واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: رام الله در سوگ شاعر ملي فلسطين گريست
سرمايه: قلب شاعر ملي فلسطين كه سال ها شعر مقاومت سرود و مردم وطنش شعرهاي او را صداي مشقت هاي خود مي دانستند از حركت ايستاد. محمود درويش شاعر نام آور فلسطيني كه سال ها در راه آزادي و اتحاد فلسطين شعر مقاومت سرود روز شنبه 19 مرداد بعد از يك دوره بيماري و جراحي قلب باز در بيمارستاني در تگزاس در 68 سالگي درگذشت. با اعلام خبر درگذشت محمود درويش در تگزاس آمريكا، بسياري از مردم با چشماني اشكبار در خيابان هاي تاريك رام الله فلسطين جمع شدند. اين شاعر محبوب پس از بازگشت از يك تبعيد طولاني در دهه 90، در شهر كرانه باختري رود اردن زندگي مي كرد.
تلويزيون فلسطين نيز با قطع ناگهاني برنامه هاي خود، خبر درگذشت درويش را اعلام كرد و با نمايش فيلمي از او، برخي از شعرهايش را خواند. مقامات فلسطيني اعلام كردند پيكر محمود درويش براي خاكسپاري به رام الله بازگردانده خواهد شد. محمود عباس - رئيس تشكيلات خودگردان فلسطين - براي احترام به اين شاعر، سه روز عزاي عمومي در فلسطين اعلام كرد و در پيامي گفت: «درگذشت شاعر بزرگ ما محمود درويش، يك عاشق فلسطين، پيشگام پروژه فرهنگي فلسطين معاصر و يك رهبر ملي بزرگ، ما را در زندگي ملي، فرهنگي و سياسي با مشكل مواجه خواهد ساخت. از بيان اينكه چقدر از مرگ او، قلب هاي ما متاثر شده است، عاجزيم. محمود، خدا ما را در غم از دست دادن تو كمك كند.» مقامات دولت خودگردان فلسطين همچنين اعلام كردند تلاش مي كنند تا پيكر محمود درويش را بعد از انتقال به فلسطين در زادگاه خود دفن كنند و قرار است پيكر وي در رام الله به خاك سپرده شود. لس آنجلس تايمز چاپ ايالات متحده با انتشار خبر درگذشت اين شاعر، او را نمادي از فرهنگ و سياست فلسطين معرفي كرده است و مي نويسد: «محمود درويش نمادي از مشكلات فلسطين اشغالي است و به همين خاطر موضوعاتي چون تبعيد و مبارزه جايگاه خاصي در اشعارش دارد.» وي در سال 1988 به طور نمادين بيانيه آزادي فلسطين را سرود.
«بي بي سي» نيز در همان ساعات اوليه خبر درگذشت اين شاعر محبوب فلسطيني را منتشر كرد و نوشت: «درويش معروف ترين شاعر فلسطيني در سراسر دنيا بود. وي با كلمات خود توجه ميليون ها آدم را در جهان به مساله فلسطين جلب كرده بود. آثار وي به بيست زبان دنيا ترجمه شده و جوايز ادبي زيادي را در جهان از آن خود كرده بود.»
شبكه «سي بي اس» نيز با پخش برنامه هايي درگذشت اين شاعر بزرگ را اعلام كرد و درباره وي گفت: «درويش اولين بار در سال هاي 1960 و با انتشار اولين مجموعه اشعارش به نام «پرندگان بي بال» معروف شد. خيلي از اشعار وي نيز با موسيقي همراه شده است. وي در طول زندگي خود 21 مجموعه شعر منتشر كرد كه آخرين آنها «احساسات پروانه ها» نام داشت.»
محمدرضا شفيعي كدكني شاعر ايراني كه حدود 30 سال پيش براي نخستين بار اشعاري را از محمود درويش به فارسي ترجمه كرد و اين شاعر عرب را به ايراني ها معرفي كرد درباره او نوشت: «اگر عنصر ادبيات را در مبارزات ملت هاي جهان در عصر ما، عنصري قابل توجه و مؤثر بدانيم كه چنين است بايد بگوييم سهم قابل ملاحظه اي از خوني كه در شريان نهضت فلسطين در حركت است محصول شعرهاي يك عده شاعر جوان و انقلابي است كه در سراسر كشورهاي عربي با اين نهضت همدلي و همسرايي دارند و از ميان همه شاعران عرب اگر يك تن را براي نمونه بخواهيم انتخاب كنيم كه شعرش با نام فلسطين همواره تداعي مي شود محمود درويش است.»
محمود درويش متولد 13 مارس 1941 در روستاي البيروا در شرق شهر آكره در غرب فلسطين بود. درويش كه محبوبيت فراوان او به خاطر شعرهايش در حمايت از مردم مظلوم فلسطين بود، فرزند دوم يك خانواده مسلمان متشكل از پنج پسر و سه دختر بود. بعد از تأسيس رژيم صهيونيستي، به همراه خانواده اش به لبنان رفت و پس از يك سال اقامت در آنجا به شهر آكره بازگشت. اولين كتاب شعر درويش، زماني كه او 19 سال داشت، به چاپ رسيد. اين كتاب با عنوان «پرندگان بدون بال» در سال 1960 منتشر شد. چهار سال بعد، با مجموعه شعر «برگ هاي زيتون»، صداي اعتراض خود را به رژيم صهيونيستي اعلام كرد. درويش با اين مجموعه شعر و پس از آن با «كارت هويت»، شهرت خود را افزون تر ساخت. او بيش از 30 مجموعه شعر و هشت كتاب نثر از خود به يادگار گذاشت و به عنوان سردبير برخي از نشريات و مجلات نيز فعاليت داشت. در سطح جهاني، محمود درويش را به خاطر علاقه و عشق به زادگاهش فلسطين و به تصوير كشيدن رنج و عذاب و آوارگي و تبعيد مردم فلسطين به دست رژيم صهيونيستي مي شناسند. او در سال 1987، به عنوان رئيس اجرايي سازمان آزاديخواه فلسطين انتخاب شد.
محمود درويش بيش از 30 مجموعه شعر از خود به جاي گذاشته است كه مهم ترين آنها «پرندگان بدون بال» (1960)، «برگ هاي زيتون» (1964)، «عاشقي از فلسطين» است.
محمود درويش در طول سال ها فعاليت ادبي خود جوايز متعددي را به دست آورده بود كه از آن جمله به جايزه لوتوس از اتحاديه نويسندگان آفريقا و آسيا در سال 1969، جايزه صلح لنين از اتحاد جماهير شوروي سابق در سال 1983، نشان عالي ادبيات و هنر فرانسه در سال 1993 و جايزه جشنواره جهاني شعر استروگا در سال 2007 مي توان اشاره كرد. آثار او به 20 زبان دنيا ترجمه شده اند.
دوشنبه 21 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 110]