واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: قواي محركه نسل جديد در راه استانقلاب دوم صنعت خودرو
گروه خودرو- هيچگاه تا به حال فكر كردهايد نسل بعدي خودروها چه شكل و شمايلي خواهند داشت، با چه نيرويي كار ميكنند و انسان در هدايت آنها چه نقشي را ايفا خواهد كرد؟
صنعت خودروسازي، پس از آن كه كارل بنز در سال 1879 اولين موتور احتراقي دنيا را كه بر پايه تحقيقات كساني كه قبل از او روي اين موتورها كاركرده بودند توليد كرد پا به عرصه حيات گذاشت.
البته پيشينه توليد موتورهاي احتراقي به 6سده قبل از آن باز ميگشت و نمونه هاي ساخته شده قبل از موتور احتراقي چهار سيلندر كارل بنز به قدري ساده و كمبازده بود كه هيچ گاه جدي گرفته نشدند.
دست بر قضا موتوري كه بنز هم توليد كرده بود بهرهوري پاييني داشت. پرسروصدا و به شدت آلاينده بود اما در دوران اوج انقلاب صنعتي كه جهان تشنه محصولات نو بود، ابداع او خيلي زود در كانون توجه جهانيان قرار گرفت.
خودروهايي كه با موتورهاي احتراقي اوليه توليد ميشدند ساده و پرمصرف بودند. به دليل آن كه هنوز سامانه خنك كننده ابداع نشده بود، امكان استفاده از آنها براي مدت زمان طولاني وجود نداشت و سرعت كمي داشتند.
با وجود آنكه بيش از يك سده از زماني كه بنز با نصب موتور احتراقي توليدياش روي چهار چرخهاي ساده، نخستين خودروي واقعي دنيا با موتور احتراقي درونسوز را توليد كرد. ميگذرد اما هنوز هم فناوري پايه توليد خودروها هماني است كه در زمان وي وجود داشت.
اگرچه قواي محركه خودروهاي امروز به مراتب پرقدرتتر، كارآمدتر و پيشرفتهتر از موتور سادهاي هستند كه بنز توليد كرد، اما اساس فناوري آنها مشترك است.
با پيشرفت گام به گام تكنولوژي در سالهاي گذشته موتورهاي درونسوز كوچكتر شدند و بازدهي آنها افزايش يافت و همچنين دوام و قدرتشان بيشتر شد، از صداي ناهنجاري كه منتشر ميكردند كاسته و در كنار آن خودروها به تجهيزات ايمني و رفاهي بيشتري مجهز شدند اما هيچ يك از اين تحولات را نميتوان معادل انقلاب دوم صنعت خودرو دانست.
خودروهاي هوشمند
اولين نشانهاي كه از نزديك شدن نسل اول خودروها به روزهاي پاياني خود حكايت دارد، كمتر از چهار ماه قبل در جنوب غرب ايالات متحده به منصه ظهور رسيد.
اين بار هم نهادهاي نظامي هستند كه مسووليت به تحرك واداشتن ذهنهاي خلاق را براي گذر از نسل كنوني خودروها البته با اهدافي نظامي به عهده گرفتهاند.
در يكي از روزهاي خنك ماه ژوئن چند شركت تحقيقاتي كه به سفارش پنتاگون در حال كار روي فناوريهاي هدايت خودكار خودرو هستند، دستاوردهاي خود را در يكي از پايگاههاي متروكه ارتش آمريكا در كاليفرنيا به بوته آزمايش سپردند.
پنتاگون با ترغيب اين شركتها به دنبال توليد نسل جديد خودروهاي نظامي بدون سرنشين است اما دستاوردهاي اين طرح قطعا متوجه صنايع خودروسازي متعارف هم خواهد شد.
در ضمن در اين آزمايش خودروهاي بدون سرنشين مجهز به فنآوريهاي جديد تشخيص مسير و هدايت خودكار در معابر پادگاني كه براي اجرا در نظر گرفته شده بود، در مسير به اين سو و آن سو ميرفتند، از هم سبقت ميگرفتند، از چراغهاي راهنمايي عبور كرده و در مكانهاي از پيش تعيين شده پارك ميشدند، بيآنكه حتي يك مورد سانحه حادث شود. اين آزمون اولين تجربه عملي استفاده از خودروهاي بدون سرنشين هوشمند بود كه موفقيتآميز از آب درآمد. تحولي كه به اعتقاد بسياري از كارشناسان صنعت خودرو گامي بلند به سوي انقلاب دوم صنعت خودرو و وداع با نقش انسان در هدايت خودرو بود.
گام دوم
شركتهاي بزرگ خودروساز با توجه به روند رو به رشد بهاي نفت و به تبع آن افزايش بهاي بنزين طي ماههاي اخير به تحقيقات خود براي ساخت نسل جديدي از قواي محركه براي خودروها سرعت بخشيدهاند.
اگر چه شركت خودروسازي تويوتا از حدود يك دهه قبل با توليد و عرضه پريوس در مسير فاصله گرفتن از اتكاي صرف به سوختهاي فسيلي قرار گرفته بود، ليكن به نظر ميرسد شركتهاي خودروساز ديگر نيز به دنبال كاهش مصرف سوخت در توليداتشان بوده و با جديت تمام به دنبال يافتن جايگزين براي سوختهاي فسيلي هستند.
هر چند لااقل تا اين مقطع، تلاشها روي توليد خودروهايي كه با سوخت جايگزين كار ميكنند، متمركز شده اما برخي شركتها هم روي توليد نسل جديدي از قواي محركه كه تفاوتهايي اساسي با موتورهاي درونسوز خواهند داشت، كار ميكنند.
در چنين شرايطي دستيابي به فنآوريهاي جديد توليد قواي محركه كه پرونده موتورهاي درونسوز احتراقي را براي هميشه خواهند بست دور از ذهن نيست و توليد و عرضه خودروهاي مجهز به سلول سوختي كه ديگر اثري از دود، صدا و حرارت موتورهاي درونسوز در آن نيست تنها چشماندازي كوچك به آينده صنعت خودرو است.
در چنين شرايطي بايد منتظر روزي بود كه خودروهايي با اشكال عجيب و غريب در غياب راننده، سرنشينان خود را به اين سو و آن سو ميبرند. در آن روز احتمالا جايگاههاي عرضه سوخت جاي خود را به مراكز شارژ باطري خودرو يا ايستگاههاي
پرتو افكن كه از دور مخازن انرژي خودرو را شارژ ميكنند، خواهند داد. به اعتقاد بسياري از كارشناسان صنعت خودرو آن روز چندان هم دور نيست و شايد عمر خيلي از ماها كفاف ديدن آن دوره را بدهد.
روزهايي كه از تصادف، آلودگي محيطزيست و سروصداي حركت خودروها خبري نخواهد بود.
پنجشنبه 17 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 106]