واضح آرشیو وب فارسی:ابرار: پورتال چيست؟
نام پورتال ها را زياد شنيده ايم، اما شايد براى برخى از ما اين سئوال پيش آمده باشد كه واقعا يك پورتال چيست؟ چه ويژگيها و خصوصياتى دارد؟ و چه تفاوتى با يك وب سايت دارد؟ ترجمه كلمه Portal به فارسى در فرهنگ هاى لغت «دريچه»، «درگاه» و «مدخل» ذكر شده اما كلمه پورتال در تكنولوژى اطلاعات معنى متفاوتى دارد. اگر بخواهيم ساده بگوييم، پورتال صفحه وب واسطى است كه امكان دسترسى آسان را به هر چيزى كه كاربر، براى انجام وظيفه يا خواسته اش نياز دارد بدون توجه به اينكه محل فيزيكى آن كجاست، فراهم مى كند. به بيان ديگر پورتال «درگاهى» است به دنيايى مجازى كه كاربر مى تواند از طريق امكانات فراهم شده در آن، تمامى نيازهاى خود را براورده كند. نيازهايى مانند جستجو و يا خريد(مثلا يك كتاب)، دسترسى به حساب بانكى، افزايش و كاهش اعتبار يك حساب اعتبارى و يا به روز رسانى اطلاعات سخت افزارى از محل كار، پورتال همه چيز را از طريق درگاهى واحد براى كاربر خود فراهم مى سازد. ويژگيهاى اصلى يك پورتال عبارت اند از:
۱-تجمع اطلاعات
۲-هدف دار بودن اطلاعات
۳-دردسترس بودن اطلاعات
دريچه ورود منحصر به فرد يك پورتال نيز مانند يك كامپيوتر خانگى، اطلاعات و خدمات گوناگونى را در يك صفحه وب واحد و به صورتى سازگار و خوش تركيب در دسترس مى گذارد. گاهى به اين صفحه web top هم گفته مى شود. پورتال مى تواند نقطه شروع يا صفحه اوليه مشخصى داشته باشد كه كاربران در زمان اتصال به وب آن را مشاهده كنند. اگر چه بر خلاف صفحه كامپيوتر، پورتال مى تواند از طريق مجموعه وسيع دستگاههايى كه قابليت اتصال به وب در آنها پيش بينى شده (از جمله تلفن هاى موبايل) مورد استفاده قرار گيرد. هر چند شباهت ظاهرى فراوانى ميان يك وب سايت و يك پورتال وجود دارد به گونه اى كه در نگاه اول تفاوت محسوسى ميان آن دو مشاهده نمى شود اما اين دو كاملا از يكديگر متفاوت اند.سوال اينجاست كه به طور مشخص تفاوت آن دو در چيست؟ در پاسخ به اين سوال بايد گفت ويژگى هاى زير در يك پورتال آن را از يك وب سايت متمايز مى كند:
-درگاه ورود منفردى كه از طريق آن مى توان به مجموعه منابع مرتبط با پورتال دست يافت.
-نمايش هدفدار اطلاعات با استفاده از تجربيات كاربر.
-دسترسى تقسيم بندى شده به انواع داده و اطلاعات گروه بندى شده.
-در اختيار گذاشتن امكان ارتباط و همكارى ميان همه كاربران و استفاده كنندگان پورتال.
-امكان پيوستن به نرم افزارها و سيستم هاى نرم افزارى كه گردش كارى مشخص و تعريف شده اى دارند.
تاريخچه خلاصه پورتال
اگر در دنياى كامپيوتر به عقب بازگرديم، زمانى را خواهيم يافت كه در آن سيستم هاى نرم افزارى به گونه اى متحول شدند كه ديگر لازم نبود براى كار با يك برنامه، برنامه هاى ديگر بسته شوند، يعنى مى توانستيم همزمان از چند برنامه كاربردى استفاده كنيم بدون آنكه با مشكلى مواجه شويم. امكانى كه قبل از آن وجود نداشت. تاريخچه پورتال ها از همان زمان آغاز شد و نسلهاى تكامل يافته آنها يكى پس از ديگرى پا به عرصه دنياى اطلاعات گذاشتند.
نسل اول پورتال ها:
اولين پورتال ها، كه از آنها تحت عنوان نسل اول نام برده مى شود، بر فراهم نمودن محتويات ايستا، مستندات و همچنين خوراكهاى اطلاعاتى زنده در صفحات وب مبتنى بودند. مثالهاى نمونه اين نسل سايت هاى yahoo يا Excite است. اين پورتالها در محيطى به هم پيوسته، اهداف مشابهى را دنبال كرده و صفحه واسط مشخص و منحصر به فردى را براى دستيابى به مجموعه اطلاعات توزيع شده در سراسر شركت يا سازمان خود، در اختيار كاربر مى گذاشتند. اين اطلاعات معمولا شامل اخبار شركت، شرايط و فرم هاى استخدام، اطلاعاتى مربوط به كاركنان و چگونگى ارتباط با آنها، مستندات رسمى و سياست هاى اعلام شده شركت و همچنين لينك هاى ارتباطى مفيد بود.
myisfahan.com
يکشنبه 20 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ابرار]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 364]