دريافت تلفن سيار شدند، البته تقاضاي استانهاي كشور به دليل عدم آگاهي از كاربرد اين وسيله ارتباطي كمتر بود و بيشترين تقاضا به شهروندان تهراني اختصاص داشت كه بيش از130 هزارنفر برآورد ميشد.
درپي استقبال غير منتظره، طرحي براي گسترش تلفن سيار جهت يك ميليون مشترك پيشبيني شد و در اين زمينه براي شهرهاي مختلف كشور دستگاههاي لازم به منظور راهاندازي اين پروژه خريداري و نصب شد. در آن زمان سيستم تلفن سيار ديجيتالي ايران ازكشور فنلاند خريداري شد كه ازنوع GMS است وبرخي از خريدها نيز دراين چند ساله اخير اززيمنس ونوكياي آلمان بوده است.
باور اينكه 38 ميليون ايراني، تلفن همراه دارند، امروزه دور ازذهن نيست، بلكه واقعيتي است كه در هر كجا و در هر لحظه با آن روبرو هستيم.
همانطوركه در سند چشم انداز توسعه بخشي فناوري اطلاعات و ارتباطات برنامه چهارم هم بدان اشاره شده است، گسترش كمي تلفن همراه از شاخصهاي توسعه به شمار ميرود و شاخص توسعه كمي تلفن همراه در سه محور تعداد خطوط واگذار شده، سايتها و شبكههاي راديويي اپراتور همراه و همچنين مساله نصب و راهاندازيBTS ها قابل تعريف و سنجش است.
گفتني است، در حال حاضر 5 اپراتور در كشور در حال فعاليت هستند كه شامل: همراه اول، ايرانسل، تاليا، اسپادان(مخصوص مردم استان اصفهان)، كيش همراه (مخصوص مردم جزيره كيش) ميشوند و بزودي هم اپراتور سوم تلفن همراه به اين اپراتورها افزوده خواهد شد. ولي آيا اين تعداد توانستهاند به خوبي مسايل كيفي تلفن همراه در كشور را همانگونه كه در سند چشمانداز بيست ساله اشاره شده برآورده كنند؟
هم اكنون صرف نظر از اپراتورهاي استاني 40 ميليون مشترك تلفن همراه در كشور وجود دارد كه بيش از 27 ميليون آن مربوط به اپراتور همراه اول، 12 ميليون مشترك شركت ايرانسل ويك ميليون مشترك شركت تاليا هستند ولي با اين حساب باز هم از نظر كيفي، ايران رتبه پائيني در جهان به خود اختصاص داده است و مي توان گفت كه كشور تنها در بخش كمي رشد يافته است.
اين در حالي است كه بايد همزمان با واگذاريها به افزايش كيفيت هم توجه شود ، به عبارتي بهينهسازي شبكه تلفن همراه يك كار مستمر بوده كه همزمان با توسعه كمي، پيگيري و اجرا ميشود و اين امر در ايران دچار يك ضعف كامل است.
در سال 85 ايران در بين 13 كشور منطقه از نظر ضريب نفوذ تلفن همراه در جايگاه يازدهم قرار داشت و تنها دو كشور يمن و افغانستان در جايگاهي پايينتر از ايران ايستاده بودند ولي هماكنون با واگذاريهاي انجام شده شاهد ارتقا ضريب هستيم.
در هر حال از آنجايي كه اتحاديه بينالمللي مخابرات، گسترش تلفن همراه را عاملي براي رهايي كشورهاي در حال توسعه از شرايط فقر در زمينه توسعه فناوري اطلاعات و ارتباطات دانسته است و همچنين از آنجايي كه بازار تلفن همراه در كشور ما همچنان تشنه كيفيت است تا كميت ، آيا بهتر نيست از حداكثر توان اپراتور اول، دوم و شركت تاليا براي افزايش بهبود آنتندهيها استفاده كنيم و در آينده نزديك هم به كمك اپراتور سوم تلاش كنيم تمام شرايط براي رسيدن به ضريب نفوذ با كيفيت بالا كه درشأن ملت ايران است، فراهم شود.
سه شنبه 22 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 104]