واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: نمايش سنتي در گفتگو با سياوش تهمورث تئاتر قديمي، عقبافتاده نيست
جام جم آنلاين: سياوش تهمورث، بازيگر و كارگردان تئاتر، فعاليتهايش در حوزه بازيگري را از اوايل دهه 40 آغاز كرده و با عضويت در گروههاي مختلف و به استخدام درآمدن در اداره تئاتر به صورت حرفهاي ادامه داده است.
سياوش تهمورث در سالهاي پس از پيروزي انقلاب گرايش بيشتري به كارگرداني، نويسندگي و بازيگري تئاتر پيدا كرد و حضورش در كارهاي بسيار زيادي كه در گروه نمايشهاي سنتي طبقهبندي ميشوند، او را به عنوان يكي از هنرمندان حوزه تئاتر سنتي ايراني مطرح كرد. با او گفتگويي انجام داديم كه ميخوانيد.
شما از چه زماني و براساس چه ضرورتهايي تصميم گرفتيد در حوزه تئاتر سنتي به توليد كارهاي تئاتر بپردازيد؟
پس از انقلاب به انجام كارهاي فرهنگي و سنتي كه بيانگر آداب و رسوم و سنتهاي اجتماعي و فرهنگي ما بود، پرداختم. شروع كردم به مستقل كار كردن تا بتوانم ديدگاه سنتي و هنري ايراني خودمان را مطرح كنم و در طرح آنها شايد سرسوزني اثرگذار باشم.
آيا چنين تئاتري را از اتهام به گريز از پيشرفتهاي روز دنياي تئاتر مبرا ميدانيد، چون خيليها اين نوع تئاتر را تئاتري قديمي و بدون تماشاگر ميدانند؟
اصلا اين طور نيست. آنچه از آن به عنوان تئاتر سنتي ياد ميشود، تئاتري قديمي و عقبافتاده نيست. شيوه درست كار در چنين حوزهاي آن است كه ما آداب و رسوم و سنتهاي فرهنگيمان را به عنوان بسترهاي اصلي كارمان مورد توجه قرار بدهيم و در ضمن از همه مولفهها و ابزارهاي مدرن و امروزي تئاتر نيز در جهت به روزسازي سبك و شيوهكاريمان استفاده كنيم، همچنان كه بسياري از هنرمندان تئاتر در سراسر دنيا اين كار را انجام ميدهند و سنتهايشان را با شيوههاي به روز دنيا امروزي ميكنند و در مقابل مخاطبانشان قرار ميدهند. تئاتر، ابزاري فرهنگي است كه ميتواند شيوهها و مولفههاي مدرن را در خدمت بيان ديدگاههايش قرار دهد.
شما در بسياري از آثار نمايشي و از جمله 2 نمايش اخيرتان از شيوه تئاتر قهوهخانهاي براي اجرا استفاده كردهايد. آيا اين تئاتر را در انطباق با دنياي امروز مخاطبانتان ميبينيد؟
نمايش سنتي مسائل فرهنگياي را مطرح ميكند كه متعلق به ماست و ديروز و امروز ندارد. اين مسائل، مسائل هميشگي ما ايرانيهاست.
من در تئاترهايم هم از فضاي قهوهخانهاي استفاده كردهام، ولي مسائل و موضوعات كارهايم موضوعات كهنه 100 سال پيش نيست. در اين كارها من همواره كوشيدم مسائلي را مطرح كنم كه با دنياي امروز مخاطب هم ارتباط داشته باشند.
چطور ميتوان تئاتر ايران را به سمت توليد آثاري كه اين هويت فرهنگي ايراني را در خود داشته باشند، هدايت كرد؟
اين يك ضرورت است. ما بايد گذشتهمان را خوب بشناسيم تا بتوانيم راهكارهاي پيشرفت و به روزسازياش را نيز پيدا كنيم. اما يك مساله مهم ديگر اين است كه در اين حوزه هم بايد با دقت و شناخت كافي وارد شد. هر كاري كه شكل و ظاهر سنتي داشته باشد، تئاتر سنتي و ايراني نيست.
مهدي نصيري
شنبه 19 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 147]