واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: بررسي عوامل كسادي بازار سختافزار در نيمه تابستان
جمعي از كارشناسان بازار، امسال را سالي پرنوسان از لحاظ قيمت براي خريداران و فروشندگان ارزيابي كردهاند.
حامد گلجان اكبري- در حالي كه اكثر فعالان حوزه IT، تابستان را فصلي پررونق و باطراوت در اين بازار ميدانند اما بازار سختافزار ايران به دلايلي چون رواج برخي شايعات، حمايت نكردن از شركتهاي واردكننده سختافزار و حتي قطعي برق در كسادي نسبي به سر ميبرد.
اوم وضعيت نامناسب اقتصادي كشور همچنان در صدر دلايل كم رونقي اين بازار قرار دارد و كه از ابتداي سال نه تنها دامنگير صنف رايانه شده، بلكه اكثر صنوف با اين مشكل دست به گريبان هستند. در اين ميان دلايلي همچون وجود برندهاي متنوع و رواج شايعههاي اقتصادي و سياسي در ردههاي بعدي علل كاهش ميزان فروش نسبت به سال قبل قرار دارند. البته افزايش سهم فروش لپتاپ نيز يكي ديگر از دلايل كسادي نسبي بازار قطعات PC به شمار ميرود. اين گزارش تلاش دارد دلايل نوسان و كمرونقي بازار سختافزار را در هفتههاي اخير بررسي كند.
تابستان پرنوسان
جمعي از كارشناسان بازار، امسال را سالي پرنوسان از لحاظ قيمت براي خريداران و فروشندگان ارزيابي كردهاند. اين در حالي است كه شركتهاي بزرگ توزيعكننده سختافزار در دام و جريان تغيير دامنه قيمتها نيفتادند و نوسان قيمتها بيشتر گريبان فروشندههاي خرد مثل هميشه خريداران را گرفته است. اين كارشناسان به جز دلايل كلان اقتصادي كه از ابتداي سال موجب نابساماني بازار شده است، عوامل كوچك ديگري همچون قطعي برق را در نابساماني بازار موثر ميدانند و ميگويند: از آنجا كه برق ابزار تست و فروش كامپيوتر به شمار ميرود، از هنگام قطع برق تا جريان دوباره آن بازار كاملا تعطيل ميشود و هيچ خريد و فروشي صورت نميگيرد. از سوي ديگر با اينكه قيمت اكثر قطعات كامپيوتر به طور نسبي كاهش داشته، اما اين كاهش باعث رونق بازار سختافزار نشده كه كارشناسان بازار دليل اين كسادي را ناهماهنگي در درآمد و هزينههاي زندگي اكثر مردم ميدانند و معتقدند تا وقتي كه كالاهاي اساسي با قيمت بالا عرضه ميشود مردم ترجيح ميدهند ريسك نكنند و فعلا با كامپيوترهاي موجود خود بسازند.
l برندهاي بيشتر، تقسيم سود بازار
در سال جاري، شاهد حضور برندهاي جديد و متنوع در بازار هستيم. حضور برندهاي متعدد در بازار وضعيت عرضه و تقاضا را به هم زده و ميزان سود عرضهكنندگان را كاهش داد. احمد احمدي، مدير فروش و پروژه شركت مهندسي فرآيند در اين باره گفت: از ابتداي سال تا تير ماه افت تقاضاي زيادي در بازار داشتيم اما از تير ماه به بعد وضعيت بازار بهبود پيدا كرده اما اين رشد نسبت به سال گذشته به هيچ وجه قابل مقايسه نيست.
وي افزود: از ابتداي سال برخي اتفاقات نامطلوب موجب شد تعادل عرضه و تقاضا به هم بريزد. يكي از اين اتفاقات ورود بيرويه برندهاي مختلف و افزايش تعداد و نوع محصولات در بازار بود. اين اتفاق، تعادل عرضه و تقاضا را به هم ريخته كه بخشي از اين وضعيت هم نتيجه بياعتمادي مصرفكنندگان به برندهاي ناشناس يا كمتر شناخته شده است.
احمدي خريدهاي كنوني مصرفكنندگان را آگاهانه و از روي نياز حتمي دانست و افزود: يكي از محاسن وجود برندهاي مخلف انتخاب آگاهانه خريداران است. به اين ترتيب كه كاربران مجبور نيستند برندهاي معروف را با قيمت گران خريداري كنند. مصرفكنندگان ميتوانند قطعه مورد نظر را با همان كيفيت اما با برند ديگر و قيمت مناسبتر خريداري كنند.
l بازار در انتظار
كمبود نقدينگي و انتظار ورود فناوريهاي جديد در آينده نزديك نيز از دلايل ديگري است كه تابستان امسال را براي بازار و بازاريان پررونق نكرده است. البته كارشناسان و فعالان بازار وضعيت اقتصادي، شايعه تشديد تحريمها و ورود انواع كالاهاي نامرغوب و پيدا شدن رقباي پرتعداد براي برندهاي مرغوب را از جمله دلايل وضعيت نابسامان بازار سختافزار ميدانند.
اين كارشناسان راهكار بازگشت آرامش و رونق به بازار را بهبود وضعيت اقتصادي، پايداري سياستهاي دولت و حمايت از شركتهاي واردكننده ميدانند و براي رونق بيشتر بازار برگزاري مناقصات را موثر ميانگارند.
l پيشتازي لپتاپها
در چند سال اخير و مخصوصا در سال جاري ميزان فروش لپتاپ به طور چشمگيري در كشورما افزايش پيدا كرده است. جمع شدن امكانات PCها در يك جعبه شيك به نام لپتاپ با وزني كم موجب شد تا جمع زيادي از استادان و دانشجويان و حتي بازاريان، به واسطه كار و فعاليتي كه دارند و قشر پر درآمد به دليل اينكه اين كالا در حال حاضر جزو كالاهاي لوكس به شمار ميرود خريدار اين محصول باشند و همين رونق بازار لپتاپ، بازار قطعات كامپيوترهاي شخصي را كم رونق ساخته است.
آرش توحيدي سرپرست بخش محصولات شركت آواژنگ در مورد ميزان افت فروش قطعات PC نسبت به سال قبل گفت: فروش امسال نسبت به سال پيش در حدود40 درصد افت داشته است. البته سال قبل يكي از سالهاي استثنايي بازار سختافزار بود.
توحيدي، يكي از دلايل عمده كاهش سختافزار را افزايش ميزان فروش لپتاپ در بازار دانست وافزود: افزايش فروش لپتاپ در بازار و همچنين دارا بودن امكانات مناسب به همراه قيمت خوب موجب شد تا كاربران لپتاپ را به خريد دستگاه خانگي (PC) ترجيح دهند.
كالاهاي IT همتراز انگور
با اينكه سالها است كامپيوتر وارد كشور شده اما همچنان اين محصول يك كالاي لوكس از سوي وزارت بازرگاني و همچنين مردم محسوب ميشود.
كيوان يوسفي همداني، مدير دپارتمان مشاوره و برنامهريزي شركت انفورماتيك گستر در اين باره گفت: در برخي از خانوادهها كامپيوتر به عنوان كالاي ضروري به شمار ميرود اما در اكثر خانوادهها اين محصول هنوز جزو كالاهاي لوكس است. اين مساله موجب ميشود در بحرانهاي مالي خانواده ميزان فروش پايين آيد و بازار دچار چالش شود.
يوسفي با اشاره به آمارهاي ساليانه وزارت بازرگاني در مورد ميزان فروش اقلام مختلف كالا و انتشار اين مطالعات در سايت مركز پژوهشهاي وزارت بازرگاني گفت: كالاهاي IT از نظر ميزان فروش در رتبه فروش انگور قرار دارند. به اين ترتيب كه اگر قيمت كالاهاي IT پايين باشد ميزان تقاضا افزايش خواهد يافت و اين اتفاق به اين دليل است كه كامپيوتر به عنوان كالاي لوكس در ميان ايرانيان شناخته شده است. اين در حالي است كه در كرهجنوبي فلش مموري به عنوان كالاي كاملا ضروري مطرح است.
پنجشنبه 17 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 143]